horoszkóp

Könnyebb elélvezni férfiak nélkül

2007.03.30. 09:30
A férfiak szoronghatnak. Egy ausztrál tanulmány szerint jobb a szex nélkülük. Legalábbis negyven fölött. Egyébként a nők harmada hetven felett is élvezi, sőt a klimax kifejezetten felszabadítja őket.

Nagyobb valószínűséggel élveznek el az idősebb nők, ha nem a partnerükkel csinálják. Legalábbis egy ausztrál tanulmány szerint. A felfedezés a Betty Byrne Henderson Női Egészség Kutató Intézet (Betty Byrne Henderson Women's Health Research Centre ) 2001-ben elkezdett, női egészséggel kapcsolatos tanulmányából ismerhettő meg. Jane Howard és Sheila O'Neill, a tanulmány két szerzője 500, 40 feletti nőt kérdezett szexuális szokásaikról.

A férfiak rémálma

A szexuálisan aktív nők 56 százaléka minden alkalommal eljut az orgazmusig maszturbálás közben, míg partnerükkel ez csak a nők negyedének sikerül. A queenslandi tanulmány szerzői szerint ennek az lehet az oka, hogy a nők jól ismerik saját testüket, és egyedül mentesülnek az alól a nyomasztó kényszer alól, hogy megfeleljenek a férfiak szexuális elvárásainak. Hiszen a nők agyában egészen más képek cikáznak szex közben, mint a férfiakéban. Meg persze ilyenkor a másikra sem kell odafigyelni. Az indokok a férfiak számára elég meglepőek és nyomasztóak lehetnek.

A nagymama is képes elélvezni

A tanulmány szerint az emberek bármely életkorban a testi kapcsolatok széles spektrumából választanak. Például élhetnek partnerkapcsolatban szexszel vagy anélkül, de lehet kapcsolat nélkül is rendszeres a nemi életük. Másrészt eloszlatja azt a kulturális tévhitet, hogy idős korban az emberek már nem élnek szexuális életet. A téves elképzeléseket jól mutatja, hogy az időskori szexualitás kifejezésre a Google 3. találata az Önmegtartóztatás címszó. Ez a fajta hozzáállás már egy hatvanas évekbeli pszichológiai tanulmányban is megmutatkozott, mikor Golde és Kogan egyetemistákat kért meg, hogy fejezzék be a következő mondatot: "A legtöbb idős ember számára a szexualitás ..." Majdnem mindannyian így folytatták: "már a múlté", "elhanyagolható", "nem fontos". Ebből is látszik, hogy az emberek úgy képzelik, hogy egy bizonyos életkor után közömbössé válunk a szexualitás iránt.

A tanulmány eredményei szerint a nők 80 százaléka aktív szexuális életet él 40 évesen és 27 százalék a 70-es éveiben is. Az arányok életkoral való csökkenésének egyik oka az lehet, hogy a férfiak 70 éves koruk környékén már csak 30 százalékban képesek erekcióra. A nők esetében más a helyzet. Idősebb korban ugyan a libido csökkenhet, de az orgazmusra való készség megmarad.

Pándy Mária szexuálpszichológus az időskori szexualitásról a következőket írja. "Túl a klimaxon a nők egy része felszabadul a védekezés terhe alól, és a sok családi kötelezettségtől, esetleg sokkal jobban vágyik a szexuális kapcsolatra, különösen akkor, ha nem ad hitelt azoknak a régi hiedelmeknek, hogy a meno-pauza megváltoztatja a nemi életre való képességet, és végre átadja magát a gondtalan szexuális életnek."