Amennyiben szülei hajlandóak hagyományos módszerekkel kezeltetni a 13 éves Daniel Hauser betegségét, a gyermek velük maradhat – döntött a bíróság. A rákbeteg amerikai gyermek és édesanyja egy hétig volt szökésben, ugyanis a szülők alternatív gyógymódokkal akartak segíteni a fiukon, és a bíróság ezzel nem értett egyet. Az édesanya ezután úgy döntött, hogy elmenekül beteg gyermekével. Szerencsére még időben megtalálták őket, és sikerült rábeszélni anyát és fiát, hogy térjenek vissza otthonukba. Bár Colleen Hauser szeretné betartani a bíróság követeléseit, egyesek szerint fennáll a veszélye annak, hogy újra leállítatják a kemoterápiát, ami nélkül fiuk meghalhat.

Egy keddi bírósági döntés értelmében szüleivel maradhat az a rákbeteg fiú, aki egy héten keresztül volt szökésben édesanyjával. A 13 éves fiúnak életmentő kemoterápiás kezelésre lett volna szüksége, ám családja vallási meggyőződésükre hivatkozva nem járult hozzá ehhez. A bíróság kiemelte: mennyiben a család ismét felfüggeszti a 13 éves gyermek kezelését, állami gondozásba veszik őt a hatóságok.

A Fox News szerint a szülők, Colleen és Anthony Hauser most már tisztában vannak azzal, hogy fiuknak szüksége van a kemoterápiára. Az orvosi vizsgálatok szerint a Daniel Hauser mellkasában lévő daganat egyre nagyobb, és nekinyomódik a légcsőnek, ami fájdalommal jár. A helyi gyermekvédelmi szervezet persze nem ért egyet a döntéssel, ők szeretnék, ha mindenképp az illetékes hatóság gondoskodna a fiúról, akinél januárban az úgynevezett Hodgkin-limfómát mutatták ki a vizsgálatok. Ez egy kemoterápiával és besugárzással viszonylag jól gyógyítható betegség, feltéve, hogy időben kezdik el a beavatkozást.

Alternatív gyógymóddal a rák ellen

Az illetékes hatóságok aggodalma abból fakad, hogy a 13 éves fiú és édesanyja közel egy hétig volt szökésben, miután egy bíróság által elrendelt vizsgálat során kiderült, hogy a gyermek állapota romlott. A fiú februárban már járt kemoterápiára, de szigorúan katolikus családja vallási okokra hivatkozva leállítatta a kezelést, mert helyette pedig a Nemenhah Band néven ismert amerikai-indián vallási csoport által előírt gyógymódot tartotta megfelelőnek. Egy bíró a múlt héten azonban megállapította, hogy a szülők rossz döntést hoztak, és elrendelte, hogy gyermeküket vigyék el röntgenvizsgálatra, majd keressenek egy onkológust, aki kiértékeli majd a leleteket. Ezután a 13 éves fiúnak és anyjának nyoma veszett.

Az FBI egyik embere szerint a fiú és édesanyja Los Angelesbe repült, és innen valószínűleg egy alternatív kezeléseket alkalmazó mexikói klinikára utaztak volna tovább. Dr. Bruce Bostrom, a fiú egykori orvosa örül, hogy volt betege megkerült, és hozzátette, a fiú akár meg is halhatott volna Mexikóban. Colleen és Daniel Hauser hétfőn hajnalban tért vissza Minnesotába. Jennifer Keller ügyvéd vasárnap találkozott az anyával és fiával, majd értesítette a hatóságokat és elintézte a két szökevény hazajutását. Hozzátette, a fiú nem volt feszült, de nagyon fáradtnak tűnt, és alig várta, hogy hazatérhessen. Állítólag édesanyja nem tervezte, hogy hosszabb ideig maradnak távol, és tart attól, hogy mit gondolnak róla az emberek.

Egy rendőr vigyázta az álmát

Jennifer Keller ügyvéd szerint az asszony most már biztosan együtt fog majd működni a bírósággal. „Továbbra is alternatív gyógymódokkal szeretné kezeltetni a fiát, és úgy tervezte, hogy erről a bírósággal is tárgyal majd. De azt is leszögezte, hogy eleget tesz a bíróság minden előírásának" – nyilatkozta az ügyvéd. A fiút természetesen azonnal megvizsgálta egy orvos, amint hazaért. Az éjszakát saját ágyában tölthette, de egy rendőrtiszt mindenesetre ott maradt a család otthonában.

James Olson ügyész elmondta, mivel az asszony önként tért vissza, így valószínűleg ejteni fogják az ellene felhozott vádakat. Keller szerint az elfogatóparancs visszavonása elengedhetetlen volt, hiszen a fiú már így is sok mindenen ment keresztül, és nem volt szükség arra, hogy újabb sokk érje azáltal, hogy édesanyja kezén bilincs kattan.