horoszkóp

A rendszeres szex a hosszú élet titka

MTI
2006.03.17. 10:58
Állatkísérletekkel bizonyítják esseni kutatók, hogy a gyakori és rendszeres szexuális aktus megnöveli az élet hosszát. Az állítás azonban egyelőre csak a vakondokra igaz.

Az aktív szexuális életet élők tovább élnek - erre az egyértelmű megállapításra jutott az esseni egyetem zoológiai kutató intézetében dolgozó Philipp Dammann-Hynek Burda kutatópáros, - igaz, állításukat csak az afrikai szürke vakondok (Cryptomys anselli) populációját illetően tudják bizonyítani.

A szürke vakondok is szeretik a szexet

Több, mint húsz éve figyelnek az intézetben egy most 98 egyedből álló, és több, átlagosan 20 tagú, jól elkülönülő családban élő vakondcsapatot. Mindegyik csoportban akadt egy-egy pár, amelyek nősténye húsz évig, hímje pedig 15 évig élt, holott a vakondok átlagos élettartama csak öt év, már a hatéves is ritka közöttük. A nagyon alaposan azonosított, megjelölt állatok csoportjaiban a rendkívüli élettartamot olyanok érték el, amelyek rendkívül aktívan és rendszeresen párosodtak.

A kísérleti állatok mind ugyanazt a táplálékot kapják, és egyformán fogyasztanak belőle, egyforma időt töltenek étkezéssel, alvással, járatfúrással, de a szexuálisan mértéktartók mégis csak harmad-negyedannyi ideig élnek, mint a csoport sokat párosodó párja.

Csak sikerüljön

A kutatók az okokat még nem tudták feltárni, így egyelőre csak azt feltételezik, hogy a vakondok szaporító állományában az élettartamot meghosszabbító anyagok vannak. De hogy csoportonként miért csak egy-egy páréban, azt még nem derítették ki. Ha sikerül nyomára jutni, lehet, hogy más emlősök - netán az emberek - élettartama is meghosszabbítható, szexuális élete pedig gazdagítható lesz.