A napok alatt világhírűvé lett 48 éves skót asszony az ITV-n sugárzott Britain’s Got Talent döntőjének elbukása után annyira kiborult, hogy kórházba kellett szállítani. Susan Boyle rosszulléte miatt számtalan nézői panasz érkezett a médiahatósághoz, amely valószínűleg vizsgálatot indít a csatornánál. Az ITV azzal védekezik, nem kényszerítették Boyle-t, hogy vegyen részt a döntőben. Bár összeomlására számíthattak volna, a kimerültségnek már voltak előjelei.

A vidéki háziasszonyból világsztárrá lett Boyle a Britain's Got Talent döntője után omlott össze, aminek testvérei szerint több oka is volt. A szombat éjjeli kiborulásnak már voltak előjelei, a múlt héten például két újságírót küldött el az anyjába, és kiakadt, amikor a szálloda bárjában viszontlátta a tehetségkutató műsort a tévében. Boyle összeomlása miatt több néző is panasszal fordult az ORTT-nek megfelelő Ofcom [Office of Communications - a szerk.] nevű médiahatósághoz, amely úgy döntött, ki fogják vizsgálni, hogy a csatorna megfelelően járt-e el az első helyről lecsúszott Boyle esetében.

Nem lett volna szabad fellépnie

Bár még nem hozták nyilvánosságra, mennyi panasz érkezett a Britain's Got Talent miatt összeomlott Boyle kapcsán, a médiahatóság azt fontolgatja, vizsgálatot indítanak a 48 éves énekes állapota miatt. A szabályzat értelmében ugyanis „a kimerült, meggyötört embereket nem szabad kitenni a műsorok, illetve interjúk okozta nyomásnak, ha nem biztonságos". A műsor készítőit egyébként nemcsak a nézők okolják Boyle összeomlása miatt, az észak-londoni The Priory magánklinika – ahová Boyle-t beszállították - orvosi csoportjának vezetője, Chris Thomson professzor is sérelmezi a nagy médiafigyelem miatti nyomást: „Szeretném tudni, mennyire foglalkoznak azokkal az emberekkel, akiket kitesznek ennek. Azt hiszem, azt mondanák erre a csatornánál, hogy a versenyzők önként jelentkeztek. Az azonban nem mentesíti őket a felelősség alól, hogy egyezséget kötöttek a versenyzőkkel, ettől még figyelniük kellene rájuk".

A Britain's Got Talent tehetségkutató műsort gyártó Talkback Thames elismerte, valóban nem tesztelték a versenyzők lelkiállapotát a döntő előtt, ám állításuk szerint a mostani eset miatt felülvizsgálják az eddig bevált eljárást. „Teljesen más egy ilyen műsor forgatókönyve, mint például a Big Brotheré, ahol a versenyzők három hónapra beköltöznek egy házba. Itt mindössze három-négy alkalommal kell fellépniük, és összesen talán 7-10 napot kell hotelekben tölteniük az előadások előtt. A nagy médiafigyelem és a jelenség sebessége miatt felül fogjuk vizsgálni az eddigi irányelveinket" – mondta a Talkback Thames sajtószóvivője a Daily Mailnek.

Pszichiátriára vitték

Ahogyan a magánklinika orvosa, Chris Thomson is vélte, a gyártó cég felhasználta a „mi nem kényszerítettük, mossuk kezeinket"-adut, bár a jelenleg magánklinikán kezelt Boyle-t ez valószínűleg nem vigasztalja. Az asszonyt vasárnap hat óra után vitték be az észak-londoni The Priory pszichiátriai magánklinikára, miután családtagjai és barátai az összeomlás jeleit vélték felfedezni rajta az ötcsillagos westminsteri Buckingam Gate hotelben, ahová a döntő után visszatért. Boyle-nak várhatóan a hónap végéig kell a klinikán maradnia, heti ellátása 3000 fontba kerül, amit a gyártó cég fizet.

Piers Morgan, a Britain's Got Talent egyik zsűritagja szerint a West Lohianből származó amatőr énekesnő nem egyik pillanatról a másikra kattant be a döntő után, már egész héten furcsán viselkedett. „Szellemileg és lelkileg is kimerült, napok óta nem tudta kialudni magát, és alig evett" – mondta. Boyle hozzátartozói szerint az érzelmi összeomlásért közvetetten okolható a váratlan vereség is, hiszen a zsűritagok az első perctől szinte megelőlegezték neki a győzelmet, végül mégis egy londoni táncegyüttesnek, a Diversitynek ítélték az első helyet, és az azzal járó szerződést.

