horoszkóp

Megszakított közösüléssel védekeznek a gombások

2007.10.21. 19:49
A megszakított közösülés nem biztos módszer, a gombás fertőzés elterjedt, rákszűrésre pedig évente kellene járni. A biztonságos szexről kérdeztük önöket, most közzétesszük eredményeinket.

Kíváncsiak voltunk, mennyire élnek biztonságos szexuális életet, így kérdőívünkben kérdeztük meg önöket. Önök szép számmal válaszoltak, amiért roppant hálásak vagyunk. Cserébe megosztjuk, hogy önök közül hányan gombások.

Demográfiai adatok
Kérdőívünket több mint nyolcezren töltötték ki, de persze sokan kamuztak, így kénytelenek voltunk kidobni például a 8 és a 300 éves olvasóink adatait, azokét, akik a kérdőív elején még nők voltak, majd hirtelen férfivá változtak, meg azokét, akik bár férfiak, elmennek a nőgyógyászhoz, ha baj van. A hazugságvizsgálat után 7599 olvasónk válaszait elemeztük. A kérdőívet kitöltők átlagéletkora 29,7 év, legifjabb válaszadónk 14, a legidősebb 74 éves volt. Nem reprezentatív vizsgálatunkban a nemi megoszlás nem volt kiegyenlített: a férfiak 69, míg a nők 31 százalékban képviseltették magukat. Olvasóink 64 százalékának felsőfokú, 32 százalékának középfokú végzettsége van, a maradék 3 százalékot az általános iskolát és a szakmunkást végzők teszik ki. Az átlag Velvet-olvasók majd negyede egyedülálló, közel fele kapcsolatban él, 28 százaléka pedig házas. Három százalékuk biszexuális, két százalékuk pedig meleg.

Általában védekezünk, ha mégsem ott az abortusz

Olvasóink 81,5 százaléka védekezik a nem kívánt terhesség és/vagy a nemi betegségek ellen. A bátor egyötöd a várakozásokkal ellentétben nem kizárólag a párkapcsolatban élők közül került ki. Az egyedülállók 18, a kapcsolatban élők 14, a házasok 23 százaléka nem ad a védekezésre. A férfiak ötöde, míg a nőknek csupán 15 százaléka szexel óvatlanul. De vajon kivel dug az a maradék öt százalék pasi?

A védekezési hajlam szorosan együtt jár az iskolázottsággal. A felsőfokú végzettséggel rendelkezők 17, a szakmunkások 40 százaléka hagyja ki ezt a momentumot.

Ha valaki megteszi a szükséges óvintézkedéseket, legnagyobb valószínűséggel gumit használ, ahogy olvasóink 61 százaléka teszi. A második leggyakoribb védekezési módszer már csak a terhesség elkerülésére koncentrál: fogamzásgátlókat olvasóink 22 százaléka alkalmaz. Tudja mi került még fel a dobogóra? Nem, nem a pesszárium, azt nem nagyon szeretik (0,09%), sem a spirál (1,6%), hanem a megszakított közösülés. Valamivel több mint minden tizedik ember bízik a szerencséjében. Olyan is akad, aki számolgatni szeret. A naptármódszert olvasóink 0,74 százaléka alkalmazza. Kedvenc válaszunkat csak viccből tettük közzé, mégis olvasóink 2,2 százaléka véli úgy, hogy a partnere biztosan védekezik valahogy. Ők egy kivétellel mind férfiak. Gratulálunk.

A védekezés egyébként bejön. Nem kell terhességmegszakítással élni, ahogy az olvasóink 10 százalékának. Akik túl vannak egy, vagy több magzat elvesztésén, azok egyébként rossz tapasztalataiktól függetlenül valamivel kisebb arányban, négy százalékkal kevesebben védekeznek, mint az abortuszt megúszó olvasótársak.

Minden harmadik ember volt már gombás

Kíváncsiak voltunk, hogy volt-e olvasóinknak bármilyen nemi úton terjedő fertőzése, betegsége. Harmincöt százalékuknak igen. A legelterjedtebbnek a gombás fertőzés bizonyult, ezen az emberek közel harmada átesett már, ezt követte a genitális herpesz, majd a lapos tetvek megjelenése. Legkevésbé a hepatitisz B és C és a HIV fertőzés pusztított. Az előbbi 0,065, az utóbbi 0,05 százalékban jelent meg a mintában. Azokat az olvasóinkat, akik alexitímásnak vallották magukat, kizártuk a vizsgálatból. Ez ugyanis nem egy nemibetegség hanem egy személyiségjegy. Az érzelmek azonosításának és kifejezésének zavara.

Hogy mennyire veszik igénybe az egészségügyi ellátás szolgáltatásait? AIDS-szűrésen olvasóink 23 százaléka járt már. Megnéztük vajon ők valószínűbben védekezne-e társaiknál. De nem. Semmilyen összefüggést nem találtunk a HIV-szűrés és a védekezési hajlandóság között. Nőgyógyászhoz inkább eljutunk, mint HIV-szűrésre. Oda ugyanis a nők 80 százaléka rendszeresen jár, majd 10 százalékuk csak akkor ha baj van, 7,8 százalék csupán kettő-négyévente, és 5 százalék egyáltalán nem. Azért legalább rákszűrésre elmehetnénk évente.