horoszkóp

Félmillió magyarnak van merevedési zavara

2005.02.09. 15:05
A felmérések szerint a potenciazavar még mindig tabutéma Magyarországon. A nők többsége lelki okokat sejt a háttérben, és kezdeményezőbbek a probléma megoldásában. A férfiak viszont tájékozottabbak a kérdésben.

2004-ben a Szexuális Medicina Munkacsoport, valamint a Magyar Szexológiai Társaság kezdeményezésére több kutatás irányult az egészséges szexualitás vizsgálatára, mivel a szexuális élet egyensúlya a harmonikus párkapcsolat egyik alapfeltétele. A Gfk Hungária tavaszi és a Free Association őszi felmérései rámutattak, hogy bár a magyarok fele találkozott már merevedési zavarral párkapcsolata során, a potenciazavar még mindig tabutémának számít Magyarországon.

A nők szerint lelki dolog

Bár Magyarországon több mint félmillió férfit érint a merevedési zavar valamilyen enyhébb, vagy súlyosabb formája, még mindig nagy a tájékozatlanság az erektilis diszfunkciót kiváltó okok tekintetében. A nők többsége lelki okokat sejt a háttérben és csak 7 százalékuk gyanakszik az esetek döntő többségéért felelős fizikai okokra. A férfiak sem sokkal tájékozottabbak ennél, 36 százalékuk a túlhajszoltságot, 12 százalékuk az ellaposodott, kihűlt kapcsolatot tette felelőssé, és csak 11 százalékuk tulajdonítja a problémát szervi eredetűnek.

Ezzel szemben a pontos vizsgálati statisztikák szerint a potenciazavar 80 százalékban olyan szervi problémák tüneteként jelentkezik, mint a szív- és érrendszeri megbetegedések, magas vérnyomás vagy cukorbetegség, melyek az erektilis diszfunkció korai kezelésével egy időben diagnosztizálhatók, és még időben kezelhetők.

Még mindig tabutéma

A férfiak kétharmada és a nők fele gondolja úgy, hogy még mindig tabutéma a merevedési zavar hazánkban, ami megmagyarázza azt a tényt, hogy bár egyre többen fordulnak orvoshoz, az érintettek még mindig csak mintegy tizede részesül kezelésben.

Együtt keresik a megoldást

A potenciazavarban érintett férfiak 49 százaléka osztja meg problémáját párjával, de mindössze 22 százalékuk kér orvosi segítséget. Az érintett hölgyek kezdeményezőbbek a kérdésben, mivel 56 százalékuk beszélgetett társával a közös megoldáskeresés érdekében, és 9 százalékuk egyértelműen javasolta partnerének, hogy forduljon orvoshoz tanácsért. Ugyanakkor a probléma felvállalása és a nyitottság létfontosságú lenne, mivel az orvostudomány már több hatékony megoldást is kínál a potenciazavar kezelésére, de csak a bajt előidéző okok pontos feltárása után, és a beteg állapotának figyelembe vételével teheti ezt.

Tehát az érintetteknek fele társával közösen keres megoldást a merevedési zavarra, de csak kevesen veszik igénybe a szakszerű orvosi segítséget. A megkérdezettek jellemzően előnyben részesítik az anonim tanácsadást, és inkább az internetet használják információforrásnak, így gyakran 1,5-2 év is eltelik mire orvosi segítségért folyamodnak.

A nők nem tudják mit kell tenni

A férfiak a tájékozottabbak, döntő többségük már hallott a potenciazavar kezelési lehetőségeiről. Ezzel szemben a nők több mint egyharmada nem ismeri a potenciazavar kezelési lehetőségeit, és nincs tisztában a terápiás lehetőségekkel. A válaszadó férfiak és nők egyöntetű véleménye szerint az ideális a hosszúhatású, akár 36 órán át hatékony terápia, mert ez idő alatt bármikor sor kerülhet a szexuális együttlétre és a párok nyugodtan elfeledkezhetnek a kezelés tényéről.