A nők a termékeny napokon kívánják a szexet

2004.06.10. 17:24
A tudósok meggyőző bizonyítékokat találtak arra, hogy a nők tudat alatt sokkal jobban kívánják a szexet a havi ciklus termékeny napjaiban, mint máskor, annak ellenére, hogy nem is tudják, mikor vannak termékeny állapotban.
Az amerikai felmérés - amelynek eredményét a Human Reproduction szaklapban publikálták - úgy találta, a nők 24 százalékkal többet szeretkeznek termékeny napjaikon, mint általában - írja a BBC. A tanulmány főként azokra a nőkre fókuszált, akik sterilizációt végeztettek, vagy valamilyen méhen belüli fogamzásgátló eszközt használnak. Az együttlétek száma a hat termékeny napon volt a legmagasabb - annak ellenére, hogy ezek a nők egészen biztosan nem akartak teherbe esni.

Az együttlétek nem véletlenszerűek

"Nyilván biológiai faktorok növelik az együttlétek számát ezen a hat napon, akár gyereket szeretne a nő, akár nem. Ez azt jelenti, hogy azok a párok, akik védekezés nélkül próbálnak szerencsét, nagyobb veszélyben vannak, mint gondolnák." - mondta el dr. Allan Wilcox, a kutatás vezetője. "Úgy néz ki, hogy az együttlétek nem véletlenszerűen történnek, hanem sokkal gyakrabban a termékeny napokon, még akkor is, ha a nők nem is tudják, mikor vannak termékeny állapotban."

Az már eddig is ismert volt, hogy vannak olyan emlős fajok, akiknél az együttlét az ovulációhoz kötött - és most az embereknél is ugyanezt a jelenséget figyelték meg.

Szex napi 0,27-szer

A tudósok szerint a nők átlagban napi 0,27-szer, azaz heti kétszer szeretkeznek. A hat termékeny napon ez a szám napi 0,34-re, azaz 24 százalékkal nő. Wilcox professzor szerint erre három magyarázat lehet: a nők szexuális aktivitását növeli az ovuláció, a nők vonzóbbak lesznek az ovulációkor, vagy a szexuális együttlét felgyorsítja az ovulációt.

"Azoknak a pároknak, akik gyereket szeretnének, ez a biológiai mechanizmus segítségére lehet abban, hogy a megfelelő időpontra időzítsék az együttléteket. Akik nem szeretnének gyereket, azoknak pedig ez egy figyelmeztetés: vigyázat, a természet ellenük dolgozik" - mondta el dr. Wilcox.