A városi spermabank szerint a begyűjtött minták többsége a feszített élettempó és a stressz miatt silány minőségű.
A feszített élettempó, és általában az egészségtelen életmód miatt súlyosan romlott a sperma minősége Kína leggazdagabb városában, Sanghajban.

A sanghaji spermabank két év alatt mindössze 6000 adag szaporítónedvet volt képes begyűjteni a város férfilakosságától, s ennek jó része is silány minőségű - közölte hétfői számában a Shanghai Daily című helyi angol nyelvű napilap.

Li Cseng (Li Zheng), a spermabank igazgatója elmondta, hogy jóllehet több mint 2000 férfi jelentkezett spermadonornak, az egészségügyi ellenőrzés során mindössze négyszázan bizonyultak alkalmasnak arra, hogy ondót adományozzanak terméketlen párok mesterséges megtermékenyítése céljából. Az igazgató az egészségtelen életmód terjedését, a növekvő stresszt, valamint a környezeti ártalmakat hibáztatja a romló minőségért.

Sanghaj a múlt év szeptemberében szüntette meg a gyermekáldásról lemondó házaspároknak járó kedvezményeket, hogy megfordítsa a népszaporulat idestova egy évtizede lassuló ütemét. Becslések szerint a nagyvárosban minden tizedik házaspár meddő, s csak mintegy 10 százalékuk fordul segítségért spermabankhoz.

A szigorú kínai családtervezési szabályok arra ösztönzik a házaspárokat, hogy legfeljebb egy gyermeket vállaljanak. Az elmúlt években azonban enyhítettek ezeken az előírásokon, mivel az ország immár 300 milliárd dolláros hiánnyal néz szembe a nyugdíjkasszában - a lakosság öregedése miatt.