A férfiak túlságosan bíznak a potencianövelőben

2004.03.31. 15:21
Kutatók szerint a férfiak túlságosan nagy elvárásokat támasztottak a potencianövelő szerrel szemben, így az esetleges kudarcot még nehezebben élik meg. A kék tabletta ugyanis a média állításaival szemben nem csodaszer, és a merevedési zavarnak nem csak a testi, de a lelki következményeivel is törődni kell.
Azok a férfiak, akik merevedési zavartól szenvednek, igen sokat várnak a kék tablettától. Az eredmény azonban gyakran elmarad a reményektől, így a férfiak többsége még elkeseredettebb lesz - idézi a British Medical Journalban közölt angol tanulmányt a BBC. Az orvosok és a megkérdezett férfiak is úgy tartják, hogy a média túlságosan nagy feneket kerített a szernek és szenzációként mutatta be, amellyel fölöslegesen növelte a férfiak reményeit.

A média is hibás

A kutatásban egyébként 40, átlag 52 év körüli férfit kérdeztek meg, akiknek kék tablettát írtak fel a merevedési zavarokkal foglalkozó klinikákon. A merevedési zavarok minden férfinál szorongással párosultak, aminek következménye a rossz közérzet, és az önbizalom elvesztése. Azoknál a férfiaknál, akiknél a kék tabletta eredményesnek bizonyult, ezek a tünetek gyorsan javultak, akiknél viszont a szer nem vált be, a szorongás, és az ezzel járó stresszes állapot fokozódott. Igen sok férfi vélekedett úgy, hogy mindez a szer körüli túlzott médiafelhajtás eredménye.

"Ha a média kevésbé tekinti szenzációnak és csodaszernek a kék tablettát, a hozzá fűzött remények is kisebbek lettek volna. Ehelyett azonban egyfajta csodaszernek állították be: "szedjél kék tablettát, és tökéletes lesz a szexuális életed" ezt szajkózták mindenütt." - mondják a Királyi Hampshire Kórház férfi klinikájának orvosai.

A lelki zavarokra is figyelni kell

A szakembereknek és orvosoknak is maximálisan tisztában kell lenniük azzal, hogy a merevedési zavar nem csak testi probléma, hanem komoly szorongást is okoz. Persze vannak férfiak, akiknek a szer tartós javulást hozott, de legalább ugyanennyien vannak, akiknek nem volt hatásos a szer. Utóbbinak az okát igen nehéz kideríteni, annyi ismert, hogy étkezés és alkoholfogyasztás után a kék tabletta nem hatékony, és a kívánt eredmény eléréséhez természetesen szexuális inger is szükséges.

Azoknak a férfiak, akiknél a szer nem volt hatásos, és emiatt, valamint a merevedési problémák miatt pszichológiai problémáik vannak, szexológushoz kellene fordulniuk, aki megfelelő terápiát ír elő a számukra, állítják a szakemberek.

"Kétségtelen, hogy aki nagyon nagy reményeket fűz egy szerhez, ami végül nem működik, sokkal csalódottabb lesz, mint előtte volt, hiszen azt gondolja, ha másnak működik, csak nekem nem, akkor biztos velem van a baj. Az igazság azonban az, hogy az eredmény nem csak a fizikai, hanem a lelki állapottól is függ." - mondja Dinesh Bhugra professzor, a londoni Pszichiátriai Intézet vezetője. Emellett az orvosoknak más kezelési módszereket is alkalmazni kellene a merevedési zavaroknál, nem csak gyógyszereket.