Megszegik szüzességi fogadalmukat a tinédzserek

2004.03.11. 13:36
Átlag 18 hónappal később kerül sor az első szexuális élményre azoknál a fiataloknál, akik szüzességet fogadtak házasságukig, mint akik nem terveztek szűzen belépni a házasság szent kötelékébe.
Egy nemrég kiadott tanulmány szerint a házasságukig szüzességet fogadók nagy hányada még jóval a házasságkötés előtt megszabadul ártatlanságától - írja a New York Times.

Álszüzek

Az is kiderült, hogy a szűz tinédzserek között ugyanolyan gyakori a nemi úton terjedő betegségek előfordulása, mint azok között a társaik között, akik korábban nem tettek ilyen fogadalmat. A különbség csupán az, hogy a szűznek neveltek sokkal kevesebbet tudtak a nemi betegségekről és a megelőzésről, ezért sokkal nagyobb arányban terjesztették a nemi bajokat.

A tanulmányból megtudhatjuk, hogy azok a tinik, akik szüzességi fogadalmat tettek, hamarabb mennek férjhez, és kevesebb partnerrel létesítenek szexuális kapcsolatot. A kutatást vezető dr. Peter Bearman, a Columbiai Egyetem szociológia tanszékének főnöke, elmondta, hogy 12 ezer tizenévest kérdeztek meg, akiknek 88 százaléka szegte meg házassága előtt szüzességi fogadalmát.

Dr. Bearman szerint, ha csak egyszerűen, mindenféle indoklás nélkül megtiltjuk a fiataloknak a szexualitást, akkor nem fogják megérteni, hogy miért van erre szükség, és ez sokkal veszélyesebb lehet.

Vár rád az igaz szerelem

Amerikában 1993-ban, egy baptista gyűlésen indult a Tru Love Waits (az igaz szerelem vár) elnevezésű kampány, amely kis kártyákat osztogat, amit aláírva szüzességet lehet fogadni. Az alapítás óta 2,4 millió amerikai tinédzser írt alá ilyet.

A kampány vezetője, miután megismerte a tanulmányt, kifejtette, hogy valószínűleg azért ilyen kedvezőtlenek az eredmények, mert nem fordítanak kellő figyelmet arra, hogy betartassák a fiatalokkal a fogadalmukat.