horoszkóp

HIV-fertőzöttek és kiskorú szereplő: melegpornó-botrány Angliában

2008.03.06. 18:33
Egyre nagyobbra dagad Angliában a melegpornós szakmában kirobbant botrány. Két filmet visszavontak a forgalomból, miután kiderült, az óvszer nélkül közösülő férfiak közül többen HIV-vírussal fertőződtek a forgatás során. Egy másik filmet meg azért vontak be, mert kiderült, hogy az egyik férfiszereplő mindössze 16 éves. A film producerét börtönbüntetésre ítélték. Az óvszer nélküli melegpornó a 80-as évek HIV-fertőzéseikor teljesen a háttérbe szorult, de mostanában újra elterjedőben van.

Angliában visszahívtak a forgalomból két melegpornó-filmet, mert a bennük szereplő nyolc férfi közül négyet pár nappal a forgatás után HIV-vírussal diagnosztizáltak - írja a BBC. A filmet forgalmazó amerikai cég egészen addig nem akarta megszüntetni a forgalmazást, amíg a BBC meg nem kereste őket. Az egyik HIV-fertőzött szereplő azt is elmondta a hírügynökségnek, iszonyúan kiborult, amiért forgalomba került az a felvétel, amin valószínűleg éppen megfertőződik a vírussal.

Egy másik - ettől az esettől független - esetben az óvszer nélküli (ún. bareback) szex mellett a kiskorúság kapott szerepet: a múlt héten börtönbüntetésre ítélték Rufus Ffoulkes angol pornóproducert gyermekpornográfia miatt, miután kiderült, egy 16 éves fiúval készített óvszer nélküli melegpornót.

A mostani HIV-fertőzések kiderülése után Anglia legnagyobb bareback pornót előállító cége, az Icreme úgy döntött, ezenúl csak óvszeres jeleneteket fognak felvenni.

Megunták a gumit

Az óvszer nélküli szex a melegek körében az 1980-as évekig teljesen megszokott volt, de az AIDS és a HIV elterjedésével tabutémává vált. Az utóbbi négy évben viszont ismét rohamosan elkezdett nőni az óvszer nélküli szexet ábrázoló filmek száma; a bareback-filmek a BBC információi szerint jelenleg a melegpornó-piac 60 százalékát teszik ki.

Ceri Evans, egy angol közkórház szexuális tanácsadója szerint arról van szó, hogy azt hisszük, már mindent tudunk a szexuális úton terjedő betegségekről: "Olyan régóta beszélünk az óvszerekről, hogy az emberek már unják, és azt hiszik, mindent tudnak róluk. Nem olyan az iskolai felvilágosítás, mint amilyennek lennie kéne, főleg nem a melegeknek" - mondta el a tanácsadó a BBC-nek.

A túlélők is kampányolnak

A most kiújuló trend sokakat felkavar azok közül, akik megélték a 80-as, 90-es évek AIDS-hullámát. Az Egyesült Államokban az egyik vezető melegpornó-rendező, Chi Chi LaRue lépett fel keményen a bareback filmek ellen: „Azok után, amin a melegközösség átment, miért kockáztatjuk az emberek életét a pornó miatt?" - teszi fel a kérdést egy hirdetésben, ami az óvszer nélküli filmek bojkottjára szólít fel.

Angliában Steven Brewer rendező vezet hasonló kampányt. Ő a producereket és a szereplőket célozza felhívásában, amiben azt kéri, kövessék a melegpornó-iparban előforduló kockázatokat, veszélyeket csökkentő szabályozást.

Itthon még a melegpornó is tabu

Szerettünk volna megkérdezni hazai, a melegpornóban dolgozó színészeket és rendezőket azzal kapcsolatban, mennyire elterjedt az óvszerhasználat az itthon készülő filmekben, de mindenki elzárkózott a nyilatkozattól. Egyik forrásunk annyit tett hozzá: itthon a melegpornó-forgatás még a pornószakmán belül is olyan tabutéma, amit sokan csinálnak, de senki sem vállalja fel.

A hazai HIV-fertőzöttek száma viszont nőtt

Az RTL Klub híradójának információi szerint mindenesetre itthon tavaly 50 százalékkal emelkedett a HIV fertőzöttek száma 2006-hoz képest - írja a Hírszerző. Tavaly 119-en betegedtek meg, míg egy évvel korábban csak 81 főnél diagnosztizálták a vírust. Természetesen ez csak azok száma, akiknél felfedezték a betegséget, a valós szám ennél jóval nagyobb lehet. 1458 HIV-beteget tartanak nyilván idehaza: a legtöbben Budapesten, míg a legkevesebben Zala megyében élnek. A betegség megjelenése óta eltelt 24 évben nálunk tavaly fertőződtek meg a legtöbben. Az érintettek főként a 20-30 közötti korosztályból kerülnek ki. Szakértők szerint ez a megelőzés szinte teljes hiányának és az emberek felelőtlenségének köszönhető.