Egy friss felmérés szerint az utóbbi időben ugyan csökkent a bűncselekmények száma, de ezzel együtt az emberek biztonságérzete is. A leginkább a fővárosban és a kisebb falvakban érezhető a gyengülés, sokan erősebb büntetőjogi szankciókat akarnak. Pedig egészen veszélyes eszközök egészen komoly garmadáját tarthatjuk otthonunkban a törvényi szabályozásnak köszönhetően, így rengeteg lehetőségünk van arra, hogy fegyvernemet válasszunk, ha ránk támad a külvilág egy felbőszült szomszéd vagy ismeretlen, vagy a pénzbehajtó formájában. Fontos viszont tudni, hogy a viperához, a baseballütőhöz, vagy a visszacsapó íjunkhoz hasonló nyalánkságokat egy kis városi sétára, tüntetésre vagy a Madonna-koncertre már nem vihetjük magunkkal.

A Kossuth rádió reggeli műsorában csütörtökön többek között szóba került a Századvég Alapítvány egy nemrég lezárult felmérése, ami azt az eredményt hozta, hogy Magyarországon annak ellenére csökkent az emberek biztonságérzete, hogy az elkövetett bűncselekmények száma is kisebb, mint tavaly. A legtöbben a társadalmi feszültségeket, az elszegényedést, az etnikai konfliktusokat és a rendőrség működésképtelenségét jelölték meg félelmük okaiként. Az április felmérés alatt megkérdezettek legnagyobb százaléka (45%) erősebb törvényi szankcionálást szeretne, esetleg fegyvereket vásárolnának, hiszen ettől nagyobb biztonságban érzik magukat. Ez utóbbi még egy februári, a lőfegyvereladások növekedéséről szóló felmérés eredménye.

Egyáltalán nem fontos viszont, ha meg akarjuk magunkat védeni, hogy mindenféle engedélyköteles, nevében is ijesztő gázriasztó vagy egyéb lőfegyverhez nyúljunk, ha fel akarunk készülni a lehetséges támadásokra. Számos olyan eszköz van, amihez nem kell engedély, mégis sikerrel vehetjük fel velük a harcot a világgal szemben. Ezeket szeretnénk bemutatni, kiegészítve a törvényi szabályozás letisztázásával.

Nem pofozzuk hokiütövel a Madonna-rajongókat

Reméljük, emlékeznek még a Tini Nindzsa Teknősökből Casey Jonesra, az utcai huligánok archetipikus megformálójára. Tudják, arra a srácra, aki hokimaszkban rohangál és mindenféle sportfelszerelésekkel felvértezve veri szét a génmanipulált vaddisznó meg rinocérosz fejét. Na, a magyar törvényi szabályozás értelmében ilyet egyáltalán nem szabad csinálni az utcán, különös tekintettel a baseballütőre. Jól jegyezzük meg: Casey Jones = nem.

Ennek ellenére mostanában talán a szokásosnál is jobban pörögnek azok a fórumok, ahol az utcán hordva illegális és kevésbé illegális fegyvereket lehet vásárolni, de viszonylag kevés szó esik arról, hogy a nem tudjuk, minek a hatására - talán a válság, talán a bankrablások, talán a Cozma-gyilkosság - a saját testi épségüket hirtelen az eddiginél jobban féltők pontosan milyen szerkezeteket tarthatnak otthon, vagy maguknál.

Kezdjük az egyszerűbb esettel, hogy mivel védekezhetünk az utcán. Fontos kihangsúlyoznunk, hogy cikkünkben csak olyan eszközöket említünk, amiket gond nélkül beszerezhetünk, tehát nem foglalkozunk a fegyverek jó részével, amikhez fegyvertartási engedély kell.

