horoszkóp

Minden mehet tövig, de a hüvelykujj marad

2007.06.28. 15:33
A punciban nem lehet uborka, halottakkal pedig nem dugunk. Egy pornóproducer számol be arról, mit láthatunk és mit nem a pornófilmeken.

Gondolhatnánk, hogy a pornófilm forgatáshoz nincs szükség másra, mint néhány meztelen szereplőre, akik látványosan kefélnek a kamerák előtt, meg egy rendezőre, aki úgy-ahogy instruál. Pedig ennél többről van szó. A pornófilmek tartalmára vonatkozóan szigorú szabályozások vannak érvényben. A kritériumok attól függnek, hogy a film DVD-re, vagy tévének készül, hogy hard (tudja, ahol mindent lát közelről) vagy soft pornóról van-e szó.

A Private pornókészítő és -forgalmazó cég magyar producere, Milk számolt be nekünk azokról a szabályokról és szerződési feltételekről, amelyeknek egy nagy film (amilyen például a Porn Wars) megfelelni köteles. A felsorolt kikötések nem vonatkoznak az extrém érdeklődést, például a fétist kiszolgáló alkotásokra. A hard filmeknek általában leforgatják a soft verzióját is. Az előbbieket kiadják filmen, a szemérmesebb változatot pedig erotikus filmek gyanánt vásárolják meg a tv csatornák. Hogy miben térnek el a filmek? Látványban és tartalomban egyaránt.

Ököl és vér nélkül

A kemény pornóban, bár sok minden megengedett, a büntető törvénykönyv szabályait értelemszerűen nem lehet megszegni. A szereplőknek nagykorúaknak kell lenniük, nem fogyaszthatnak drogokat (legalábbis a kamerák előtt) és nem is szimulálhatják azt. A filmben semmi sem utalhat pedofiliára vagy vérfertőző viselkedésre, nem lehet benne sem vér, sem szenvedés, a szex pedig nem járhat fizikai sérüléssel. A nekrofília (halottakkal való szex), az állatok molesztálása és a pisi-kaki szintén tiltott műfaj.

A produkcióban mutatott behatolásokat is erőteljesen szabályozzák. Először is: egy lyukba egyszerre csak egy dolog kerülhet. Az a bizonyos dolog pedig nem lehet más csak ujjak, pénisz, vibrátor vagy dildo. Tehát uborka, gyertya, szódásszifon kizárva. A segédeszközök esetében a méret is számít (mint tudjuk, a pénisz esetében soha): nem lehetnek óriásiak. A legérdekesebb szabály a kezek használatára vonatkozik. Egy egész ököl például sohasem tűnhet el egy punciban. Éppen ezért a kézzel izgatás során is minden esetben látszódnia kell a hüvelykujjnak. Természetesen kívül.

Puncikat csak távolról

A soft pornó a nagytestvéréhez képest sokkal szigorúbb képi szabályok szerint készül. A szexjelenetek nem lehetnek túl konkrétak. Ez azt jelenti, hogy a nemi szervek közeli képei sem önmagukban, sem az aktus közben nem megengedettek. Ezekben a filmekben puncit csak távolról (a tulajdonosával együtt), farkakat pedig csak petyhüdten láthatunk. A képeken a női genitáliára való fókuszálás nem lehet hosszabb 0,5 másodpercnél. A kritériumokat utólagos kitakarással teljesíteni nem ér.

A soft pornó tartalmát tekintve nem mutathat be férfiak közötti homoszexuális kapcsolatot, erőszakos vagy brutális jelenetet, konkrét behatolást vagy orális szexet. Mivel péniszt úgysem láthatunk mereven, nem meglepő, hogy sem megérinteni, sem megfogni nem szabad, és az ejakuláció is láthatatlan kell legyen. Még a sperma maradványok sem férnek bele a látványba. Sem a testen, sem az arcon, sem a bútorokon. A segédeszközök használata ugyan nem tiltott, de nyilvánvalóvá kell tenni, hogy élettelen anyagot szopogat a szereplő és nem egy jókora farkat.

Politikai korrektség és az élet értelme

A német csatornáknak készülő soft pornónak a vizuális és tartalmi előírásokon túl meg kell felelnie néhány ideológiai követelménynek is. A film legyen politikailag korrekt. Mit jelenthet ez egy pornó esetében? Csak találgatni tudunk. Lehet, hogy a "de szexi kis nigger csaj" helyett a "csinos afro-amerikai hölgy" kifejezést kell használni. De jelentheti azt is, hogy a főszereplőnk fogyatékkal élőkön segít, akadálymentesített épületekben szexel, esetleg származásától és szexuális irányultságától függetlenül bárkivel lefekszik, vagy ugyanannyi esélyt ad annak, hogy az idős kövér nénit vigye el egy körre, mint a fiatal bombázót.

A német filmekben kell a történet, kell, hogy a szexen kívül más is felkeltse az érdeklődést, a szereplőket meg kell ismernünk, és ki kell derülnie, milyen kapcsolatban állnak egymással. Nem lehet ám csak úgy, beszélgetés nélkül dugni. A fentiekben leírt soft pornóhoz képest a németek filmjeiben nem lehetnek szexjátékok, a szereplők pedig nem váltogathatják egymást minden átmenet nélkül a nő ágyában. A legfontosabb pedig az, hogy a film nem mutathatja be úgy a szexet, mint az élet elsődleges célját.