horoszkóp

Egyre inkább műanyagok a pornósok

2007.11.24. 16:35
A filmtörténet pornószínésznői az évek során egyre inkább eltávolodtak az átlagos nőképtől. Rövid összeállításunkból megismerheti a pornótörténelem nagy korszakait, valamint a legnagyobb neveket.

A pornózásból híressé vált nők bemutatása előtt viszont meg kell emlékeznünk a filmezés hőskoráról is, amikor a pornó már ugyan komoly szerepet játszott, de a filmek szereplői anonímak maradtak, így nem tekinthetjük őket fiatalok életét meghatározó sztároknak.

Ebből lett a cserebogár

Az első pornófilmek alig tíz évvel a film feltalálása után, már 1908-ban megjelentek. Ezek ma leginkább a szoft kategóriába tartoznának, leginkább csak lányok vetkőztek bennük, a behatolást nem mutatták.

Az első rendes, hardcore pornót, ami a német Am Abend című tízperces mű, és ebben már mutattak rendes behatolást, sőt anális szex is volt benne. 1910-ben készült.

A némafilmek korszakában a pornófilmeket előszeretettél vetítették kupikban, de aztán jött a cenzúra, és a pornónak leáldozott egy időre.

Az ipar beindul

Az első olyan színésznő, aki azért lett híres, mert filmben szexelt, Hedy Lamarr volt. Lamarr az 1933-as Ekstase című cseh filmben szerepelt.

Lamarr tündöklése után viszont hosszú időre a háttérbe szorult a pornó, a már említett cenzúra miatt, ezért igazi sztárokról nehéz is beszélni. A műfaj a hatvanas évek végén, a hetvenes évek elején kelt újra életre. Ekkor már olyan nevekkel, amikről sokan hallottak már.

Ezt az időszakot hívják a pornó aranykorának, amikor néhány mai napig híres filmmel divatba jött pornószínésznőnek lenni. A korszak messze legismertebb szereplője Linda Lovelace, aki a világ egyik legismertebb pornófilmjének, a Mély Toroknak a főhőse volt. Az 1973-as Mély Torok volt a korszak legismertebb pornója, de másokról is érdemes megemlékezni.

Korai pornósok, érdekes adatok. Klikk!

A Behind The Green Door című 1972-es pornó sztárja Marylin Chambers volt, aki korábban kozmetikai cégek arcaként dolgozott, de aztán inkább a pornózásra nyergelt át.

A pornódivat harmadik megteremtőjeként a The Devil in Miss Jones című remekművet szokták említeni, amiben Georgina Spelvin a film elején megöli magát, és ahhoz, hogy halála után a mennyországba kerülhessen, egy csomó bizarr szexuális fantáziát kell beteljesítenie, többek között egy édeshármasban is szerepel.

A hetvenes évek egy fontos alakjáról még mindenképpen szólnunk kell. Bambi Woods az 1978-as Debbie Does Dallas című produkció főszereplőnője. Bambi Woods a pornó talán legtitokzatosabb alakja, a nyolcvanas évek közepe óta nem lehet róla tudni, hogy mit csinál. Azt sem tudni, pontosan mikor született, de arról sincsenek információk, hogy meghalt-e már.

Új sztárok születnek

A kilencvenes évek elején alkotott Asia Carrera, aki a nevét a kor egyik népszerű színésznőjétől Tia Carreretől kölcsönözte. Asia Carrara a pornó mellett arról is híres, hogy több mint 150-es az IQ-ja.

A kilencvenes évek végének meghatározó alakja Tera Patrick volt, aki mára már saját produkciós cégével készítteti a jobbnál jobb mozikat. Patrickot a nézői a rekedten szexi hangjáért és azért szeretik, mert átéli azt, amit csinál.

Az ezredfordulóhoz közeledve Silvia Saint aratott osztatlan sikert egy darabig. Saint állítólag 2001-ben befejezte a pornókarrierjét, amikor szakított szakmabeli párjával. Ennek ellenére leszbikus jeleneteket azért még elvállalt.

Korunk legmeghatározóbb pornósztárja pedig Jenna Jameson, aki az igazi modern pornós legjobb példája. Rengeteg pénzt keres, saját klubhálózata van, és testét úgy alakította, hogy az a fizikális vágyak beteljesítésére a legalkamasabb legyen.