horoszkóp

Valentin-napra dobja be az asszonyt a közösbe!

vz
2007.02.14. 16:48
Vattával tömött piros szívecske helyett a trendi párok orbitális orgiával lephetik meg egymást, és Valentin nap alkalmából szexpartiba vágják szerelmüket valamelyik szvinger klubban. Itt mások zaklatásán kívül mindent szabad, de a közös medencébe azért sehol nem illik beleélvezni. Valentin-napi szvingerklub-körkép.

A virág és plüss szívecskék ideje lejárt. A nyitott párok egész másképp lepik meg párjukat Valentin napra: például elviszik egy swinger partiba és ott bedobják a közösbe. Hitvallásuk: "Ha elég erős a szerelem, ugyan mit számít, ha a feleség/férj, barátnő/barát mások szeme láttára vadidegen férfiakkal, nőkkel szexel?".

A szvingelés definíciója

Aki még sosem hallott volna szvinger klubokról, azok számára röviden összefoglaljuk ezen szabadidő eltöltésére alkalmas létesítmények lényegét: a szvinger - vagyis partnercserélős - klub a legális, nyílt félrelépések helyszíne.

A vendégek azért keresik fel párban vagy szólóban az intézményt, hogy vadidegen vagy korábbi orgiákból már megismert férfikkal és nőkkel lépjenek szexuális kapcsolatba. Vagy ahogy azt az egyik klub honlapján definiálja: "a szvingelés felnőtt emberek által, közös megegyezésen alapuló, csoportos szex, amelyet a résztvevők életformaszerűen művelnek."

Ne közelíts, ha nem akarja

A klubok alapszabálya, hogy minden szabad, de semmi nem kötelező. Vagyis, ha valaki jelét adja, hogy nem kíván testi ismeretségbe bonyolódni a felé közelítő férfivel vagy nővel, annál nem csak nem érdemes, de nem is szabad próbálkozni. Az egyik klub honlapján így figyelmeztetik a "legfontosabb szabályra" az érdeklődőket:

"Ha a közeledés alkalmával egy bizonyos pontnál valaki nemet mond, az azt is jelenti! Ez törvény!
Nem kérdezünk vissza, hogy miért, nem bizonygatjuk, hogy talán, és nem teszünk megjegyzést!
Tudomásul vesszük és ennyi!
Amennyiben valaki konfliktushelyzet előidézője, az biztos lehet benne, hogy utoljára látogatta rendezvényeinket!"

Az egyik internetes fórumon például az egyik klubban négyesben hancúrozó Gábor egy ilyen bunkó vendégre panaszkodik. "Amikor bevonultunk az arénába és elhúztuk a függönyt, úgy gondoltuk, eléggé egyértelmű, hogy most négyesben szeretnénk lenni. Hát csak akadt egy ürge, aki ezt nem így látta. Félrehúzta a függönyt és fél órán át bámulta a történéseket, közben a farkát simogatva. Ez - részemről legalábbis - még megbocsátható bűn, viszont amikor elkezdett hangosan kommentálni, az már nagyon zavart."

Csilláron szabad, medencében nem

Más tilalom nem érvényes a szvinger klubokban. Így például nem csak bárhogyan, de majdnem bárhol egymásnak eshetnek a csoportok, ha azzal nem zavarják a többieket. Higiéniai okokból csak a bárt, az ebédlőt, a pezsgőfürdőt és ahol van, az úszómedencét húzzák le a pásztorórák helyszínlistájáról.

Vannak, akik csak szemlélődés, a vizuális és akusztikus élményektől való begerjedés céljából érkeznek a többnyire önálló családi házban üzemelő, gyakran hivatalosan párközvetítő klubként aposztrofált intézménybe. A kíváncsi kezdők többnyire kibicelnek.

