Erőszakot tettek Lulun az állatkert gondozói

2006.11.18. 12:52
Aligha van unalmasabb szerető az orrszarvúnál. Pettingjük kimerül egymás lökdösődésében, és nem ismernek mást, mint a szimpla kutyapózt. Nem csoda, ha egyikük-másikuknak elmegy a kedve a szextől. A budapesti állatkertben élő Lulu és Easy Boy sem forszírozta az együttlétet. De gondozóik jól kitoltak velük: akaratuk ellenére altatásban, mestreséges megtermékenyítéssel mégis egymásé lettek.

Már csak néhány hónap és az újév elején új lakó érkezik a Fővárosi Állatkertbe. Lulu, a orrszarvúlány ugyanis babát vár. Ebben még nem lenne semmi különös, állatkertben előfordul az ilyesmi. Csakhogy Lulunak és pasijának, Easy Boynak esze ágában nem volt gyereket vállalni, még a szexhez sem jött meg a kedvük soha.

Az intézmény vezetői mégis úgy döntöttek, a pár akarata ellenére is növelik az orrszarvú létszámot, akár mesterséges megtermékenyítéssel. Az altatásban elvégzett beavatkozás meghozta gyümölcsét: Lulu babája szépen növekszik anyja hasában.

Igaz, ebből a laikusok nem sokat vesznek észre, az orrszarvú bébik ugyanis meglehetősen fejletlenül jönnek világra, így a vemhes nőstények hasa még az ellés előtti napokban is alig gömbölyödik.

Nem szexgépek

Lulu és Easy Boy asszexualitása nem megszokott az orrszarvúk körében. Vélhetően annak tudható be, hogy a pár kis korától fogva együtt él, talán testvérekhez hasonló a köztük kialakult kapcsolat, ők pedig nem kívántak vérfertőzés hírébe keveredni.

Klikk a képre!

Az orrszarvú amúgy sem egy nagy szexgép, csak az ivarzási időszakban párosodnak, máskor nem foglalkoztatja őket a szex. Amikor meg mégis, akkor is meglehetősen unalmas szeretők. A Fővárosi Állatkert szóvivője, Hanga Zoltán mindössze egy különös, rájuk jellemző szexuális szokást tudott említeni, a pipálást.

Perverziójuk a pipálás

Ez annyit tesz, hogy a fogamzási időszakban a hím állat előszeretettel szagolgatja és kóstolgatja a nőstény vizeletét. Nézzük el nekik ezt a számunkra perverznek tűnő szokást, hiszen a lusta, alapvetően frigid orrszarvú fiú egyszerűen csak nem akar fölöslegesen dolgozni.

Ahhoz viszont, hogy biztosra menjen, valamiből tudnia kell, mikor termékeny a párja. Tudományos ismeretek hiányában, de fejlett szag- és ízérzékelés birtokában mindössze a vizelet hormontartalmából tudja kikóstolni, a fogamzókészséget.

A vizelet rendszeres ellenőrzése miatt ebben az időszakban a hím szinte folyamatosan a nőstény közelében marad, és igyekszik távol tartani a rivális hímeket. Ha elég erős, ez sikerül is, ha nem, akkor egy másik hím veszi át a helyét.

Lökdösődő petting

Az ivarzást közvetlenül megelőző időszak tehát a nőstény számára lehetővé teszi, hogy a környék legerősebb hím orrszarvúja legyen a kísérője, a hím pedig azt igyekszik biztosítani, hogy a megfelelő pillanatban, vagyis amikor a nőstény fogamzóképességének csúcsán van, mindenképpen a közelben legyen.

Magát a párzást egyfajta udvarlás előzi meg, de ennek nincs olyan rituális funkciója, mint egyes madarak násztáncának. A külső szemlélő számára kissé durva is lehet, hiszen az orrszarvúk ilyenkor egyszerűen lökdösik egymást. A hím ezzel erejét igyekszik fitogtatni, de előfordul, hogy a nőstény is agresszívvé válik, ezért az udvarlás akár kisebb sérülésekkel is járhat.

Unalmas kefélés kutyapózban

Az aktusben nincs semmi különös: a hím hátulról ugrik fel a nőstény hátára, hasonlóan ahhoz, ahogy például a lovak is teszik. A megfigyelések szerint ez nem is olyan könnyű, hiszen időnként a nőstény elmozdul, és ilyenkor lehet előről kezdeni az egészet.

Az éles szex általában fél órán át, néha egy óráig is elhúzódik az aktus. A hím elélvezését 4-5 ritmikus izom-összehúzódás kíséri. Az unalmasan szerelmeskedő pár még ilyenkor is csöndben marad, ahogyan az egész dugás közben sem hagyja el egy nyikkanás sem a szájukat.