horoszkóp

A vibrátort Reagan elnöknek köszönhetjük

2007.10.11. 19:57
A masszírozó készüléket kezdetben a hisztéria kezelésére használták, majd öngyógyításra, aztán a pornó kisöpörte a háztartásokból. De hála Reagan elnöknek, most újra hódít.

Az önkielégítés valószínűleg egyidős az emberiséggel, és a kielégüléshez használt segédeszközök története is a visszanyúlik a kőkorba. A világ legrégebbi dildó-lelete például majd 30 ezer éves. A húsz centiméteres kő-kukit a németországi Ulm melletti Hohle Fels Barlangban találták meg. Ókori tárgyi leletekből a régészek arra következtetnek, hogy az ősi egyiptomiak és görögök is előszeretettel használtak maszturbáláshoz dildókat, és egyes források szerint Kleopátra is kényeztette testét a kőből, csontból illetve fából készült segédeszközökkel. A 15. századi kínai leletekből kiderül, hogy akkoriban a fa alapú, textillel bevont játékszereket részesítették előnyben. A legrégebbi duplavégű dildó-lelet a 19. századi Zanzibárból származik.

Gyógyászat és a fellángolás

A vibrátor története is ebben az időben kezdődött. Nem is csoda, hiszen a dildóval ellentétben a vibrátor nem passzív segédeszköz, hanem ritmikus mozgásával aktívan kényezteti használóját. Az 1800-as évek elején a női nemi vágyat nem nevesítették, viszont diagnoztizálták. Ez volt a hisztéria. A korabeli orvosok így foglalták csoportba a többek között szorongással, impulzus igénnyel, szívritmus emelkedéssel, alvásképtelenséggel, szexuális fantáziákkal, és nedvesedő hüvellyel járó tünetcsoportot. Hogy mi volt a gyógymódja? A rendszeres kielégülés. Még Hippokratész vetette fel, hogy a hisztéria a méh és az agy közötti vérellátás problémáiból adódik, amelynek az egyetlen megoldása a keringés javítása, azaz az orgazmushoz vezető hüvelyi és klitoriális masszázs.

A 19. században újra elővették a "hisztérikus kitörést" (orgazmust), mint a hisztéria hatékony kezelési módját. Kezdetben az orvosok kézzel segítették pácienseiket a csúcsra, de ez túl fárasztó és hosszú procedúrának mutatkozott, így áttértek a gépi megoldásra. A vibrátor közvetlen elődje egy víztömlő volt, amit a nemi szervre irányítva fejtette ki hatását. Ez azonban drága, és nem feltétlenül hatékony. Az első elektronikus vibrátort 1883-ban fejlesztette ki Joseph Mortimer Granville, egy brit orvos, aki találmányával tíz percen belüli "kitörést" ígért. A forradalmi technikával kizárólag orvosi rendelőkben lehetett találkozni, ugyanis az ősvibrátor nemcsak hogy rögzítve volt, de egy átlagos ágy méretét foglalta el.

Klikk!

A századfordulón aztán felfedezték a hordozható vibrátor gyártásában megbúvó lehetőségeket, és 1902-től a Hamilton Beach of Racine-nak köszönhetően már bárki vásárolhatott "masszírozásra alkalmas gyógyászati segédeszközt". Így lett a vibrátor az ötödik elterjedt elektronikus házartási eszköz, amely egy évtizeddel előzte meg az elektromos vasaló széleskörű használatát. Korabeli felmérések szerint 1917-ben több amerikai háztartásban volt vibrátor, mint kenyérpirító. A népszerűségnek köszönhetően a masszírozó eszközökkel a média is foglalkozni kezdett, 1921-ben pedig a Hearst magazinban az első vibrátorreklám is megjelent.

Pornó és Reagan elnök

Hogy mi szakította meg a sikertörténetet? A pornó. A vibrátor ugyanis feltűnt a korai pornófilmekben, és a konzervatív közönség megdöbbenve szembesült vele, hogy dédelgetett gyógymódjuk nem más, mint egy perverz szexuális játékszer. Az egyik legismertebb korai pornó a The Nun's Story (nem összekeverendő az 1959-es Audrey Hepburn filmmel), melyben egy kiugrott apáca játszadozott a vibrátorával miközben egy jóvágású kukkoló élvezkedett a látványon. Miután 1952-ben az American Medical Association úgy döntött, hogy a vibrátor mégsem megfelelő eszköz a hisztéria kezelésére, történetünk főhőse egy időre eltűnt a köztudatból.

A 60-as, 70-es években a feminizmus térhódításával és a női szexualitás témakörének előtérbe kerülésével a vibrátor politikai szimbólummá vált, de használata csak később, a 90-es években lett újra divatos. Reagan elnök idején ugyanis széleskörű kampány indult az AIDS megelőzését szolgáló biztonságos szexért. Az alkalmi szexnek pedig a vibrátor lett az egyik alternatívája.

A vibrátor elterjedtsége

A nemzetközi felmérések szerint az emberek 20-27 százaléka használ vibrátort. A Durex 2003-as Nemzetközi Egészségkutatása alapján az izlandiak 52, a vietnamiak 5, a magyarok pedig 22 százalékban tartanak ilyen segédeszközt. Önök úgy tűnik, az átlagon felül teljesítenek, ugyanis kérdőívünket kitöltők egy harmada használ partnerével szexuális játékszereket.

Ha részletesebben érdekli a vibrátor története Rachel Maines könyvét ajánlhatjuk, aki 1999-ben írta meg a The Technology of Orgasm című áttekintő munkáját.

Vibrátor típusok
* Csiklót izgató: ezek erőteljes vibrátorok, mint például a Hitachi Magic Wand vagy az Acuvibe.
* Műpénisz formájú: Közelítőleg pénisz formájú, készülhet műanyagból, szilikongumiból vagy latexből.
* Vízálló: Használható nedves helyeken, például a zuhanyzóban. Habár vízállóként árulják, nem ajánlott a víz alá meríteni.
* "Nyúl", "Jackrabbit" vagy "Rampant Rabbit": Két ággal ellátott vibrátor, mint a hüvely, mind a csikló ingerlésére.
* G-ponti vibrátor: Hasonló a klasszikus vibrátorhoz, csak görbített, gyakran zselészerű bevonattal. A görbületének köszönhetően könnyebben elérhető vele a G-pont és a prosztata.
* Szerelemtojások (Love Egg): Tojás alakú vibrátor, a csikló izgatására és a vaginába való behelyezésre egyaránt alkalmas.
* Zsebrakéták (Pocket Rocket): Henger alakú, a csikló és a mellbimbók izgatására tervezték, nem vaginális használatra.
* Álcázott: Hétköznapi tárgyakat (mint rúzs, mobiltelefon stb.) formázó vibrátorok, a diszkréció érdekében.
* Anális vibrátor: Anális használatra kifejlesztett vibrátor, amely a végbélbe dugva fejt ki izgató érzést.
* Pillangók: Derékra és lábakra erősíthető vibrátor kéz nélküli használathoz.
* Vibráló péniszgyűrűk: Péniszre erősíthető vibrátor, amelyet egy péniszgyűrűre helyeznek fel a csikló ingerlés érdekében.
forrás: Wikipédia