A szexforradalom gátlásos gyermekei

2004.10.04. 08:50
Meglepő dolgokra derült fény, amikor Franciaországban fiatalokat kérdeztek szexuális szokásaikról. A szüleik vívták meg a szexuális forradalmat, és azt az elvet adták nekik örökül, hogy mindenki azt csinál, amihez kedve van. De a mai 20-30 évesek, bár nyersen szólnak a szexről, és mintha mindent ki akarnának próbálni, zavarba jönnek, ha partnerükkel őszintén kell beszélni a témáról, vagy el kell mondaniuk, mire vágynak.
Nem könnyű a szabad szerelmet örökségül kapni - panaszkodnak a mai 20-30 évesek, akik úgy érzik, kötelességük szabadnak lenni, pedig nem is kérték. Szüleik a szabadság, a szabadosság, az élvezet keresésének jogát követelték, de ezzel a szabadsággal tudni kell mit kezdeni.

"A fiatal generáció látszólag nem ismeri a korlátokat és a tilalmakat" - mondja Catherine Solano. A francia szexológus írt előszót a Sea, Sex and Fun című könyvhöz, amelyben a mai fiatalok beszélnek szexuális szokásaikról. A fiatal generáció, úgy tűnik, magáévá tette az elvet, hogy mindenki azt csinál, amit akar. Mindazonáltal a látszólag nyílt beszéd és a provokatív mondatok mögött ellentmondások és gátlások bújnak meg.

Nyers szavak, prűd viselkedés

Az első meglepetés, hogy amikor a fiatalok a szexualitásról beszélnek, ritkán használják a szerelmes párbeszéd szavait és kifejezéseit, beszédstílusuk inkább pornográf, nyers, olykor kifejezetten közönséges. A lányok meg akarják mutatni, hogy testileg és szellemileg is szabadok - de amint meghallják a pénisz vagy a vagina szót, egyből zavarba jönnek.

Lehet, hogy a gyér szókincs gyér szexuális kultúrára utal? "Nem feltétlenül - mondja a szakértő. - A nyers fogalmazásmód a szinte kötelező szabadosság egyik külső megnyilvánulása." De vajon maguk között, az intim helyzetekben is ezt a szókincset használják? A nyelvi szabadosság megkönnyítené a szexuális kommunikációt? "Nem egészen. Ez olyan lenne, mintha "úgy beszélnének, mint egy pornófilmben". Ezt lehet inkább a vicc kedvéért csinálni, ha úgy érezzük, a másiknak nincs ellenére, különben azt kockáztatjuk, hogy a partnerünk nevetésben vagy iszonyatban tör ki. Inkább mások előtt beszélnek így és nem a partnerükkel."

Érzelmek helyett technikák iskolája

Catherine Solano szerint az előző generációk számára a szexualitás fantáziálással kezdődött, hogy aztán szép lassan konkrétumokba menjen át, a végén pedig a fiatalok a tettek mezejére lépjenek. A fiúk a szexre vágytak inkább, a lányok az érzelmekre. Így a fiúk és a lányok kölcsönösen nevelték egymást. Manapság a Szex és New York hangulata rövidre zárja az érzelmeket. Olyannyira, hogy a mai fiatal nők nem akarnak érzelmeskedni - szexelni akarnak, mint a fiúk, akik teljesen gyámoltalanok lesznek ezekkel a lepedővirtuózokkal szemben. A nők ritkán gondolkodnak azon, hogy szívesen végeznek-e orális szexet, inkább arra figyelnek, hogyan csinálják. A technikai iskola felváltotta az érzelmek iskoláját, de az érzések megmaradtak, ha háttérbe is szorultak.

"Mivel a fiúkat meg arra biztatják, sőt bátorítják, hogy fejezzék ki nyugodtan az érzelmeiket, az egyensúly magától helyre fog billenni" - mondja bizakodóan a francia szexológus.

Hová tűnt a vágy?

A francia szülők híres "élvezd az életet béklyók nélkül" programjából úgy tűnik, hogy a fiatal generáció elsősorban a "béklyók nélkült" tette magáévá. "Ez a legnagyobb baj - mondja Solano -, mindent kipróbálni elvből, és nem azért, mert vágynak rá".

A könyv több mint száz vallomásában nagyon ritkán fordul elő a "vágy" szó. Persze, amikor minden megengedett, a legszebb dolgok is elveszíthetik ízüket. Innen való az a visszatérő motívum, ami minden vallomásban ott rejlik: "megtehetem, tehát ki akarom próbálni." De kérdezzük csak meg ezeket a fiatal nőket a vágy hiányáról, és újból csak zavart csönd lesz a válasz. Ha könnyed, természetes szexualitással szembesülnek, nagyon nehéz a vágy hiányáról beszélni. Annál is inkább, mert ha valaki szabadnak vallja magát, akkor aszerint is kell cselekednie, tehát nem vallhatja be szexuális étvágyának hiányát, és nem is tudná megmagyarázni. Ami pedig a férfiakat illeti, a legújabb jelenség, hogy megtanultak színlelni.

A teljes cikk elolvasható az ELLE októberi számában.