horoszkóp

Ha nem megy a szex

2005.01.28. 17:02
Ha kíváncsi arra, partnerének mért nincs kedve önnel szeretkezni, esetleg önnek nincs kedve párjához simulni, mert ügyetlennek találja, vagy nem tetszik a pizsamája, a szexmentes időszak lerövidítése érdekében olvassa el tanácsadó cikkünket!

Mindenkivel előfordul, hogy nem kívánj a szexet, különösen a feszült, stresszes időszakban, vagy szülés után. De ha szexuális vágyunk hosszú ideig nem tér vissza, és ezen esetleg már magunk is elkezdenénk aggódni, érdemes elgondolkodni a lehetséges okokon. Egy darabig állítólag el lehet lenni szex nélkül, főleg, ha az ember egyedülálló. Partnerkapcsolatban azonban hamarabb hiányozni kezd a szex által nyújtott öröm és intimitás mindkét fél számára. A folyamatos visszautasítás hamar bántódáshoz, sértődéshez vezet és végül mindkét fél önbizalmát veszti, kétségbe vonja szexuális vonzerejét. Ezen a lejtőn pedig állítólag nehéz a visszaút.

Orgazmushiány

A férfiakra külön elvárásként nehezedik a hiedelem, hogy nekik mindig jó, ezért ha egy férfi valamiért nem kívánja a szexet, mind ő, mint partnere értetlenül állhat a dolog előtt. A csökkent szexuális aktivitás a szexuálterapeuták kedvenc témája, ám a terápia sem mindig eredményes. Sokszor ugyanis a kiváltó ok már régen elmúlt, de a felek egyszerűen nehezen kezdik újra a szexet, túl nagy bennünk a sértettség a kezdeményezéshez. A vágy csökkenésének hátterében sokszor fizikai okok állnak, például az orgazmus hiánya, fájdalmas közösülés, vagy impotencia.

Alapos kutakodás után azonban kiderülhet, hogy ezek az okok is inkább lelki eredetűek. Ilyenek lehetnek a kevés önbizalom, amikor valaki nincs megelégedve külsejével és önmagával, és nem tudja elhinni, hogy jó szexpartner lehet. A párkapcsolatban előforduló vita, harag is visszatartó erő lehet, ilyenkor jobb minél előbb tisztázni a problémákat, senkinek sincs ugyanis kedve úgy ágyba bújni, hogy közben szétveti a méreg.

Rossz szokások, túlzott szeretet

Bár furcsának tűnik, de előfordul, hogy egy pár arra panaszkodik, hogy annyira közel érzik magukat egymáshoz, hogy nem is gondolnak a szexre, és mivel kapcsolatuk már-már testvéri, furcsának is éreznék. Nekik feltétlenül ajánlatos egy terapeuta felkeresése. Gyakori, hogy valamelyik félnek problémája van a másikkal, ez lehet akár egy szokás, amitől a másik leblokkol, vagy lehet tapasztalatlanság. Ebben az esetben egyetlen megoldás az őszinteség, nem árt elmondani a másiknak, hogy nem szeretjük, amit csinál, ahogy csinálja, és a pizsamája sem túl szexis. Persze a nagyfokú őszinteségnek negatív következményei is lehetnek. A hozzáértők szerint jó módszer lehet az is, ha valaki leül és listát ír vágyairól. Leírja, mit szeretne kapni a másiktól, majd leírja azt is, ő mit tud adni.

Okok, megoldások

A szexuális vágyra ezen kívül még számos dolog hathat közvetetten, ilyenek lehetnek a rossz tapasztalatok, a fertőzéstől, terhességtől való félelem, a szorongás stb. Van azonban, ami közvetlenül is befolyásolja a szexuális vágyat, ilyen a depresszió, a szülés, az alkohol és a kábítószer, betegség, vagy hirtelen hormonváltozás és néhány gyógyszer is. Vannak olyanon, akik arról számolnak be, hogy mióta fogamzásgátlót szednek, csökkent a szexuális vágyuk, ám ez sem biztos, hogy kizárólag a tablettához köthető.

A témával fogalalkozó szexuálpszichológusok szerint nem kell feltétlenül kétségbe esni, számos hatékony módszer állhat rendelkezésre rövid távon. A női magazinok által előszeretettel ajánlgatott jégkockákon, jelmezkölcsönzőn, liftben és parkban szeretkezésen, ágyhoz kötözésen kívül is vannak egyszerű, apró trükkök. Sokszor elég egy forró fürdő, pihenés, sokat segít, ha használjuk a szexuális fantáziánkat, és csodákra képes a sport is. A mozgás, de akár egy horrorfilm is fokozza ugyanis a szívverésünket, és ez a kutatások szerint 15-30 percen belül felélénkíti a lankadó szexuális vágyat.