Steven Dale Green, amerikai katona még 2006 márciusában, az iraki háború idején megerőszakolt és meggyilkolt egy 14 éves lányt, és a lány egész családját is kiirtotta. A férfi akár halálbüntetést is kaphat a tettei miatt, két tettestársát 90, illetve 100 év börtönre ítélték. Greent személyiségzavar miatt szerelték le a seregből még mielőtt kiderült volna 2006-os gyilkosság.

James Barker és Paul Cortez amerikai katonák, Steven Dale Green tettestársai a bíróság előtt tett vallomásukban elmondták, hogy Green 2006. március 12-én megölte a dél-bagdadi, 14 éves Abír Al-Dzsanabi iraki lány szüleit és hatéves húgát, míg ők egy másik szobában a lányt próbálták megerőszakolni. Miután a két katona meghallotta a három lövést, átmentek a másik szobába megnézni, hogy mi történt, ezalatt Green megerőszakolta az egyedül maradt Abír Al-Dzsanabit, majd egy párnát tett a fejére, és háromszor fejbe lőtte az AK-47-es fegyverével – írja News.com.

A katonák álruhát viseltek, és a bűntény után elégették azokat, ahogy Abír Al-Dzsanabi testét is, hogy ne hagyjanak hátra bizonyítékokat. „Ennek alapján elmondható: ez egy előre eltervezett, szándékos, hidegvérrel végrehajtott gyilkosság volt” – érvel a vádat képiselő ügyész, Marisa Ford.

Az illetékes amerikai bíróságon május első hetében tárgyalták az ügyet, és két nap alatt egyértelmű döntést hoztak. Barker és Cortez 90 illetve 100 év börtönt kaptak, Greenre meg akár halálbüntetés is várhat, minden vádpontban bűnösnek találták. Az ügyben még érintett két másik katona is, Jesse Spielman közlegény életfogytiglant kapott gyilkosság és nemi erőszak miatt, míg Bryan Howard közlegényt 27 hónap börtönre ítélték, mert ő volt az, aki a ház előtt figyelt, hogy jön-e valaki.

Greennél három hónappal a gyilkosság előtt poszttraumás stresszbetegséget állapítottak meg, ami miatt később le is szerelték, de mivel a gyilkosság a köztes időszakban történt, ezért a védelem a katonai vezetést tette felelőssé Green tettéért. A bíróság azonban a bizonyítékok alapján arra a döntésre jutott, hogy Green a bűntény elkövetésekor tette teljes tudatában volt, ezért felelősségre is vonható érte. Darren Wolf, Green ügyvédje az AFP-nek elmondta, hogy a tárgyalás alatt a céljuk a halálbüntetés elkerülése. Nem tagadják, hogy Greennek köze volt a gyilkossághoz, de biztosak benne, hogy a férfi személyisége a háború miatt torzult el.