A rokonok elmondták, Boyle főként amiatt aggódott, hogy csalódást okozott a rajongóinak. És bár számtalan ajánlatot kapott eddig, a verseny véget ért, így a jövője miatt is nyugtalan volt, pedig ha minden kötél szakad, még az Andrew Lloyd Webber által felajánlott szerepet is elfogadhatja. „Vasárnap délután kezdett aggódni, később pedig pánikrohamot kapott. Egész héten távol volt az otthonától, nagyon magányosnak érezte magát, és honvágya volt" – mondta a lapnak Gerry Boyle, a 48 éves szűz nő bátyja.

Attól fél, hogy mi lesz vele

„Susan azért pánikolt be, mert véget ért a show, és nem tudja, mi lesz vele ezek után. Nincs aláírt szerződése, és Cowellel sem beszéltek meg mindent" – utalt Boyle testvére Simon Cowell zsűritag lemezszerződés-felajánlására. Az asszonyt, akinek előadását néhány nap alatt több millióan nézték meg a különböző videómegosztó portálokon, vasárnap látogatták meg barátai az ötcsillagos szállodában, majd mikor aggódni kezdtek az idegei miatt, felhívták a műsor producerét, aki azonnal a hotelbe sietett, és kihívta a rendőrséget és a mentőket. Az egészségügyi csapatnak 1 órájába telt meggyőzni Boyle-t, hogy szálljon be a mentőbe, majd beszállították az észak-londoni magánintézménybe.

Ki az a Susan Boyle?

A 48 éves skót asszony a brit ITV-n futó Britain's Got Talent című tehetségkutatóban kápráztatta el a háromfős zsűrit április közepén, amikor a válogatáson előadta a Nyomorultakból az Álmodtam egy álmot című betétdalt. Boyle-t napok alatt világhírűvé tette a média, az internetes videómegosztókon több millióan nézték meg az adást. A West Lohianből származó egyedülálló nő tehetségét Demi Moore és Ashton Kutcher is elismerte, Andrew Lloyd Webber pedig szerepet ajánlott neki a londoni West Enden, míg a szókimondásáról ismert zsűritag, Simon Cowell a győzelemtől függetlenül lemezszerződést ígért. Boyle már az Egyesült Államokban is ismert, a hírek szerint több helyre is hívták turnézni, miközben Ausztráliában már koktélt neveztek el róla. A kiadók 8 millió fontot adnának önéletrajzi könyvéért, az extrém igényűek pedig egy pornófilmben látnák viszont.

Boyle-t hirtelen jött sikere után Paul Pottshoz, a Britain's Got Talent első szériájának győzteséhez hasonlítgatták, aki egyszerű mobiltelefon-kereskedőből lett operaénekes. A férfi első lemezéből több mint két millió példányt adtak el, életéről pedig filmet forgattak.

Boyle már korábban is mutatta a végkimerültség jeleit, a döntő éjjelén állítólag a stúdió folyosóján rohangált, miközben azt kiabált, hogy utálja az egész műsort. Nem ez volt az első eset, hogy a csendes magányból címlapokra került asszony kifakadt. A döntő hetén két alkalommal is elvesztette a hidegvérét: egyszer akkor káromkodta tele a világot, amikor a szálloda bárjában található televízióban épp a műsort sugározták, míg a második alkalommal két újságírót küldött el melegebb éghajlatra. „Nagyon komolyan vesz mindent, ezért most úgy érzi, cserbenhagyta a rajongóit azzal, hogy elveszítette az első helyet. Ki kell pihennie magát, és meg kell nyugodnia, hiszen biztosítva van a jövője" – mondta a Daily Mailnek Boyle bátyja, aki szerint testvérének a médiában szárnyra kapott spekulációk sem tettek jót.

Még a kormányfő is megnézte a műsort

Az amatőr énekest egyszerű külseje és ezzel kontrasztban álló hangja miatt pécézte ki magának a média, de állítólag már jobban van, és a szomszédai is nagyon várják már haza. „Nagyon sok amerikai híresség van, akik az évek folytán lesznek egyre ismertebbek – Susannak mindössze 7 hét alatt kellett megbirkóznia ezzel. Nagyon nehéz lehetett egy olyan embernek, aki eddig teljesen átlagos életet élt. Bízom benne, hogy felépül, mert elképesztő karrier előtt áll" – mondta a szomszédja, Michelle McCabe a Telegraph-nak.

Susan Boyle ismertségét bizonyítja, hogy még Gordon Brown brit kormányfő is rákérdezett hogylétére. „Bízom benne, hogy Susan Boyle jól van, mert egy igazán kedves és tehetséges embernek tartom. Múlt éjjel beszéltem Simon Cowellel és Piers Morgannel, hogy megbizonyosodjam arról, minden rendben van vele" – mondta a brit GMTV-nek.