Megnyílt az online petesejtáruház

2004.03.05. 12:14
A ManNotIncluded (Férfi Nélkül) alapítói négy évvel ezelőtt nagy port kavartak azzal, hogy internetes spermabankot kezdtek működtetni. A leszbikus, egyedülálló illetve párkapcsolatban élő hölgyek gyermekvállalását segítő vállalkozás ma is nagy sikernek örvend, nemrég pedig beindult az internetes spermabank társoldala, a WomanNotIncluded. Ezen már a petesejteket kínálják borsos áron.
A sokat vitatott ManNotIncluded internetes spermabank alapítói hovatartozástól függetlenül, 2002 óta segítik az olyan leszbikus, vagy éppen egyedülálló nők gyermekvállalását, akik férfiak bevonása nélkül szeretnének teherbe esni. A több ezer anonim férfi donor spermáját őrző bank forgalma hihetetlenül megnőtt az elmúlt két évben, talán ezért is döntöttek úgy a működtetők, hogy ideje bővíteni szolgáltatásaikat. A ManNotIncluded néven ismert spermabank mintájára nemrég létrehozták a petesejt-gyűjtőt, lehetőséget nyújtva ezzel azoknak a terméketlen nőknek, akik gyermeket szeretnének szülni.

A regisztrációval kezdődik

A petesejteket kínáló WomanNotIncluded ugyanazon elv alapján működik, mint a ManNotIncluded. A szolgáltatás csak azután vehető igénybe, ha megtörtént a regisztráció, amiért természetesen fizetni is kell. A 145 fontos (55 ezer forintos) regisztrációs díjat követően még az adatbázis használatáért, a felkutatott donorokért és a beavatkozással kapcsolatos információkért is fizetni kell. Akárcsak a ManNotIncluded, a WomanNotIncluded is a leendő anyukára bízza a donor bőr- és szemszínének, magasságának, súlyának kiválasztását. A megfelelő donor kiválasztása után a mesterséges megtermékenyítést vagy Spanyolországban, vagy Németországban, vagy Hollandiában végzik el. Összesen 600-1200 font közötti összeget kell rászánni a procedúrára.

A cég alapítója, John Gonzalez elmondta, hogy a ManNotIncluded indítása után nyomban eszébe jutott, hogy létre kell hoznia egy oldalt is, amellyel a terméketlen nőkön segítenének. "Ez óriási probléma nemcsak Nagy-Britanniában, hanem egész Európában" - nyilatkozta a Sydney Morning Herald ausztrál lapnak. "Már eddig is voltak az interneten olyan kis, önsegélyező csoportok, melyek a petesejt-donorokat keresőket segítik, a WomanNotIncluded azonban a világ első átfogó és jól működő petesejt-ellátója" - tette hozzá.

A 2002 júniusa óta működő ManNotIncluded eddig hat olyan párnak - közülük leszbikusoknak - segített, akiknek hagyományos úton nem lehetett gyerekük. Az első netbaba 2003 augusztusában született.