Sok kritériumnak kell megfelelnie annak a férfinak, aki spermadonorságra vállalkozik Magyarországon. Legtöbben az egészségügyi vizsgálaton akadnak fenn: alacsony a spermaszámuk vagy nemi fertőzést hordoznak. A világbéke érdekében adakozók mintánként tízezer forintot zsebelhetnek be, akik egészségügyi okokból szeretnék spájzolni spermájukat, 15-50 ezer forintért tehetik ezt.
Spermaraktár csak heteróknak

Magyarország elsőszámú spermabankját csak azok az élettársi vagy házastársi kapcsolatban élő párok vehetik igénybe, akiknél a férj igazoltan terméketlen. Az egészséges férfiak 18 és 35 éves koruk között válhatnak spermadonorrá. A hatályos rendeletek értelmében sem egyedülálló nő, sem homoszexuális párok nem vehetik igénybe a szolgáltatást. Az elraktározott spermát később az ország tizenegy meddőségi centrumának egyikében hasznáják fel mesterséges megtermékenyítéshez.

A vállalkozó kedvű férfiakat gondosan megvizsgálják virológiai, bakterológiai és andrológiai szempontból. Pszichológiailag és genetikailag is meg kell felelniük, mondta a Velvetnek Balogh István, az egyetlen magánkézben lévő spermabank, a Krio Intézet vezérigazgatója.

A jelentkező donorok 90 százaléka egyetemista fiatal, akiknek azonban csak 30-40 százaléka felel meg a vizsgálaton. Érdekesség, hogy kevés köztük az orvosi egyetemre járó. Az egészségügyileg alkalmatlanokat jellemzően valamilyen nemi betegség vagy alacsony spermaszám miatt diszkvalifikálják.

Az alkalmatlanság nem jelenti azt, hogy az illető terméketlen, de kétségtelen, hogy a későbbiekben az alacsony spermaszámmal bírók harminc százaléka számolhat meddőségi problémákkal. A pszichológiai megfelelés mentális egészséget jelent. Bár az alkalmasság nincs IQ-hoz kötve, az átlagos szellemi képességeket elvárják.

Idén többet ér a sperma

"A donorok adatait sorszámmal ellátott kartotéklapokon tároljuk, amelyeken a néven és a fényképen kívül szinte minden információ szerepel: testmagasság, testsúly, szemszín, hajszín, arcforma, állforma, vércsoport, iskolai végzettség, vallás. Mindez azért fontos, hogy lehetőség szerint a leendő nevelőapára hasonlítson a gyermek" - mondta Balogh István. A donoroknak tavaly még ötezer forint járt mintánként, 2004-től már 10 ezer forintot kapnak: a spermabankárok nem titkolt szándéka az adakozási kedv ösztönzése. Egy férfi elvileg végtelen mennyiségű mintát adhat, ha azonban mesterséges megtermékenyítés útján már négy gyermeke született, többé nem lehet donor. Ez utóbbi szabályt annak érdekében hozták, hogy elkerüljék a testvérek esetleges későbbi találkozását.

A Krio Intézet vezérigazgatója szerint évente 600-650 mintáért jelentkeznek meddő párok. Az 1998 óta működő spermabank tárolóit a felhamozott spermatömeg miatt bővíteni kellett, a minták speciális ampullákban, mínusz 196 fokon várják, hogy teljesíthessék küldetésüket. "Ily módon az ivarsejtek akár több ezer évig is elállnak" - tette hozzá Balogh.

Már kétszáz kisbaba született

Száz donoros megtermékenyítésből az átültetési eljárás típusától függően 18-25 sikerül. A donoros megtermékenyítésekből született gyermekek számát az intézetben kétszázra becsülik. Pontos adatokat nem tudnak, mert a születések számát a meddőségi centrumokban tartják nyilván.

A mesterséges megtermékenyítésnek két módja van: inszeminációnak nevezik azt az eljárást, amikor a női testen belül történik a megtermékenyítés, az in vitro megnevezés pedig a lombikbébi-módszert jelöli. Ilyenkor a megtermékenyítés testen kívül történik és az embriót három-öt napos korában ültetik az anyaméhbe.

Sperma a jövőnek

15-50 ezer forintért saját felhasználásra is kérhetik ondójuk lefagyasztását a spermabankhoz forduló férfiak. Erre akkor lehet szükség, ha az illetőnek várhatóan csökkenni fog a nemzőképessége, például azért, mert kemoterápiás kezelést kap. Potenciazavarokat okozhat a cukorbetegség is, de utódra vágyó mozgáskorlátozottak is felkeresik az intézményt.

Egy szobában a Popó Magazinnal

A mintavétel céljára úgynevezett intim szobát tartanak fenn, amelyet a jelentkező egyedül vagy a párjával vehet igénybe. A magányosoknak pornóújságok állnak rendelkezésére. "Ha magáncélból kérik a sperma megőrzését, bizonyos esetekben megengedjük az otthoni mintavételt, de ilyenkor intézetünk adja a steril tégelyt, és az ügyfélnek vállalnia kell, hogy egy órán belül behozza az anyagot" - mondta a vezérigazgató.

A magánszférában a Krio klinika az egyedüli spermabank. Az egyetlen hasonló jellegű állami intézmény az Országos Gyógyintézeti Központ Szabolcs utcai intézete, ám itt gyógyászati célból gyűjtik a mintákat, nem nyitottak a nagyközönség számára. Spermát keresők és kínálók a Krio Intézet valamelyik telefonszámán vagy e-mailben jelentkezhetnek.