Hozzánk jöhetnek spermáért az unióból

2004.04.20. 12:16
Hazánkban tizenegy spermabank működik, melyek közül egy magánkézben van. A mesterséges megtermékenyítést szolgáló intézmények kapcsán nincsenek egységes uniós rendeletek: egyes országokban például egyáltalán nem működnek spermabankok, így nem elképzelhetetlen, hogy a csatlakozás után több meddő pár keresi majd fel hazánkat.
Magyarországon egyetlen magánkézben lévő spermabank, a Krio Intézet működik. Balogh István, az intézmény igazgatója szerint a párok többsége arra törekszik, hogy a donor minél inkább a leendő apára emlékeztessen, ezért a választást egy részletes adatbázis könnyíti meg, írja a Magyar Hírlap.
Az általános kérdések mellett, mint amilyen a rassz, szemszín, hajszín, súly, magasság, testalkat, vércsoport; a dokumentum a donor foglalkozását, végzettségét, csillagjegyét és vallását, de akár még orrformáját és testszőrzetének mértékét is tartalmazza. Az ivarsejt tulajdonosának kiléte azonban titokban marad, s egy donor spermáját legfeljebb négy befejezett terhességig lehet használni.

Többlécsős donor-felvétel

Ahogy ezt már korábban megírtuk, Magyarország spermabankját csak azok az élettársi vagy házastársi kapcsolatban élő párok vehetik igénybe, akiknél a férj igazoltan terméketlen. Egészséges férfiak 18 és 35 éves koruk között válhatnak spermadonorrá, így nem meglepő, hogy a legtöbb "adományozó" egyetemista.

Az ötlépcsős vizsgálat első fokán a "gyenge spermaképpel", azaz kevés és rosszul mozgó spermával rendelkezők buknak el, sokan kiesnek a szexuális úton terjedő kórokozókat kiszűrő orvosi vizsgálaton is, keveseket pedig a genetikai és pszichológiai teszten utasítanak vissza, írja a Magyar Hírlap. Átlagosan a jelentkezők harminc százaléka felel meg minden kritériumnak.

A hatályos rendeletek értelmében sem egyedülálló nő, sem homoszexuális párok nem vehetik igénybe a szolgáltatást. Az elraktározott spermát később az ország tizenegy meddőségi centrumának egyikében használják fel.

Megindulhat a "spermabank-turizmus"

A Magyar Hírlap értesülési szerint a spermabankokkal kapcsolatban nincs uniós direktíva. Mivel a szomszédos Ausztriában és Németországban egyáltalán nem lehet donort használni, Balogh István szerint nem kizárt, hogy május elseje után megnő majd a magyar spermabankok forgalma.

Jelenleg egyébként nem szabályozza törvény, hogy milyen információkat lehet megadni a donorokról, de az adatok semmiképp sem lehetnek alkalmasak személyazonosításra.