horoszkóp

A magyarok fele szerint a szextől függ a párkapcsolat jövője

2005.09.27. 16:33
A szexuális élet zavarait kutató online felmérésből kiderült, a nők szerint az időhiány és a káros szenvedélyek akadályozzák a harmonikus együttlétet. A kutatás fő témája a merevedési zavarokkal kapcsolatos vélemények, amelyek nem sokat változtak az elmúlt időszakban.

Minden második ember szerint a hosszantartó kapcsolat feltétele a jó szexuális együttlét - derült ki a Magyar Szexuális Medicina Munkacsoport online kutatásából, amelyet az elmúlt hónapokban végeztek el a szexuális élet több területére vonatkozólag, és amelyikben nagy hangsúlyt helyeztek a merevedési zavarok okainak kutatására is.

Túlhajszoltság, alkohol

Elsőként a kiegyensúlyozott szexuális élet problémáit vizsgálták a kutatásban részt vevő szakemberek. A válaszadó nők 54,7 százaléka szerint a túlhajszolt élet mellett a párok egyre kevesebb időt szánnak egymásra. A 32,3 százalékuk a káros szenvedélyeket is a zavarok közé sorolja, köztük az alkoholproblémákat 25,4 százalék említette, mint a harmonikus szexuális élet akadályát. A hosszú együtt töltött idő unalmát a nők 23,4 százaléka tartja problémának.

A kérdőívben a hűtlenséggel is foglakoztak. A hölgyek 47,3 százaléka szerint a félrelépés leggyakoribb oka, hogy az adott partner újdonságra, kalandra vágyik. 43,3 százalékuk szerint nem szexuális természetű problémák, nézeteltérések miatt elhidegülnek egymástól a partnerek

Megbukhat a merevedési zavarokon

A kutatás elsősorban a merevedési zavarokra, és a probléma megítélésére vonatkozott. A résztvevők szerint átlagosan minden második kapcsolat megbukhat a férfiakat sújtó potenciazavar miatt. Minden negyedik válaszadó szerint akár az esetek 70 százalékában szakításhoz vezethet, ha a potenciazavar miatt megromlik a szexuális kapcsolat, bár a női válaszadók kevesebbje értett ezzel határozottan egyet.

A nők 39,7 százaléka arról számolt be, a potenciazavar minden negyedik esetben gátlásossá tette a partnerét, sőt 31,5 százalékuk szerint mindez a kapcsolat megromlásához vezetett. A kérdőívet kitöltők több mint egyharmada, 36,5 százaléka már tapasztalt merevedési zavart kapcsolataiban, és minél idősebb válaszadó vett részt a kutatásban, annál gyakoribb zavarról számolt be.

A megítélés nem sokat változott

Az érintettek fele ugyanakkor arról nyilatkozott, a kérdőív kitöltéséig nem fordult orvoshoz, és nem kezdett el semmilyen terápiát. A kutatási eredményekből kiderült, a potenciazavar továbbra is tabutéma Magyarországon.

A kérdőívre adott válaszok alapján azok, akik tapasztaltak már potenciazavart és megoldást is kerestek arra, leggyakrabban a gyógyszeres kezelés mellett döntöttek. A terápia-választási szempontok közül a férfiak azt említették, számunkra fontos, hogy ne tűnjön fel, hogy kezelés alatt állnak, és akár hosszabb időn keresztül is lehetőségük legyen az intim együttlétre. A felmérés szerint az anonim tanácsadás és információszolgáltatás sok férfi számára bátorítást ad ahhoz, hogy orvosi segítségért folyamodjon. Erre azért is van nagy szükség, mivel a felmérés szerint sokszor akár két év is eltelik, mire orvoshoz fordul az érintett.