horoszkóp

A terhességi hormonok megváltoztatják a nők ízlését

2005.02.18. 09:44
Azok a nők akik terhesek, vagy fogamzásgátló tablettát szednek, sokkal inkább választanak maguknak egészséges kinézetű partnert - állapították meg az orvosok, akik szerint ez a szervezet védekezési reakciója lehet.

Skót tudósok vizsgálataiból kiderült, hogy az orális fogamzásgátlókat használó nők ízlése megváltozik, szedésük során ugyanis kifejezetten az egészséges kinézetű férfiakat preferálják, számol be a BBC. Érdekes módon ugyanez volt igaz a terhes nőkre is, így a kutatók a nők választásáért a magas progeszteron szintet teszik felelőssé.

Válogatósak

A University of St. Andrews vizsgálatában 1570 orális fogamzásgátlót szedő fiatal nő és 1325 tablettát nem szedő nő vett részt, akiknek egészséges és kevésbé egészséges férfiarcok közül kellett kiválasztaniuk a számukra vonzóbbat. A pszichológiai vizsgálatban ugyanazon arcot kétféleképpen jelenítették meg, az egyik képen látványosan egészségesebbnek, míg a másikon sápadtnak és kevésbé ragyogónak tűnt a férfiarc.

Általában a legtöbb nő az egészségesebbnek látszó arcot választotta, ám a fogamzásgátló tablettát szedő nők jelentősen válogatósabbnak bizonyultak. Ben Jones és David Perrett kutatásvezetők és kollégáik szerint a tablettát szedő nők szignifikánsabban erősebb vonzódást mutattak az egészség jól látható jeleihez. Emellett ugyanez a trend volt jellemző a menstruációs ciklus poszt ovulációs fázisában és a terhesség alatt is.

"Úgy találtuk hogy a terhesség, vagy az ahhoz hasonló hormonális állapot arra készteti a szervezetet, hogy minél inkább próbálja meg elkerülni a megbetegedés lehetőségét a társadalmi érintkezések során. Ez védheti a gyengébb immunrendszert, és csökkenti az anya megbetegedésének lehetőségét, ami veszélyeztethetné a magzat fejlődését" - mondta el dr. Ben Jones a BBC-nek.

Természetes védekezés

Az eredmények értelmében levonható az a következtetés, hogy az egészségesebb férfiakhoz való vonzódás nem az ovulációra jellemző fokozott termékenység, hanem a magas progeszteronszint következménye. A kutatók szerint a nőknél egyébként is fontos szempont a barátok és a partner kiválasztásában az egészséges kinézet, de a magas progeszteronszint jellemezte állapotukban úgy tűnik, erre még inkább odafigyelnek. Korábbi kutatások során azt már megállapították, hogy a termékeny állapotban lévő nők inkább férfias kinézetű partnert választanak, amitől - az orvosok szerint - tudat alatt az erős gének biztosítását várják.