Betiltott csókváltás és Kámaszutra, több ezer szambatáncos, tizenegymillió óvszer és a világ legnagyobb óceánjárója - a kétnapos riói karnevál felütése tarkább már nem is lehetett volna.
Brazília tengerparti városa, Rio de Janeiro a világ szemében a karneváli szezon metropolisza, a város tegnap elkezdődött kétnapos fesztiválja pedig a nagyböjt előtti időszak talán legnagyobb világeseményévé nőtte ki magát.

Parádés számok

Tekintse meg képeinket!
A karnevál nyitónapjára majd' százezer néző volt kíváncsi Rió belvárosában, a Sambadrome stadionban, miközben több millió helyi lakos a tévékészülékek előtt, kocsmákban és kis klubokban követte az eseményeket, így Rió félreeső utcái gyakorlatilag kiürültek. Tizennégy szamba iskolából színes, csillogó jelmezekben hét mutatta be szakmai tudását az első napon. Az iskolák 5000 főig terjedő létszámban képviseltették magukat. Egyes jelmezek akár az ötmillió forintos előállítási költséget és a 25 kilós súlyt is meghaladták, közölte a dpa német hírügynökség.

A Riotur helyi turisztikai hivatal adatai szerint a jeles eseményre 410 000 látogató érkezett. Ezzel meg is dőltek az eddigi rekordok.

Cenzúrázott Kámaszutra és AIDS ellenes kampány

Már az esemény előtti hetekben felkavarta a közvélemény nyugalmát a Kámaszutrát ábrázoló gipszszobrok terve. A hatóságok nem is engedélyezték, hogy a karneváli tömeg végighordozza Rio utcáin az óriási gipszalkotásokat, melyek az indiai szerelmi kódex testhelyzetei mellett Ádám és Éva szerelmi jeleneteit is ábrázolják. Eusebio Scheid, Rio érseke "tisztességtelennek" és "elfogadhatatlannak" nyilvánította az installációkat. Joaosinho Trinta, a legendás hírű karneválmester azonban ezek után sem tett le tervéről, hanem nagy műanyagzsákokkal fedte be a teherautókon felvonultatott figurákat. Némelyiken óriási betűkkel ez állt: "CENZÚRA".

A többi szambaiskola is egy-egy koncepció köré építette fel kerekeken guruló megjelenését. Társadalomkritika, az Amazonas környéki esőerdők irtása vagy éppenséggel közismert személyek allegorikus megjelenései köszöntek vissza a felvonuló kocsikról, miközben a Grande Rio nevű karneváli csoport a "Viseljük a kis ingecskét, drágám!" mottó alatt kampányolt az AIDS ellen.

Nincs több elcsent csók

Klikk a képre!
A riói karnevál elképzelhetetlen forrongó szexualitás nélkül. Idén a brazil kormány több mint tízmillió óvszert osztott ki az ünneplők között, tavaly óta pedig egy különös rendelet igyekszik féken tartani a túlkapásokat: betiltották a "kikényszerített csók" szokásrendszerét. Korábban ugyanis a férfiak beleegyezésük nélkül szájon csókolhatták a nőket. Jelentős a rendőrségi erődemonstráció is, elsősorban azért, hogy megakadályozzák a kiskorúakkal történő visszaéléseket.

A világ legnagyobb óceánjárója is befutott

Mi sem igazolja jobban a riói karnevál világraszóló hírét, minthogy tegnap befutott a földkerekség legnagyobb óceánjáró hajója, a Queen Mary II. is, 2600 utassal a fedélzetén, tájékoztat a CNN. Alig léptek szárazföldre a vendégek, máris elözönlötték őket a csillogó ruhákba öltözött szambatáncosok és bevonták őket a lázas karneváli forgatagba.