Chris Gregory igencsak meglepte menyasszonyát és a nővéreket, amikor agyműtétje után magához tért, és egy részeg ír férfit meghazudtoló módon kezdte el énekelni a Danny Boy című nótát. Az eset azért furcsa, mert korábban nem járt Írországban. A férfi sajnos nem emlékszik semmire, és azt kívánja, kedvese bárcsak videóra vette volna, ahogy ír akcentussal énekel. Egy nap múlva egyébként ismét született yorkshire-i lakosként beszélt.

Egy 30 éves yorkshire-i férfi, bizonyos Chris Gregory valóban újjászületett 2007-es agyműtétje után. A férfi három napot töltött az intenzív osztályon gépekre kötve, majd amikor felébredt, a kórházi dolgozók, valamint a menyasszonya meglepetésére az ágyán ülve erős ír akcentussal előadta a Danny Boy című nótát – írja a DailyMail.

Mintha egy részeg ír énekelt volna

A férfi 36 éves kedvese elmondta, amikor párja kórterme felé közelített, kissé meglepődött. „Mintha egy részeg ír énekelt volna, és a lárma Chris ágya felől hallatszott. Azt gondoltam magamban, kizárt, hogy ő énekeljen. Amikor elhúztam a függönyt, Chris ott ült az ágyán és énekelt. A szöveg stimmelt, és a kiejtése olyan volt, mintha Dublinban született volna, valamint egész életét ott töltötte volna. A nővéreknek nehezükre esett visszatartani a nevetést, ahogy nekem is. Meglehetősen mulatságos szituáció volt" – mesélte Mary Gregory, akit állítása szerint nem zavart az, hogy kedvese később ír kiejtéssel bókolt neki, hiszen örült annak, hogy párja magához tért egy ilyen beavatkozás után. Egy nappal később pedig Chris Gregory újra úgy beszélt, mint egy igazi yorkshire-i ember.

Nem emlékszik a történtekre

Mary Gregory szerint azért különösen furcsa, ami velük történt, mert párjának nincsenek ír rokonai, és soha nem járt az országban. „Semmi sem rémlik. Bárcsak vissza tudnám idézni, de semmire sem emlékszem abból, hogy mi történt, miután magamhoz tértem. Mondtam Marynek, hogy videóra kellett volna vennie" – mesélte a férfi, aki azóta teljesen felgyógyult, és visszatért dolgozni. Chris Gregory és Mary Gregory az eset után természetesen összeházasodott, és azt tervezik, elutaznak az Ír-tengerhez, hogy közelebbről is megismerjék az ottani kultúrát.

Nem egyedi eset

Szakemberek számára természetesen nem ismeretlen ez a kissé bizarr jelenség, amit idegen akcentus szindrómának neveznek. Az első lejegyzett eset 1941-ben történt, amikor Norvégiában egy bombázás közben megsérült lány német akcentussal kezdett el beszélni, miután magához tért. 2006-ban az akkor 60 éves Geordie Linda Walker erős jamaicai akcentusra tett szert egy agyvérzés után. Matej Kus, egy fiatal cseh motorversenyző pedig 2007-ben egy baleset után angolul kezdett el beszélni, de pár nappal később elveszítette ezen képességét.