horoszkóp

Tesztoszteronspraytől izgulhatnak fel a nők

2005.02.10. 15:09
A menopauza után csökkent hormonszintű nőknél eddig is jól működött a nemi vágy fokozására a tesztoszteron-adagolás. Ausztrál tudósok most olyan sprayt kísérleteztek ki, amely nem csak klimax előtt álló nőknek segíthet abban, hogy jobban élvezzék a szexet.

A melbourni székhelyű Acrux nevű cég találmánya férfi nemi hormon - tesztoszteron - bőrre permetezésével próbálja elérni, hogy ezentúl a frigid (szebb kifejezéssel: szexuális örömérzés hiányában szenvedő) nők is élvezhessék a házasélet örömeit - adta hírül a Reuters.

Van szex, van remény

Susan Davis, a szer vizsgálatait végző tudóscsoport vezetője elmondta, hogy a találmány azért egyedülálló, mert eddig nem létezett olyan szer, ami a menopauza előtt álló nők libidóját is hatásosan növelte volna. Az ilyen jellegű kísérletezések során ugyanis eddig csak a szexualitás iránti érdeklődésüket teljesen elvesztett, idősödő nőkre gondoltak, akiknek természetszerűen igen alacsony volt a tesztoszteron szintjük. A férfihormonról azonban kiderült, hogy nagyon jó eredménnyel segít a túlzottan alacsony libidóval küszködő fiatal nőknél is.

"Sok fiatal nő panaszkodik mostanában arra, hogy nem élvezik a nemi életet, vagy el se jutnak a szeretkezésig, mert hidegen hagyja őket a téma" - mondta el Davis. "Ezeket az eseteket eddig legfőképp a párkapcsolati tényezőknek tudták be vagy a depresszió egyik tünetének tartották. Mi azonban már tudjuk, hogy sok nőnél ennek oka csupán biológiai, amin könnyebben lehet segíteni."

Mi lesz itt?!

A tesztoszteronsprayt bőrön át kell alkalmazni, onnan szívódik fel, és hatását huszonnégy óra után fejti ki, nagyjából azon az elven, mint a nikotintapasz. Eddig 261 alacsony libidójú nő tesztelte a szert. A tesztszemélyeknél egyértelműen azt tapasztalták, hogy a sprayt használók kielégítő szexuális élmények részeseivé váltak. A tudományos vizsgálatot a United States Food and Drug Administration (az amerikai élelmiszer-és gyógyszerhatóság ) hajtotta végre.

A negyedik hónap végén a szert a leghatékonyabb adagban kapó nők csoportjában több mint duplájára emelkedett azoknak a száma, akik libidójuk növekedéséről számoltak be. Említésre érdemes mellékhatásról csupán két nő számolt be. Az ő esetükben a szer a normálisnál erősebb szőrzetnövekedést okozott, ezért ők a kísérlet abbahagyása mellett döntöttek.

A következő lépés a spray elfogadtatásában egy hosszabb, több résztvevős teszt lesz. Az ajzószert várhatóan még három évig nem dobják piacra. Piackutatók szerint a szerre akkora kereslet volna, hogy akár évi egymilliárd dolláros bevételt is hozhatna a gyártónak.