Alfie Patten mindössze 12 éves volt, amikor teherbe ejtette 14 éves barátnőjét, most egy négynapos kislány apukája. A fiú édesapja úgy érzi, ideje sort keríteni fiával a "méhecskék meg a virágok" beszélgetésre.

A most 13 éves fiú és 15 éves barátnője egyetlen védekezés nélküli éjszaka eredményeként lettek szülők. Amikor a barátnő, Chantelle Steadman észrevette, hogy teherbe esett, már a 12. hétben járt, de amúgy is úgy döntöttek, hogy megtartják a gyereket. „Úgy gondoltuk, egy baba jó dolog. Arra nem gondoltam, hogy hogyan fogjuk eltartani. Igazából zsebpénzt se kapok, apu néha ad egy tizest” – [tíz fontot, kb 3300Ft] mondta el a Sunnak a nyolcévesnek alig kinéző apuka, akinek még a hangja se mutál, és akinek négy napja született meg kislánya, Maisie-Roxanne.

Alfie Pattennel a Sun a kórházban készített interjút, melyben a kisfiú elárulta, félt, hogy kikap, amikor anyja rájön, hogy barátnőjével gyereket várnak. A terhességet ezért próbálták titkolni, amíg lehet, de a 15 éves kismama anyja a 18. hétben kiszúrta lánya hízását. A családok ezután igyekezte maguk is titokban tartani a gyerekterhességet, mert féltek, hogy kiközösítik őket a közösségben. Chantelle végül hétfő éjjel, mindössze ötórás vajúdás után adott életet Maisie-nek a kelet-sussexi Eastbourne kórházban. Mint a lapnak elmondta: „Nagyon kifárasztott a szülés. Először féltem, mikor megkezdődtek a fájások, de tulajdonképp nagyon izgultam”.

Alfie azt is elmondta, igyekezett rákészülni az apaságra: „Nem tudtam elképzelni, milyen lesz. Jó, de szigorú apa leszek, és mindig gondoskodni fogok róla” – jutott végül döntésre.

A fiú édesapja úgy véli, fia korához képest igazán felelősségteljes magatartást tanúsít: „Megvonhatta volna a vállát és maradhatott volna otthon Playstationözni. Ő ehelyett minden nap a kórházban van a lányánál”. Alfie ott akart lenni Maisie születésénél, ő akarta először karjába venni újszülött lányát, és ő szokta etetni is cumisüvegből.

A 15 éves kismama, Chantelle a lapnak elárulta, először kétségbeesett, amikor kiderült a terhessége: „Alfie elkísért az orvoshoz, mert nagyon rosszul éreztem magam. Az orvos megkérdezte, élünk-e szexuális életet, és amikor igent mondtam, azt javasolta, el kéne végeznünk egy terhességi tesztet. Amikor megcsinálta, és kiderült, hogy terhes vagyok, sírni kezdtem, és fogalmam se volt, mihez kezdjek. Az orvos azt mondta, el kéne mondjam a mamámnak, de én féltem. Nem hittük, hogy a szüleink segítségét kéne kérnünk. Senki nem igazán hisz ebben, amikor kiderül, hogy terhes. Csak attól rettegsz, hogy ezért meg fognak ölni”.

A terhesség kiderülése után mindkét család a gyerekek mellé állt. A pár elismeri, hogy óriási felelőtlenséget követtek el, de fogadkoznak, hogy helyt fognakállni: „tudjuk, hogy hibáztunk, de most se csinálnám máshogy. Jó és gondoskodó szülők leszünk. Csodás anya leszek, Alfie pedig csodás apa” – állítja Chantelle, aki jelenleg egy templomi tanfolyamon vesz részt, hogy később más fiatal édesanyákat segíthessen.

Az ifjú leányanyát és gyerekét csütörtökön engedték haza a kórházból; jelenleg édesanyjával, munkanélküli édesapjával és öt testvérével élnek segélyből Eastbourne-ben. Alfie – akit egyedül nevel 43 éves édesanyja – ideje nagy részét náluk tölti. Édesanyja azt is megengedte, hogy ott aludjon, sőt egy iskolai egyenruhát is tart a Steadman-házban, hogy reggel közvetlenül onnan mehessen iskolába.

Kedves családi képek

Alfie édesapja, Dennis Patten – aki nejétől és fiától külön él – úgy gondolja, fia a lelke legmélyén azért eléggé meg lehet ijedve. „Mindenki mindenfélét mond neki, és ezek járnak a fejében. Szerintem még nem igazán esett le neki ez az egész. Fogalma sincs, mit jelent egy csecsemő, és azt se tudja megfogalmazni, pontosan mit is érez. Csak annyit tud, hogy anyu és apu majd segítenek”.

Patten egy jármű-felújító cégnél dolgozik, és fiát „tipikus 13 éves” kissrácként írja le. „Imádja a számítógépes játékokat, a bokszot és a Manchester Unitedet”. Az apa – akinek egyébként 8 másik gyereke is van Alfie-n kívül – azt mondja, fejbevágta a tudat, hogy kisfia is apa lesz. „Mikor erről beszéltünk, sírni kezdett. Azt mondta, életében először szexelt, azt se tudta, mit csinál, és hogy milyen bonyodalmak származhatnak belőle. Megint le kell ülnöm vele, és hát ez lesz majd az a ’méhecskék meg a virágok’-beszélgetés. Sokak szerint ezzel már elkéstünk, de meg kell értenie, hogy ne legyen még egy baba a végén”.

Chantelle édesanyja sem volt egyértelműen lenyűgözve az eseményektől: „Azt mondtam neki, csodás dolog gyereket szülni, de jobb lett volna más körülmények közt. Már így is öt gyereket nevelünk, ami nagy pénzügyi felelősség. De egy család vagyunk, összetartunk, és így majd túlleszünk rajta” – reménykedik a 38 éves Penny. Természetesen az abortuszellenesek is azonnal megszólaltak: a LIFE nevű keresztény szövetség szóvivője, Michaela Aston azonnal biztosította a közvéleményt arról, hogy „nagyra becsüljük ezeket a tinédzsereket, amiért vállalták, hogy világra hozzák ezt a babát”.

Anglia legfiatalabb apukája egyébként még mindig nem Alfie: Sean Stewartnak 1998-ban 12 évesen született gyereke a 15 éves szomszéd lánytól. A pár hat hónappal később szakított.

Hozzászólna? Kommentjeiket a Randiblogban várjuk. Kattintson ide!