Nemzetközi téma lett Stephanie Naumoska, a Miss Australia egyik döntősének külseje: a lány csont és bőr, mégis azt állítja, nem anorexiás és nem is bulémiás. Egy szakértő szerint azonban hiába állítja a 19 éves lány, hogy naponta legalább hatszor eszik, mégis kórosan sovány: magassága és súlya alapján testtömegindexe mindössze 15,1, miközben az egészséges érték alsó határa 18,5.

A csont és bőr Stephanie Naumoska 174 centiméter magas és mindössze 47 és fél kiló. A Miss Ausztrália verseny döntőse teljesen kilógott az indulók közül, hiszen a többiek mellett túlzás nélkül egy éhező menekültként nézett ki. Naumoska azonban tagadja, hogy táplálkozászavarai lennének, állítása szerint naponta nyolcszor is étkezik.

„Szerintem nem fair, hogy amiatt kritizálnak, hogy túl vékony vagyok. Sosem voltam anorexiás vagy bulémiás. Nem hányom ki az ennivalót, és nem sanyargatom magam” - nyilatkozta a szépségversenyző a mirror.co.uk internetes lapnak. „Naponta hatszor-nyolcszor eszem, egészséges ételeket, és megvédem a vékony embereket. Rengeteg magas és vékony barátom van. Nekünk egyszerűen ilyen a testalkatunk” - tette hozzá.

Stephanie Naumoska állítását az egyik versenyző társa is megerősítette. A 22 éves Jade Russel állítja, többször is együtt evett a lánnyal, és szerinte Naumoskának egyszerűen túl gyors az anyagcseréje, és a sajtó túl szigorú vele.

Egy ausztrál szakértő szerint azonban a lány akármit is mond, kórosan sovány. A 19 éves Stephanie Naumoska testtömegindexe ugyanis csak 15,1, míg a normális érték alsó határa 18,5.

BMI Index

Magasságunk és testtömegünk ismeretében - az ún. BMI (Body Mass Index, vagyis testtömeg index) révén - megállapítható, hogy aktuális testtömegünk ideális, vagy sem. A BMI értékünket úgy kaphatjuk meg, hogy a kilogrammban mért testtömegünket elosztjuk a méterben kifejezett magasságunk négyzetével.

Amennyiben a BMI 18,5 és 24,9 közé esik, akkor a testtömegünk ideálisnak tekinthető; ha 25,0 és 29,9 között van, akkor túlsúlyról; ha 30,0 és 34,9 között van, akkor elhízásról; ha 35,0 és 39,9 között van, akkor súlyos elhízásról; 40,0 felett már igen súlyos fokú elhízásról beszélünk. A 18,5 alatti érték soványságot jelez. Forrás: Fitt Élet