Már külföldön is keresnek donort a műszívvel élő szentesi kislánynak, korábban ilyen még soha nem fordult elő Magyarországon. Az egészségügyi miniszter ugyanis aláírta az édesanya erre irányuló kérelmét. A 20 hónapos kislány már 5 hónapja él műszívvel, az orvosok szerint a beavatkozást sürgősen el kellene végezni.

Öt hónapja él elkülönített szobában Lara. Ő kapott az országban második gyerekként műszívet. 100 nap várakozás után súlyos fertőzést kapott, és romlott az állapota. Az idő telik, donorszív azóta sincs, de most újabb esélyt kapott - számolt be az RTL Klub Híradója.

Nézzen képeket Laráról!

A kislány édesanyja levélben kérte az egészségügyi minisztert, engedélyezze, hogy más európai országban is kereshessenek donorszivet. Ilyen engedélyt eddig még senki nem kapott donorszívre. 2006-ban egy kisgyerek kapott beültethető májat külföldről, mert itthon nem találtak a vércsoportjának és a méretének megfelelőt. Külön engedély azért kell, mert Magyarország nem tagja egyetlen nemzetközi transzplantációs szervezetnek sem. Most 28 európai országban tudják, hogy Larának szív kell, de ettől még nem biztos, hogy lesz.

Mihályi Sándor, a szervkoordinációs iroda vezető koordinátora azt mondta, ez általában akkor valósul meg hogyha a felajánló ország területén várakozók között, tehát az ottani várólistán nincs alkalmas recipiens. Vagyis akkor kaphatja meg, ha a másik országban nem tudják beültetni. És ekkor még mindig versenyt kell futni az idővel.

Ofner Péter, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet főigazgatója szerint rendkívül fontos az időfaktor, a szervkivételtől a mellkasba helyezésig nem telhet el hosszabb idő 5-6 óránál. Az orvosok még mindig abban bíznak, hogy Magyarországon lesz donor. A legtöbb idő, amíg műszívvel tartottak életben beteget, körülbelül egy év volt.