horoszkóp

Nem élhetünk szenvedély nélkül

2005.11.05. 12:43
Az új kedves elragadó, ám a hálószobában mégis elmarad a várva várt csoda? Az Elle utánajárt, mit tegyünk, ha a nagy Ő nem annyira nagy az ágyban.

Az egyik óvszergyártó cég friss felmérése szerint a nők 65 százaléka kikezd egy férfival, ha az érzései ezt diktálják, és 88 százalékuk boldogan dob be új ötleteket, ha a megszokott póz már nem elég izgalmas. 54 százalékunk általában rövidre szabja az első randevút, ha nem érzi "azt a valamit", és nem pazarolja tovább az idejét, hiszen a férfiak 69, a nők 75 százaléka már az első randi első órájában eldönti, lesz-e folytatás. Eljött volna az eldobható partnerek kora? Vagy csak kevésbé hajlunk a kompromisszumos kapcsolatokra?

Nem mindig megy elsőre

"Igaz, létezik olyan, amikor két ember egész egyszerűen nem illik össze, de az esetek nagy többségében van megoldás a szexuális problémákra. Nem kell azonnal bedobni a törölközőt!" - mondja a pszichológus. "Az egészen más, ha hosszú távon sem működnek a dolgok, de azért, mert az első pár alkalommal nem szakad le a csillár, még nem kell automatikusan szakítani!"

Éva, a huszonkilenc éves PR-menedzser, akinek szexuális kisugárzása leginkább Angelina Jolie-éra emlékeztet, meglehetősen csalódott volt a Péterrel töltött első éjszakák után. "Pedig annyira beleestem már az elején - tipikus 40 körüli, befolyásos playboy, akiről messziről sütött, hogy minden energiámat le tudja majd kötni. Valahogy mégis úgy alakult, hogy nekem kellett átvennem az irányítást, pedig épp arra vágytam, hogy valaki lefegyverezzen végre. Az első randikon még mindenki minket irigyelt, vibrált körülöttünk a levegő. Péter igazi lovag: elegáns borokat ittunk, mindennap virágot és méregdrága csokoládét kaptam. Mégis, az első együttlétünk - és sajnos sok következő is - katasztrofálisra sikerült. Általában csak percekig tartott, ráadásul Péter úgy viselkedett, mint egy kamaszfiú, aki most veszíti el a szüzességét - idétlen volt és feszengett. Emlékszem, arra gondoltam, míg a sötétben a plafont bámultam: Istenem, ugye ez csak a bor miatt van?!"

Hát igen, ilyen ez a borzongás - ez a megfoghatatlan valami, spontán szexisség, öntudatlan kisugárzás. Könnyedén okozza a legromantikusabban induló szerelmek halálát is, egyszerűen azzal, hogy nem jelentkezik. A kérdés csak az, hogy ha nem érezzük a villámcsapást, akkor azonnal fogjuk menekülőre, vagy próbáljunk szikrát csiholni?

A három kulcsszó

"Türelem, türelem, türelem!" - javasolja a pszichológus. "Mielőtt kitörölnénk a szerencsétlen delikvens számát a telefonunkból, jó, ha tudjuk, hogy van mit megpróbálni. Első lépésként gondoljuk át alaposan, hogy mi az, ami nem tetszik benne. Könnyű azt mondani, hogy valaki "rossz az ágyban", de mit jelent ez konkrétan? Hiszen amíg az egyik nő a gyengéd cirógatásokat élvezi, a másikat épp az zavarja, ha nem rohanják le azonnal. Arról van szó, hogy nem csinálja azt, amit szeretnénk, vagy épp arról, hogy olyasvalamit csinál, amit nem szeretnénk? Ezekre a problémákra létezik megoldás!"

Nézz magadba!

Aztán a saját elvárásainkat kell górcső alá vennünk. Igazságosak vagyunk a másikhoz? A szexuálterapeuta szerint akkor van baj, ha tökéletességet várunk el az első próbálkozástól kezdve, és úgy számítunk erotikus kalandokra, hogy erőfeszítést nem akarunk tenni érte.

Ez persze nem ilyen egyszerű: már arra sem könnyű rájönni, mire vágyunk valójában. Ha pedig végre tudjuk a választ - mondjuk egy kicsivel határozottabb fellépést vagy kevésbé nedves csókokat szeretnénk -, akkor jön az igazi kihívás: hogyan mondjuk el mindezt egy olyan törékeny teremtménynek, amilyen az önérzetes férfi.

"Talán manipulálásnak tűnik, de én hagyom, hogy Péter azt higgye, minden az ő ötlete" - mondja Éva. - "Például a vicces kedvű barátaimtól múltkor szexuális segédeszközöket kaptam ajándékba, amiket direkt nem pakoltam el. Ott hevertek az asztalon, mintha nem tudnám, mihez kezdjek velük. Szerencsére Péter egy kis idő után kapcsolt, és felajánlotta, hogy próbáljuk ki őket..."

A teljes cikk az ELLE novemberi számában olvasható