horoszkóp

Jár a feleségtartás a férfivá operált nőnek

2007.03.28. 15:57
55 évig nő volt és Julia. Most Julio a neve. Volt férje nem akar neki többé tartásdíjat fizetni, mondván, az a nőnek jár. A bíróságot viszont nem érdekli a nemváltoztatás.

Férfivé operáltatta magát egy floridai nő, ezért exférje nem akarta tovább fizetni tartásdíját - adja hírül a Yahoo news. Az egykori feleség ügyvédje szerint az operáció nem tette semmissé a megállapodást. John McGuire, a férfi ügyvédje szerint viszont, mivel nem engedélyezett az államban a férfiak közötti házasság, nem lehet legális az sem, hogy egy férfi egy másiknak fizet tartásdíjat.

Lawrence Roach és felesége Julia 2004-ben váltak el 18 év házasság után. A 48 éves férfinak a válási megállapodás szerint 1,250 dollárt kellene fizetnie havonta volt párjának, aki operációja óta Julio Roberto Silverwolf néven éli életét.

Jogilag nincs nem változtatás

A keddi tárgyaláson az ügyvédeknek és a bírónak is nehéz dolga volt. Az ügyben ugyanis csak egyetlen precedenst találtak, Ohio államban. A 2004-es ügy volt az első, ahol bíróság elé került annak a kérdése, hogy egy transzszexuális kaphat-e tartásdíjat operáció után.

A tárgyaláson Silverwolf nem volt jelen, és nem volt hajlandó nyilatkozni sem válásáról. Ügyvédje, Gregory Nevins, a nemzeti meleg jogok egyik szervezetének képviselője szerint a válási megállapodás egyértelmű. A férj addig köteles fizetni, amíg volt felesége meg nem hal, vagy újra nem házasodik. Jelen esetben ezek egyike sem történt meg.

Jack R. St. Arnold bíró több kivetnivalót talált a férj jogi érveiben. Elmondta, hogy a fellebbviteli bíróság Floridában nem veszi figyelembe a nemváltoztatást a házasságok esetében. Így a válási procedúra után sem hajlandó megtenni azt. Mindenki az marad, aminek született - mondta a bíró. Jogilag legalábbis. St. Arnold így a volt feleség javára döntött, ezért az azóta újranősült Roach köteles továbbra is fizetni a tartásdíjat, de mint elmondta, nem adja fel a harcot.

Az ohioi ügyben is ilyen ítélet született két évvel ezelőtt, mert a bíróság véleménye szerint a nem változtatás nem elegendő ok ahhoz, hogy bárki felrúgja a válási megállapodásban foglaltakat.