A szexuális problémák bizonyos esetekben csupán professzionális segítséggel oldhatóak meg. De vajon honnan tudhatja az ember, mikortól szükséges a terápia? A Velvet segítséget nyújt a döntésben és hogy hová érdemes fordulni, ha az embernek szexológiai tanácsadásra van szüksége.
Mi a szexterápia?

A szexuálterápia közel negyvenéves metódus, amely elsősorban a szexualitás pszichológiai vetületein keresztül képes sikeresen orvosolni a problémákat. A terapeuták képzett orvosok vagy pszichológusok, akik kezeléseik során a szexuális teljesítménnyel kapcsolatos pszichológiai és fizikai jelenségeket és az azokkal kapcsolatban felmerülő problémákat elemzik.

A szexuális problémák röviden három csoportba sorolhatóak: egyeseknek nem áll fel, másoknak nem megy be, de olyan is van, akit egyáltalán nem izgat a dolog.

A nőgyógyásznak nem mondják el

Az emberek többsége nem szívesen beszéli meg nőgyógyászával vagy urológusával az ilyen jellegű problémáit. A Partnership for Women's Health 2001-es amerikai felmérése szerint a felnőttek 68 százaléka kényelmetlenül érzi magát, ha ilyesmiről kell orvosával beszélnie. Az ötszáz, 25 évesnél idősebb amerikai lakos telefonos megkeresésével készített felmérés szerint többségük úgy véli, az orvos számára is kellemetlen egy ilyen beszélgetés.

Akár hosszú évekig tartó ideális szexuális élet után is bekövetkezhet egy érthetetlennek tűnő és zavarbaejtő probléma, melynek feltárásához és megszüntetéséhez szakember szükséges. Pándy Mária szexuálpszichológus a szexuális panaszokat kezelő modern módszereket összegző írásában így fogalmaz: "A 'ki miben hisz, abban üdvözül' - gondolat alapján törekszem arra, hogy a napjainkban robbanásszerűen alkalmazásra kerülő modern pszichológiai módszerek széles tárházát megismerjem, és a páciensek gyors gyógyulási igényével ezt társítsam (hipnózis, az agykontroll, a relaxáció, az asszertivitás a párkapcsolatokban, az álomértelmezések).

Mélyére ásnak a dolognak

A pszichológushoz fordulók nemigen értik, hogy egy élet tünetmentessége után hogyan fordulhat elő, hogy a menopauza vagy a férfiklimax ideje alatt kerül elő egy régi trauma, mely akár a gyerekkorból is származhat. A tünetek viszonylag gyors megszüntetése után a páciensek többsége könnyen meggyőzhető arról, hogy mégis érdemes a probléma mélyére ásni, önismeretüket, befelé figyelésüket erősíteni az esetleges tünetváltás elkerülése céljából."

Egyes problémák háttere kizárólagosan fizikai eredetű, betegség vagy rokkantság, esetleg valamilyen gyógyszer mellékhatásának eredménye. Másfelől vannak amelyeknek, kizárólag lelki okai vannak, például gyermekkori negatív élmények vagy párkapcsolati nehézségek megtestesüléseként okoznak szexuális diszfunkciót. A legtöbb esetben azonban a fizikai és lelki elem összefonódva jelentkezik.

Mi zajlik a terápián?

A kezelés kezdetekor a terapeuta elbeszélget a pácienssel a problémáról és megkísérli azonosítani, hogy a fizikai és lelki okok milyen mértékben játszanak benne szerepet, s amennyiben a segítségre váró személy párkapcsolatban él, akkor a kapcsolatban jelen lévő feszültségteli elemekről is részletesen szó esik. Ilyenkor akár a partner bevonásával kapcsolati terápiával is érdemes árnyalni a megoldást.

A terapeuta a pácienssel és adott esetben a partnerrel közösen alakítja ki a kezelés tervét és folyamatát, s azokat az elemeket, amelyekhez otthoni gyakorlat szükséges. Ezek a gyakorlatok amellett, hogy orvosolják a szexuális élet nehézségeit, öntudatosságra szoktatnak és javítják a szexuális teljesítőképességet is. Ugyanakkor megtanítják a testet, hogy képes legyen megfelelő választ adni az érzéki ingerekre és a szexuális stimulációra, amelyek segítségével úrrá lehet azon a gyötrő problémán, amely a szexuális zavarokat okozza.

Hová forduljon?

Országszerte számos intézményben és magánrendelőben működik szexterápia. A Magyar Szexológiai Társaság tagjainak névsora és elérhetősége honlapjukon megtekinthető.