A vágy tapasz formájában érkezik

2004.06.15. 17:15
Hamarosan elérhetővé válik az USA-ban, és két éven belül Angliában is piacra dobja gyártója azt a diszkrét, ragtapaszként viselhető hormonpótló szert, amelynek segítségével a csökkent szexuális vággyal küzdő nők ismét boldog és kielégítő nemi életet élhetnek. Persze csodák nincsenek: az is kell, hogy a pár szeresse egymást, írja a BBC.
A méheltávolításon átesett hölgyek közt gyakori tünet, hogy a hormonszint csökkenése drasztikusan visszaveti a szexuális vágyat is. A méh kivételét követően a nők közel harmadánál kialakul ez az állapot, és e nők több mint ötöde komoly lelki problémaként, nőiségük elvesztéseként éli meg a tünetet, írja a BBC. Azoknál a nőknél, akiknek a méhhel együtt a petefészkét is eltávolították, nem egy esetben teljesen meg is szűnik minden szexuális késztetés.

Létezik emellett egy külön betegség is, amelyet gátolt vagy hipoaktív szexuális vágynak neveznek, és az ezzel küzdő nőknél súlyos lelki problémákat okoz. Mindkét esetben segítséget jelenthet a Procter & Gamble által kifejlesztett ragtapasz, amelyet két hétig a hasfalon viselve tesztoszteron-hormont adagol a hölgyek szervezetébe, és mivel ez a hormon az egyik fontos alkotóeleme a női vágyért felelős hormonkoktélnak, a kezelésen átesett hölgyek ismét visszanyerik szexuális aktivitásukat.

Könnyebb, jobb, kielégítőbb szex

Egy kísérletben 562 méheltávolításon átesett hölgy próbálhatta ki a ragtapaszt, amelyet két hétig viseltek a hasukra ragasztva. A kísérlet eredményeit az Amerikai Szülészek és Nőgyógyászok Szövetségének éves találkozóján ismertették a szakmával. A beszámoló szerint a tesztoszteron-ragtapaszt használó nőknek 74 százalékkal kielégítőbbé vált a szexuális életük, rövidebb idő alatt jöttek izgalomba, és könnyebben értek el orgazmust, mint a hatóanyag nélküli tapaszt viselő kontrollcsoport tagjai. A jelenség egyfajta öngerjesztő hatással is jár: mivel egyre kielégítőbb a szex, ez már önmagában is növeli a vágyat.

"Tisztában vagyunk vele, mekkora szükség van arra, hogy segítsünk ezeken a nőkön" - mondta el Dr. James Simon, a George Washington egyetem szülész-nőgyógyász professzora, a kutatás vezetője a BBC-nek. "Régóta várunk már a női szexualitás kutatásában effajta áttörésre." Alan Riley, a Közép-Lancashire-i Egyetem professzora szintén üdvözölte az eredményeket: "Belgyógyászként már 30 éve kezelek menopauzás problémákkal küzdő hölgyeket, így tisztában vagyok vele, hogy a szexuális vágy csökkenése vagy elvesztése mekkora lelki terhet okoz mind a hölgyeknek, mind partnereiknek. Ez a felfedezés azért izgalmas, mert eddig olyan készítményekkel kellett kezeljük a hölgyeket, amelyeket eredetileg férfiaknak fejlesztettek ki."

A szexen javíthat, de a szerelmet nem tudja pótolni

Dr. Geoff Hackett szakértő szerint a ragtapasz korántsem minden hölgynek tud segíteni: "csak azoknál várható javulás, akiknél a szexuális aktivitás iránti érdeklődés csökkenése az alacsony tesztoszteron-szintre vezethető vissza." Dr. Hackett szerint minden esetben vérvizsgálattal kell megbizonyosodni arról, hogy nem párkapcsolati problémák, vagy egyéb egészségügyi okok állnak-e valójában a tünetek hátterében. "Ha egy pár már nem szereti egymást, nincs az a tapasz, ami rendberakná a szexuális életüket."