horoszkóp

Orgazmusgéntől élveznek a nők

fzs
2005.06.08. 16:20
Az orvostudomány azt már kiderítette, hogy a nők orgazmusképessége tanulással fejleszthető dolog. Egy újabb kutatási eredmény azonban azt állítja, hogy a szexuális élvezetre való képességnek genetikai alapjai vannak. A szakértők szerint ez azért nem okvetlenül rossz hír.

"A nők egy része ezt hallva persze azt fogja gondolni, hogy "istenem, hát akkor nekem ezért nem megy!". Másoknak viszont komoly bűntudatuk van, amiért nem tudnak orgazmust elérni, és így végre megszabadulhatnak ettől" - véli Dr. Virginia Sadock, a New York-i Egyetem Egészségügyi Központjában zajló, az emberi szexualitást tanulmányozó kutatóprogram vezetője. A szakértők ugyanakkor azt állítják, hogy ez a felfedezés nem jelenti, hogy a kedvezőtlen géneket öröklő nők helyzete reménytelen volna: nekik mindössze több munka és türelem szükséges ennek a képességnek a fejlesztéséhez.

Az orgazmusgén nyomában

A kutatás során a londoni St. Thomas kórház tudósai 4037 nőnemű ikerpárt kértek fel egy kérdőív kitöltésére; a résztvevők fele egypetéjű, másik fele kétpetéjű iker volt. Minden három nőből egy írta azt, hogy soha, vagy csak nagyon ritkán jut el az orgazmusig közösülés során, és 21 százalékuk állítólag még önkielégítéssel sem képes - vagy csak nagyon ritkán - eljutni a csúcsra. Ezek az eredmények egybeesnek az elmúlt évtizedek felméréseinek adataival.

Az ikerpárok vizsgálata azonban egy fontos összefüggésre hívta fel a figyelmet: a jelek szerint az orgazmusképességben jelentős szerepet játszanak a genetikai adottságok - mondta el Tim Spector, a kórház egyik szakembere. Az egypetéjű ikrek orgazmussal kapcsolatos adottságai ugyanis sokkal több egybeesést mutattak, mint a kétpetéjűeké, és mivel a két csoport csak a genetikai hátterében különbözött egymástól, így a kutatók levonták a konklúziót: a különbség oka a génekben keresendő. Miután minden más lehetséges, az orgazmust befolyásoló tényezőt is kizártak, a tudósok azt állapították meg, hogy a közösülés során orgazmusképtelenséggel küzdő nőknek 34 százaléka vezetheti vissza ezt a problémát a génjeikre. Azok közt, akik önkielégítés során sem jutnak el a csúcsra, az arány még magasabb: 45 százalék. A kapott adatok hitelességét alátámasztja, hogy nagyjából hasonló arányokat mutatnak, mint egy, az év elején megjelent, ausztrál ikerpárok körében végzett felmérés eredményei.

Az orgazmusképesség genetikai háttere teljesen érthető - véli Laura Berman, az evanstoni Northwestern Egyetem Feinberg Orvostudományi intézetének a női orgazmus kutatására szakosodott professzora. "Sok nőpáciensem mondta már, hogy amikor az édesanyjukkal vagy a testvérükkel beszélgetve szóba kerül ez a probléma, ők is hasonló tapasztalatokról számolnak be. Gondolhattuk volna, hogy ez neveltetés kérdése, hiszen az ikrek is együtt nőnek fel, de a genetikai háttér így sem zárható ki." Spector szerint azonban az ikrek közös környezeti tényezői nem befolyásolták számottevően a kutatás eredményeit.

A jó szex nem csak az orgazmusról szól

Azoknak a nőknek sem kell azonban kétségbeesniük, akik kevésbé szerencsés genetikai adottságokat örököltek, állítják a tudósok, mert sokféle módszer segítheti őket az orgazmusképesség fejlesztésében. "A gyönyörérzetre való képesség tényezői minden nőnél eltérőek lehetnek. Az azonban biztos, hogy pszichológiai szempontból a nők sokkal összetettebbek" - mondja Sadock. "Egy párkapcsolatban az egyik legfontosabb tényező a nők számára, hogy szeretetet és biztonságot érezzenek. Más fontos tényező többek közt, hogy milyen az önbizalmuk, a hozzáállásuk a szexhez, és hogy milyenek voltak az első tapasztalataik."

"Elképzelhető persze az is, hogy léteznek nők, akik soha nem lesznek képesek az orgazmusra, az ő számuk azonban valószínűleg egészen elenyésző. Ráadásul még ha ez így is van, nem jelenti, hogy ezeknek a nőknek egyáltalán nem jelenthet örömet a szex" - tette hozzá Berman, aki egy általa vezetett másik kutatásra hivatkozva állítja: a szexuális életükkel elégedett nők számára az orgazmus egyáltalán nem az egyetlen és legfontosabb tényező.

A jelenlegi felfedezés fő eredménye a kutatók szerint az, hogy segítségével a tudomány újabb megközelítésből kiindulva eredményesebb módszereket találhat a szexuális problémák kezelésére. A tanulmány az angol Royal Society független tudományegyetem Biológiai Közlöny című kiadványában jelent meg.