horoszkóp

A cicis óriásplakátoktól megáll az ész

MTI
2005.09.06. 11:53
"Izzik a levegő, resetel az agy" - fogalmazza meg az Amorf Ördögök zenekar a cici hatásmechanizmusát, és kiderült, igazuk van. Az egy tizedmásodpercre felvillantott erotikus képek egy egész másodpercre kikapcsolják a szemlélő agyát - derítették ki amerikai kutatók, s ennek nyomán most brit közlekedésbiztonsági szakemberek az út menti óriásplakátok fokozottabb cenzúrázását javasolják.

David Zaid, a Tennessee állambeli Nashville Vanderbilt egyetemének kutatója férfi önkéntesekkel kísérletezett. Az eléjük vetített képsorozatban néhány fénykép el volt fordítva, és meg kellett mondaniuk, hogy merre. A képek általában tájakat és épületeket ábrázoltak, de volt köztük néhány kihívóan szexuális tartalmú is.

A férfiakra a szex, a nőkre az agresszió hat

Ha az elfordított képet megelőző kép semleges tartalmú volt, a férfiak az esetek 90 százalékában helyesen válaszoltak. Pornóképek után viszont a véletlen találgatás szintjére zuhant a statisztikai eredmény. A jelenséget nőknél a szex helyett agresszív tartalmú képek esetén tudták mérni - számolt be a kísérletről a New Scientist.

A kutatók szerint az agy információ feldolgozó kapacitását teljes egészében lekötik bizonyos ingerek, mintegy közlekedési dugó keletkezik az agyban, és a soron következő inger egyszerűen kiesik.

Nem lesz több cicis óriásplakát?

A kutató a Psychonomic Bulletin and Review című amerikai tudományos folyóiratban számolt be az erotikus képek hatásáról tett megfigyeléseiről. A brit közlekedésbiztonsági szakemberek a vizsgálat eredményének ismeretében arra figyelmeztetnek, hogy autóvezetés közben a másodperc tört részéig kieső figyelem is okozhat balesetet.