A két legpotensebb dolog, amit önmagunk védelmére magunknál hordhatunk, és nem igényel semmilyen harctéri gyakorlatot, vonzódást a középkori lovagjátékokhoz, de sportmúlt sem kell hozzá, az a gázspray és a gáz-riasztó fegyver. A sprayből olyat hordhatunk magunknál bárhol, aminek a hatóanyag tartalma nem haladja meg a 20 grammot. Ennyi általában néhány másodperc folyamatos spriccelésre elég egyébként. A gáz-riasztófegyver a leírások alapján leginkább a gázspray és az elengedhetetlen gyerekkori fiújáték, a patronos pisztoly keveréke. Ehhez sem kell engedély, a szakértők szerint elég hatásos, mert jó sok könnygáz jön ki egy patronból, ráadásul hangosat is pukkan, ami külön is ijesztő hatású lehet.

All i wanna do is... Bang Bang Bang

Ezek a teljesen legális dolgok, de nyilvános rendezvényre, például majálisra, ezeket sem vihetjük magunkkal. Aztán vannak olyan tárgyak, amiket a közbiztonságra különösen veszélyes eszközökről kiadott rendelet szabályoz. Itt azt az ökölszabályt mondhatjuk el, hogy ez ebben leírt tételeket otthon tarthatjuk, de az utcán nem. Éppen ezért majd a következő részben tárgyaljuk őket részletesebben.

Ide tartoznak a kések, sokkolók, viperák, bokszerek, féltéglák, buzogányok, nunchakuk, dobócsillagok, tengerészgyalogos felszerelések. Ezeknél alapvetően az a lényeg, hogy közterületre, nyilvános rendezvényre, tehát például a már emlegetett Madonna-koncertre nem szabad ilyeneket vinni. Kivéve akkor, ha erre nyomós indokunk van: munkaeszközünk, sporteszköz, filmes kellék. Ezekben az esetekben persze igazolni is kell valahogy a dolgot. Ha, mondjuk, visszük a kis íjunkat, akkor jó, ha van nálunk klubtagsági igazolvány valamelyik íjász klubba, vagy ha baseballütő van nálunk, legyen ott egy csapat, kesztyű, labda és cipő is.

Fontos még tudni, hogy ezek a szabályok vonatkoznak a szállításra is, tehát a különféle fegyvernek is alkalmas sporteszközt elzárva kell hordani. Bezipzározott sporttáskában, vagy a kocsi csomagtartójában. Tehát nem az anyósülésen vagy az ülés alatt, hogy könnyen fejbe verhessük vele a másik sávban autózót, ha éppen egy rosszabb napunkon ránk dudált. És továbbra sem hordhatunk viperát, bokszert, ólmosbotot, buzogányt, pallost. A kocsiban sem.

Nem szeretnénk igazából tippeket adni, de ezeken kívül is annyi minden minősülhet fegyvernek vagy ütéserősségét növelő eszköznek. Például a téli időszakban kezdve egy gondosan megélezett jégkorcsolyától, az egész évben használható komolyabb fityegőkből álló kulcscsomóig. De ennyi legyen elég is, a többit a fantáziájukra bízzuk.

Az én házam az én váram

Egészen más a helyzet viszont, ha otthonunkban ér minket a támadás. Ekkor ugyanis, szinte csak a fantáziánk szab határt annak, hogy milyen arzenállal kívánjuk megvédeni birtokunkat. Bár pont mostanában akarják szigorítani, de legalábbis módosítani a jogos védelemre is vonatkozó törvényt. A lényeg, hogy az embernek több lehetősége lesz saját birtokát bevehetetlen erőddé alakítani, de a korábbinál jobban is megütheti a bokáját, ha labdázó óvodások akadnak fent a szögesdróton besurranó tolvajok helyett.

Azok az eszközök, amik a közbiztonságra különösen veszélyes eszközök körébe tartoznak, otthon már megférnek. Legalábbis erre jutottunk, miután kikértük néhány jogász véleményét, mivel a rendelet szerintünk nem fogalmaz elég egyértelműen. Pedig a rendelet mindig kéznél lehetne, mielőtt focimeccsre megyünk, és kerek-perec tudhatnánk, hogy akkor most a bozótvágó kést beakaszthatjuk-e a kabátunk belső részére (nem).