Nem lesznek élhetetlen, lúzer kanok

"Én azok közé tartozom, aki a férjét képtelen rávenni egy klublátogatásra. Most elszántam magam, hogy egyedül megpróbálom, mert nem bírok a kíváncsiságommal. Viszont nem vagyok benne biztos, hogy elsőre bele mernék ugrani a mélyvízbe. Szerintetek korrekt dolog kíváncsi nőként esetleg csak nézelődni elmenni valamelyik klubba?" - érdeklődik a "fitnessfreak" néven fórumozó hölgy a rutinos szvingerezőktől.

"Bátran menj el egy klubba! Nem ismerlek, nem ismerem a mentalitásod, mennyire állsz a sarkadra, így lehet, a páros napon inkább elnézelődgethetsz, nem lesznek élhetetlen lúzer kanok. Attól ne félj, hogy nem vagy biztonságban. Itt inkább, mint egy vakrandin.

Ha nem kívánod valaki közeledését, hárítasz udvariasan, de határozottan. Ha nem elég, a többi vendég is melléd áll, ha épp nincs kéznél a személyzet, és ha elsőre nem volt elég a figyelmeztetés, rövid úton kidobathatod. De ha ez biztonságérzetet ad, felvesszük a kapcsolatot, és egy társaságban lehetünk. Volt már lány, akit így felkaroltunk, azóta többször együtt mentünk" - olvassuk a választ a fórumon "filodomtól".

Akcióznak, nem kukkolnak

Máshol meg azt tudjuk meg, hogy az igazi szvingelés nem merül ki a kukkolásban; az egymás előtti, párcsere nélküli szeretkezéstől a hármas szexen, a párcserés szexen át a sokrésztvevős orgiákig sok mindent felölel.

Magyarországon legjellemzőbb a házibuli jellegű csoportos szex, azon belül is gyakoribb hármas, négyes felállás, mint a nagyobb orgiák. A szvingerek világában az egyedülálló nőket általában szívesen látják, míg a partner nélküli férfiak meglehetősen nehezen boldogulnak, bár manapság egyre több az olyan pár, amely férfit keres harmadiknak - derül ki a téma webes szakirodalmából.

Figyeltek, mint a pók

Mivel a szvingelők is megosztottak ebben a kérdésben, a legtöbb klub úgy oldja meg ezt a problémát, hogy bizonyos napon csak párok szvingelhetnek, máskor meg részt vehetnek szóló urak és hölgyek. A Joci40 névre hallgató fórumozó úgy véli, ha a szombat pároknak van meghirdetve akkor valóban csak párok legyenek: "Akkor az ember arra számít, ha elmegy szombaton, hogy azt kapja, amit kínál a szolgáltató. Nem pedig azt, hogy a pár férfi tagja nem győz kedélyeskedni a feleségének állandóan ajánlatokat tevő és beszólogató szóló pasikkal". Joci40 azt mondja, ő és párja nem finnyásak, volt amikor a felesége több pasival kívánt szeretkezni: "De ha párokkal akarunk összegabalyodni akkor ne ólálkodjon ott fél tucat pasi."

Jociék egyszer összeismerkedtek három párral a jacuzziban. "Fölmentünk az emeletre, és ki is alakult egy jó kis nyolcas orgia. Persze mondanom se kell, vagy három srác próbálkozott közénk férkőzni. Aztán mint a moziban, beült öt másik és figyeltek, mint a pók. Kicsit frusztrált a dolog, mert amint az egyik lányról leszállt a párja, ugrott is volna valamelyik szóló pasi."

Gátlásos és gátlástalan klubvezetők

Maguk a klubvezetők korántsem olyan nyitottak, mint a klubok vendégei. Legalábbis az egyik internetes szexoldalon talált öt klubból mindössze egyetlen volt hajlandó szóba állni a Velvettel. Volt, aki szűzies szemérmességgel utasította vissza újságírói érdeklődésünket, más készségesnek mutatkozott, aztán mégis elérhetetlennek bizonyult, és olyan cég is akadt, amelynek tulajdonosa állítólag több hónapra külföldre utazott.

