horoszkóp

Az orrban dől el a szex

2007.09.01. 18:55
Évtizedeken keresztül tartotta magát az az elmélet, miszerint a férfiak és a nők agyuk eltérő felépítése miatt értelmezik másként a fajfenntartást. Pár évvel ezelőtt azonban felfedezték, hogy a feromonok nagyon fontos szerepet játszanak a nemekre jellemző viselkedés kialakításában, valamint a párválasztásban.

Harvardi kutatók ismételten rájöttek, hogy a két nem közötti különbségeket, legyen szó akár a viselkedésről, akár a gondolkodásról, nem az agy eltérő felépítése, hanem egy aprócska szerv okozza, ami az orrban található. Az amerikai kutatók egy kis genetikai hókuszpókuszzal olyan egereket hoztak létre, melyek DNS-éből hiányzott a TRPC2 nevű gén. Az apró hiányosság miatt „kikapcsolt” a rágcsálók vomeronazális szerve, melynek receptorai a feromonokat észlelik.

Némi nemszerepcsere

Legnagyobb meglepetésükre a nőstény egyedek igazi kanos egerek módjára kezdtek el viselkedni, zaklatták a nőstényeket, az ágyékukat mutogatták és fenyegetően viselkedtek a hímekkel szemben. „Senki nem gondolta volna, hogy egy egyszerű genetikai mutáció következtében a nőstények úgy viselkednek majd, mint a hímek” – nyilatkozta Catherine Dulac, a Harvard molekuláris és sejtbiológia tanszékének egyik munkatársa. Voltak azonban olyan viselkedésformák, melyeken a TRPC2 hiánya sem változtatott, például nem támadták meg a hímeket. Furcsa módon, amikor azonban kicsinyeik születtek, újra igazi macsóként parádéztak. Hogy a tudósok biztosak legyenek az eredményben, egyes nőstényekből kioperálták vomeronazális szervet, és az eredmény ugyanaz volt, mint azoknak az egyedeknek az esetében, akiknél genetikai úton tették működésképtelenné a feromonreceptorokat.

Bírom a szagod

Bár a harvardi kutatók szerint bizonyára óriási jelentőséggel bír ez a felfedezés, bizony nem ők találták fel a spanyolviaszt. Azt már régóta tudjuk, hogy a feromonok nagy szerepet játszanak bizonyos állatfajok egyedei közötti kommunikációban, valamint viselkedésükben. Igaz, a tudósok sokáig azt gondolták, hogy az emberekben visszafejlődött ezeket a szagtalan kémiai vegyületeket érzékelő szerv. Egy coloradói és egy utah-i egyetem munkatársai azonban felfedezték, hogy ez nem igaz. A kísérleteikben résztvevő nők ugyanis nemi izgalmat éreztek, miután férfi feromonokat szagoltattak velük. Ezt a vizsgálatot több kutatócsoport is megismételte, igaz másféleképpen.

Vonzerő a zsebben

Egy gond van csak, a mindennapi tisztálkodás során „lemossuk” magunkról ezeket az illatanyagokat, így valamilyen módon pótolni kell őket, ha továbbra is vonzóak akarunk maradni. Természetesen számtalan cég lecsapott a lehetőségre és feromon tartalmú készítményeket kezdtek el gyártani azok számára, akik eddig nem voltak túl sikeresek a másik nem meghódításában. A szerek gyártói garantálják, hogy elég egy-két csepp, és a tiszta emberi feromonok azonnal hatni kezdenek, vagyis egy szexuális illatanyagot tartalmazó parfümnek köszönhetően seperc alatt be lehet vágódni a főnöknél, a kedves szüleinél, vagy egy vonzó ismeretlennél. A nőknek és a férfiaknak szánt parfümök persze teljesen más összetevőket tartalmaznak. A gyártok szerint a készítmények hat-nyolc órán keresztül hatnak. Egy üvegcse ára 3000 és 8000 forint körül mozog.

Sütivel a szexért

Aki nem akar ilyen termékre költeni, nyugodtan menjen le a közértbe. Chicagói kutatók ugyanis megvizsgálták, hogy melyek azok a hétköznapi illatok, amik - hivatalosan fogalmazva - fokozzák az alhasi vérbőséget. A vágykeltés terén leginkább a levendula és a tök kombinációja tűnt a leghatásosabbnak, de állítólag a fahéjas süteménnyel és a frissen sült fánkkal is el lehet érni a kívánt hatást.