Otthon például tarthatunk ütéserősségét növelő eszközt. Vagyis lehet viperánk, baseballütőnk akkor is, ha Alex Rodriguez neve számunkra abszolút semmitmondó, püfölhetjük a falat bokszerrel. De vigyázzunk, a bokszer nem megfelelő használata akár kézcsonttörést is eredményezhet!

Viperák akcióban – kerüljük a gagyit

Viperát egyébként nagyjából tízezer forint körüli összegért kaphatunk már, amire a különféle fórumozók szakértői is azt mondják, hogy használható. Az olcsóbb, piacos darabokat nem ajánlják, mert azok nagyon könnyen deformálódnak, és onnantól kezdve, csak egy bármilyen görbe csődarab funkcióját tudják ellátni. Az ilyen csődarabokat viszont bármilyen barkácsboltban jóval olcsóbban lehet megvenni, mint a viperákat. A legelterjedtebb, megbízható márka az E.S.P.

Nem tudjuk, hogy utcai harcban a fa vagy a lényegesen gengszteresebb alumínium baseballütő a jobban használható, az árak mindenesetre nagyjából kétezer forinttól indulnak. Ennyiért fa ütőt kapunk, a fémért olyan hétezer forintot kérnek. Aki fenn akarja tartani a status quo-t, hogy csak egyszerű sportrajongó, az hatezer forintért kaphat már kesztyűs, labdás szettet.

Ha nem annyira az utcai huligánokhoz, mint inkább a kifinomult nindzsákhoz húz a szívünk, akkor egész olcsón berendezhetünk magunknak egy kisebb fegyverparkot. Dobócsillagot például már ötszáz forintért is kaphatunk, de adott esetben készíteni sem akkora feladat, ha az ember szeret kicsit barkácsolgatni. És mennyivel jobb a saját várunkat saját kétkezi munkánk eredményével védeni! Nunchakut is kapunk már néhány ezer forintért. Mivel nem megfelelő használat mellett ezzel inkább magunknak tudunk fájdalmat okozni, lehet, hogy elég lesz a Decathlonnál kapható szivaccsal bevont darab is. Az egész szett éke, a kard, viszont elég drága. Legolcsóbban mintegy ötvenezer forintért kaphatunk olyan katanát, ami nem dísz, hanem gyakorlásra is alkalmas, tehát éle is van. A különlegességekre vágyók még az egészre rádobhatnak körülbelül hétezerért egy fúvócső-készletet, amihez ízléstől függően csak valami mérgező anyagot vagy valami különleges békát kell már csak vásárolni.

A nindzsa-vonal legnagyobb hátránya, hogy csupa olyan eszköz van itt, ami azért valamennyi előképzettséget igényel. Ha stílusosak szeretnénk maradni, és a klasszikus huligánkellékeket hanyagolni, akkor felmerülhet még a dicső középkor megidézése is. Sajnos buzogányt nem találtunk interneten, viszont megtaláltuk a kazincbarcikai Sepsik István fegyverkovács honlapját, aki külön kérésre készít mindenféle fegyvert is. A fegyverkovácsnál egy kard nagyjából huszonötezer forintnál kezdődik, és a határ a csillagos ég attól függően, hogy mennyire csicsás darabot akarunk. „Sógorom is egy kisebb szamurájkardot vett elő, amikor rányitották a rugós bicskát. Az az elrettentő, ha nagyobb a pengéd” – mesélte Sepsik István. Általános szabályként annyit megtudtunk, hogy minél nagyobb a fegyver, annál jobb. Ebbe a szettbe az íj elengedhetetlen tartozék. Ezt nagyjából tizenötezer forinttól kaphatjuk meg, igaz ennyi pénzért csak modern Decathlonost kapunk, a szép, korhű darabok drágábbak.

Végül ne feledkezzünk meg barátainkról, az állatokról sem. Néhány rendesen kiképzett harcikutya nagyon komoly védelmet biztosíthat. Igaz, egy állat ára könnyen elérheti a sok tízezres összeget, ráadásul az idomítás sem olcsó mulatság, nyugodtan számolhatunk összesen állatonként százezer forint fölötti összeggel, de, ugye, a biztonság minden pénzt megér.