Az egymás előtt - akár csoportosan - végzett szexuális aktus eredetileg katonai tevékenység volt. Illetve szabadidős katonai tevékenység. Na jó, egész pontosan a különféle bázisokon összezárt és unatkozó katonák és nejeik szexuális-társadalmi aktivitása. Az ötvenes években kialakult szimpla feleségcserétől napjainra már eljutottunk a szadomazo-szobával felszerelt szvingerklubokig, a mozgalmat pedig már tudományos kutatások is elemzik.

A swinger életforma a hatvanas évek szexuális forradalma nyomán alakult ki, és a Wikipedia meghatározása szerint azt a gyakorlatot jelöli, amikor párok "szociális aktivitásnak minősülő nem monogám szexuális aktivitásban vesznek részt". Eredetét Terry Gould: The Lifestyle - A Look at the Erotic Rites of Swingers (Az életstílus - Bepillantás a szvingerek erotikus rítusaiba) című könyvében a II. világháború és az ötvenes évek hadseregének zárt bázisain élő családokra vezeti vissza. Ez nem egyértelműen bizonyítható, az azonban valószínű, hogy az ötvenes években, a hadsereg kisebb közösségeiben alakult ki.

Gyarmatosított nejek

A koreai háború végére ezeknek a kisebb csoportoknak a szexuális szokásai az ide-oda áthelyezések következtében elterjedtek, a média 1957-ben kapta fel a témát, ami eleinte "wife-swapping", azaz feleségcsere néven futott. Az 1960-as években a kaliforniai Berkeley egyetemen alakult meg a Sexual Freedom League (Szexuális Szabadság Szövetsége) nevű szvingerközösség. Ezzel egyidejűleg létrejött a North American Swing Club Association nevű (mára már nemzetközivé vált) ernyőszervezet, melynek célja a szvinger életformával kapcsolatos ismeretterjesztés volt.

Ma közel 3000 szvingerklub létezik világszerte, többségük Észak-Amerikában. A legtöbb amerikai és nyugat-európai nagyvárosban legalább egy állandó szvingerklub működik, bár többnyire igyekszenek kerülni a feltűnést, hogy elkerüljék a negatív figyelmet. Ezért a szvingerek újságokban, weboldalakon, apróhirdetések formájában tudnak információhoz jutni és tartani a kapcsolatot egymással.

Megadják a módját

Az amerikai szvingerklubok többnyire bár vagy éjszakai klub formájában működnek, de az összejövetelek másik lehetséges formája a szvinger parti, amit magánlakásokban/házakban rendeznek. Persze nem akármilyenekben: olyanokban, ahol több, "szisztematikus program" lebonyolítására is alkalmas helyiség is van, jacuzzi, szexbútorok, sztriptízhez alkalmas rúd, táncparkett vagy színpad, esetleg külön szado-mazo helyiség.

Swingerből lett szvingerek

Ez a "szexuális-társadalmi aktivitás" itthon sem ismeretlen, olyannyira, hogy az angol szónak is létezik már a magyar átirata: szvinger. A magyar szvingerklubok meghatározása szerint "a szvingelés a felnőtt emberek által, mindenki beleegyezésével, közösen végzett szórakoztató szex egyik formája. Ez többnyire férfi+nő párokat jelent, akik szex céljából férfi+nő párokkal találkoznak, és velük intim barátságra lépnek".

Mit, és mit NEM

A szvingelés első és legfontosabb szabálya: a nem mindig nagyon határozott nem-et jelent. Tehát senki nem kényszeríthet mást olyan dolgokra, amelyekben az illető nem akar részt venni. Míg az USA-ban már arra is engedélyt kell kérni, hogy valaki megérinthesse a másikat, addig Európában és Angliában még elfogadott az érintés - elutasítás esetén pedig a tapogatózó kéz szelíd, de határozott eltolása -, mint a non-verbális kommunikáció egy formája.

Ez azért is fontos, mert egy szvingerklubban az esetleges elutasítást kiváltó "dolgok" sokfélék lehetnek: az exhibicionisták élvezhetik azt, hogy mások nézik őket, míg a voyeuroknak az okoz kielégülést, ha ők nézhetnek másokat; vannak, akik csak csókolózásra, kézzel vagy szájjal végzett aktusokra hajlandóak, de lehetséges természetesen a teljes közösülés is egy vagy akár több partnerrel, és a csoportos szex is. A szvingerklubokban emellett a párok nem csak párokkal szeretkezhetnek: többnyire van lehetőség arra is, hogy a nők nőkkel, a férfiak férfiakkal is kipróbálják a szexet, és egyre több helyen már egyedülállóknak is van lehetősége részt venni a rendezvényeken, igaz, többnyire csak bizonyos napokon.

A boldog párkapcsolat többszemélyes?
A szvinger életmód a hatvanas évek vége óta a tudományos kutatások tárgyát is képezi. Ennek köszönhetően például kiderült, hogy a szvinger életformát folytatók kiegyensúlyozottabbak, boldogabbaknak vallják magukat, mint az "átlagos" nemi életet élők. A szvingerek 60 százaléka állítja, hogy párkapcsolatuknak jót tett ez az életforma, és csak 1,7 százalékuknál nem vált be. Hetven százalékuk azt állítja, nem okoz nekik problémát a féltékenység, 76 százalékuk pedig úgy érzi, az élete sokkal izgalmasabb, mint a nem szvingereké.