A német nagymamák nem mondanak le a szexről

MTI
2004.03.31. 16:56
Egy német felmérés szerint az 50-60 év közötti nők majdnem ugyanolyan aktív szexuális életre vágynak, mint fiatal korukban, de sokat nyomnak a latba a kezdeti tapasztalatok. A pszichológusok szerint a mai idősebb hölgyek emancipáltabbak, mint elődeik.
Az 50-70 év közötti német hölgyek életében nagyobb szerepe van a szexnek, mint általában gondolják: bár nem élnek olyan gyakran nemi életet, mint fiatal éveikben, viszont annál nagyobb súlyt helyeznek a minőségre - derítette ki Beate Schultz-Zehden német pszichológusnő.

Sokat számít a tapasztalat

A Berlinben 521 asszony részvételével végzett reprezentatív felmérés szerint az 50-60 év közötti korosztály még havonta többször szeretne szeretkezni, a 65-70 közötti korcsoportban azonban a megkérdezettek fele már semmilyen szexuális kapcsolatot nem óhajt.

A tanulmány kimutatta, hogy a libidó és a kielégítő szexuális élet nem a kapcsolat időtartamától, hanem minőségétől, valamint a fiatal években szerzett tapasztalatoktól függ. Azok a hölgyek ugyanis, akik ifjú éveikben rossz tapasztalatokat szereztek a szex területén, az idősebb korukat arra "használják fel", hogy megszabaduljanak a "kötelességnek" tekintett szextől.

A felmérésből megállapítható az is, hogy az idősebb korosztály jobban vágyik a szexuális kapcsolatra, mint amit ténylegesen megél. Az 50-55 éves korcsoportnak egy negyede, a 65-70 éveseknek kétharmada nem aktív szexuális téren.

A mai ötvenesek már emancipáltak

Ugyanakkor tapasztalhatók a múlthoz képest változások is: az úgynevezett szexuálisan emancipált, 50-55 éves nők egy kis csoportja igen aktív és kielégítő szexuális életről számolt be azzal, hogy annak alakításában maga is részt vesz. Schultz-Zehden kijelentette: e tekintetben a jobb életminőség iránti igénynek van szerepe, hiszen a nők születéskor várható életkora Németországban 81 év, vagyis az asszonyok előtt a klimax idején még évtizedek állnak.

Mindent egybevetve a pszichológusnő úgy ítélte meg, "a mai 50 év feletti nők már mások, mint elődeik voltak, inkább habzsolnák az életet, s ez a szexualitásra is vonatkozik".