A legrégebben, 2000 óta működő, magát elsőnek tartó klub, az Eagle Residence üzletvezetője, Tóth Tamás alighanem levetkőzte a sajtóval szembeni gátlásait, tőle ugyanis mindent sikerült megtudnunk a nem túl nagy hazai szvinger piacról.

Kielégítik az igényt

Például azt, hogy Budapesten 3, a főváros környékén 2 klub működik. Tóth azt mondja, nem foglalkoznak egymással, még csak nem is figyelik egymás árait. Szerinte talán azért van ez így, mert a speciális szolgáltatási szegmensből eredően - valamint mert a célközönség még nem túl nagy (kétezerre tehető a hazai szvingelői létszám) -, elsősorban nem piaci törvényszerűségek dominálnak a partnercserélős szexpiacon.

Annyiban azonban mégis, hogy a klubok rendszerint többféle igényt próbálnak kielégíteni. Az Eagle Residence például külön gondol a transzvesztitizmus iránt vonzalmat érzőkre és a fetisisztákra, számukra külön partit szerveznek a hét egy napján. Vannak aztán olyanok is, akik abban lelik örömüket, ha tucatnyi férfi társaságában, egyszerre vagy egymás után együtt közösülnek egy-két bevállalós lánnyal.

Idősebbek is elkezdhetik

A mulatság többe kerül, mint egy mozijegy vagy uszodabelépő, különösen ha szólóban szórakozik a férfivendég, hiszen neki 15 ezer forintot kell leszámolnia a bejáratnál, míg a párok megússzák 10 ezer forinttal. Egy másik klubban az elsőként érkező pároknak 4 ezer forint a beugró, az utánuk jövők viszont már a dupláját fizetik.

Aki külföldön szeretne szvingelni, annak még mélyebben kell a zsebébe nyúlnia. Az egyik, Magyarországról Spanyolországba áttelepült klub például 200 eurót, azaz csaknem 60 ezer forintot kér egy egész éjszakás mulatságért, igaz, ezért egyágyas szoba is jár. Az egyedül érkező hölgyvendégek - attól függően, hogy egy- vagy kétágyas szobában töltik az éjszakát -, megúszhatják ennek ötödéből, sőt, egytizedéből is.

Az itthoni vendégkör meglehetősen vegyes összetételű: 18-tól 60 éves korig minden korosztály megfordul a szexpartikon - avatta be a Velvetet a szvingelés szociológiájába Tóth Tamás. Negyven százalékuk törzsvendég, azaz gyakran visszatér - van, aki heti rendszerességgel, más havonta enged meg magának egy-egy kiruccanást párjával vagy anélkül. A vendégek 15-20 százaléka nem vesz részt tevékenyen az eseményekben, csak nézelődik. Ők vélhetően odahaza hasznosítják a látottakat.

Közös kirándulások és élmények

Tóth Tamás szerint kezdenek divatba jönni a szvinger klubok, mert a magyar társadalom számára is kezd fontossá válni a szabadságra épülő értékrend. Amerika és Nyugat-Európa a szexuális forradalom idején, a 60-s években állt ott, mint most Magyarország - vélekedik a klubvezető.

De nálunk sem teljesen új jelenség a szvingelés. Már a 70-es években is működtek ilyen klubok, igaz, csak illegálisan, társkereső kluboknak álcázva. A hirdetésekben baráti társaságok, párok kerestek párokat "többes élményekre, közös kirándulásokra". Nem csak a hatalom, de a társadalom sem fogadta volna el akkoriban az ennyire szabadon gondolkodókat - vélekedik a szakember.

Ma is vannak, akiket frusztrál mások öröme, hiszen Tóth Tamás klubja is kap időnként névtelen, gyalázkodó leveleket. Egyszer pedig valaki feljelentette az APEH-nál, de ennél komolyabb incidens nem történt.