Connie Culpot öt évvel azután műtötték meg, hogy férje fejbe lőtte. A 46 éves ohiói nő arcának 80 százalékát újrafaragták, és most már ismét képes beszélni, és szilárd ételeket enni. A decemberi műtét részleteit nyilvánosságra hozó sajtótájékoztatón Culp arra kérte az embereket, ítélkezzenek kevesebbet azok felett az emberek felett, akik másképp néznek ki, mint ők.

Connie Culp az első ember, aki arcátültetésen esett át az Egyesült Államokban – írja az Emax Healtha. A 46 éves ohiói nőt decemberben műtötték meg, a 22 órás beavatkozás – mely során egy halott nő arcát kapta meg – sikeres volt, és ma állt először a nyilvánosság elé egy cleavlandi klinikán. Culp most tanul újra beszélni, és a szavakat még nem tudja tökéletesen megformálni. Elmondta, most már újra érzi a szagokat, ismét ehet rendes ételeket, míg a műtét előtt csak egy csövön keresztül tudott táplálékhoz jutni.

Connie Culpnak azért volt szüksége erre a beavatkozásra, mert 2004-ben a férje közvetlen közelről az arcába lőtt, majd ezután megpróbált öngyilkos lenni. Mindketten túlélték, a férfi börtönbe került, azonban a nő arcának középső része teljesen szétroncsolódott, csak a homloka és az álla maradt épségben. Az asszonyon már korábban is elvégeztek néhány plasztikai műtétet, de a nőnek sérülései következtében egyáltalán nem volt orra, csak a nyakán vágott nyíláson keresztül tudott lélegezni, beszélni sem tudott, mivel a száját sem tudta használni.

A műtét során a nő arcának 80 százalékát újrafaragták, beleértve a szemhéját, a homlokát, az alsó ajkát és az állát is. „Arra a családra szeretnék koncentrálni, amelyik lehetővé tette, hogy megkapjam ezt a karácsonyi ajándékot" – mondott köszönetet a kétgyermekes családanya a műtétjével kapcsolatos sajtótájékoztatón. Igaz, a titoktartás miatt azt nem hozták nyilvánosságra, ki volt a donor. Culp az egész beszélgetés alatt jókedvű volt, mosolyogni ugyan még nem tud, mivel az arcizmai még nem működnek tökéletesen, de már újra képes jóízűen nevetni. „Ha valaki nem olyan szép, mint te, ne ítéld el. Nem tudhatod, mi fog veled történni. Ne ítélkezz azok fölött az emberek felett, akik nem úgy néznek ki, mint te. Nem lehet tudni, mikor veszik ezt el tőled" – kérte az embereket nagyobb empátiára Connie Culp.

Az asszony szerint az új arca lehetővé teszi, hogy a nyilvánosság kevésbé ítélje el, mint korábban. Culp felidézte azt is, hogy régebben a gyerekek annyira megijedtek tőle, hogy sikítozni kezdtek, ha meglátták. A nő orvosa szerint Culp számára nem csak szépészeti beavatkozás volt a mműtét, az arcátültetés volt az utolsó lehetősége, és élete végéig olyan gyógyszereket kell szednie, melyek meggátolják, hogy a szervezete kilökje magából az idegen szöveteket.