Válogatás nélkül minden fajtársával, a saját neméhez tartozó egyedekkel is párzik az óriás tintahal (Architeuthis), amely 15-20 métert is elérő hosszúságával a legnagyobb gerinctelen állat a Földön - találták meg a bizonyítékot német és új-zélandi kutatók.
Egy hatméteres hím tintahal (óriáskalamájó) testében olyan spermakapszulákat fedeztek fel, amelyek csakis egy másik hímtől származhatnak. A németországi Stralsund Tengerészeti Múzeumában jelenleg is folyik az Új-Zéland partjainál kifogott ritka példány preparálása.

Minden találkozáskor a lényegre tér

Az óriás tintahal
A különös párzási szokásra az lehet a magyarázat - mondta el Volker Miske zoológus -, hogy az óceánban, több száz méter mélységben élő óriás tintahalak között nagyon ritkák a találkozások, s egy hím nem mulaszt el egyetlen alkalmat sem, hogy szaporítónedvét belespriccelje fajtársába, bármilyen nemű is az.

Különös nemi identitású állat

Az óriáskalamájó péniszének hegyével akár tíz centiméter hosszúságot is elérő spermatartályt ültet partnerének testébe. A kutatók már eddig is gyanakodtak, hogy a hímek egymással is párzanak, de a Stralsundban preparált példány az első cáfolhatatlan bizonyíték a "homoszexre", illetve biszexre az óriás tintahalak körében.

Kizárt az önmegtermékenyítés és a csoportos-szex

A stralsundi kalamájóban talált ondótartályok a test olyan zónájában helyezkednek el, amelyet az állat semmiképp sem érhet el saját nemzőszervével, tehát nem lehet szó tévedésből elkövetett "önmegtermékenyítésről". A kutatók a találkozások ritkasága miatt gyakorlatilag kizártnak tartják azt is, hogy esetleges csoportos-szex közben célt tévesztett "lövedékekről" lenne szó.

Alig lehet megfigyelni

Az örök sötétségben, 300-1000 méter mélyen az óceánban élő óriáskalamájókat még soha nem sikerült megfigyelni természetes környezetükben, ezért a világ legnagyobb gerinctelen állatának nemi életét meglehetős homály fedi. A Stralsundi Tengerészeti Múzeum adatai szerint világszerte eddig csak mintegy 200 példányt fogtak ki, s közülük csak húsz került kézre olyan jó állapotban, hogy múzeumban is ki lehetett állítani.

A Stralsundban preparált példányt tavaly fogta ki a tengerből Steve O'Shea új-zélandi kutató a szigetország partjainál. A ritka tintahalpreparátum júliustól lesz látható a múzeumban, egy hatméteres speciális üvegtartályban.