Taxik csomagtartójában bujkált a hongkongi pornóbotrány főszereplője, Edison Chen

2009.06.03. 14:15 Módosítva: 2009.06.03. 18:23
A kanadai születésű énekes és színész a CNN Talk Asia című műsorában mesélt arról a botrányról, amit az ő laptopjáról a netre került házipornó-fotók robbantottak ki. Edison Chen ismételten elnézést kért azoktól az ismert ázsiai színésznőktől, akik belekeveredtek ebbe az ügybe, és kihangsúlyozta, nem tehet arról, hogy az interneten landoltak a pikáns képek. Hozzátette, partnerei tudták, hogy lefotózta őket. A botrány kitörése után a helyi bűnszövetkezetek halálosan megfenyegették Chent, aki több hónapig élt rettegésben. Hongkongban például csak taxik csomagtartójában mert közlekedni.

Pár hónappal azután, hogy Ázsia eddigi legnagyobb szexbotrányának főszereplője, Edison Chen vallomást tett egy kanadai bíróságon, úgy döntött, hogy a nyilvánosság előtt is beszél az esetről. A kanadai születésű énekes és színész a CNN Talk Asia című műsorában mesélt arról a botrányról, amit az ő laptopjáról a netre került szexfotók robbantottak ki. Chen a képeken a hongkongi szórakoztatóipar több ismert színész- és énekesnőjével folytatott aktusait dokumentálta, de azt állítja, partnerei is tudtak arról, hogy felvételt készít az együttlétekről. „Ha egy kamerát tartok az arcod elé, és villan a vaku, akkor vajon egyértelmű számodra, hogy lefotózlak? Ennyire egyszerű a helyzet" - nyilatkozta Chen, akinek házilagos pornófotóit valószínűleg egy számítógépes szerviz egyik munkatársa szivárogtatta ki.

Ő is egy áldozat

Az ügyben azóta döntés született, és a számítógépes szakembert nyolc és fél hónap börtönbüntetésre ítélték, amiért a jelszóval védett és állítólag kitörölt fotókat ellopta. Igaz, a CNN szerint továbbra sem tudni, hogy pontosan hogyan kerültek fel a világhálóra a férfi által előbányászott képek. Ezt Chen se tudja: „Úgy éreztem, hogy én is áldozat voltam. Tudtam, hogy semmi közöm nincs ahhoz, hogy ezek a fotók felkerültek az internetre. Nem állíthatom azt, hogy nem tettem semmi rosszat. Beismerem, hogy tévedtem" – nyilatkozta a színész, aki nem győzte hangsúlyozni, hogy ő is sokat szenvedett a botrány miatt, és valóban ártatlan... legalábbis ami a fotók kiszivárogtatását illeti.

edisonchen wallpaper0354

Nem győz bocsánatot kérni

A színész egyúttal elnézést kért a kikerült szexfotók egyik szereplőjétől, Cecilia Cheung színésznőtől, aki korábban nehezményezte, hogy a férfi még bocsánatot sem kért tőle a történtek miatt. „Nem beszélhettem vele, mivel a rendőrség ezt kérte tőlem....Nagyon sajnálom. Szeretnék elnézést kérni tőle" – esedezett kolléganője és szexpartnere bocsánatáért Chen, aki reméli, hogy Cheung egyszer majd megérti őt. Hozzátette, nemcsak vele, de egyik fotón szereplő hölggyel sem beszélt az eset óta. „Egyrészt azért nem került erre sor, mert nem tudtam velük felvenni a kapcsolatot, másrészt pedig azért, mert nem tudtam, hogy miként vezessem fel a dolgot, és mit mondjak nekik".

A botrány kitörése után Chen ugyan próbált nyilvános bocsánatkéréssel elnézést kérni az érintettektől és tisztára mosni magát, igazi kegyvesztett lett. Nem elég, hogy kirúgták következő, Jump című filmjéből és halálosan megfenyegették, de mivel az érintett művésznők többségét foglalkoztató produkciós cég szoros kapcsolatot ápol a hongkongi maffia egyik csoportjával, így vérdíjat is tűztek ki a fejére. Az Asia Sentinel információi szerint ugyanis az ügyben közvetve érintettek közt van Albert Yeung, az Emperor Entertainment - a képeken szereplő színész-énekesnőcskéket futtató médiavállalat – feje, ráadásul Chen megcsalt barátnője, Vincy Yeung egyenesen a médiacézár unokahúga. Yeung maga közismert üzletember, akiről – természetesen nem hivatalosan – azt is tudni vélik, hogy jó kapcsolatokat ápol az egyik legnagyobb gazdasági-bűnügyi szervezettel, a Sun Yee On triáddal.

Ezek után érthető, hogy Chen a botrány kipattanása után bejelentette, hogy visszavonul, majd hónapokra eltűnt Kanadában, amelynek határait még az üggyel kapcsolatos tárgyalás miatt sem volt hajlandó átlépni.

Félelemben élt

A színész elmondta, mielőtt elutazott volna, annyira félt, hogy a taxik csomagtartójában közlekedett Hongkongban. „Körülbelül negyedórát kellett a csomagtartókban töltenem. Igazság szerint nem is tudtam, hogy lesz-e elég levegőm. Miután otthagytam Ázsiát és Kanadába, illetve az Egyesült Államokba utaztam, további három hónapba telt, amire újra összeszedtem magam. Volt, hogy öt napot ültem a sötét szobában, behúztam a sötétítőfüggönyöket, és nem mertem kimozdulni" – tette hozzá.

A színész egyúttal tagadta azon híresztelést, miszerint végezni akart magával. „Az öngyilkosság egy nagyon felelőtlen cselekedet. Nem vagyok annyira hülye, hogy eldobjam magamtól az életet, és ne vállaljam a felelősséget a hibáimért" – nyilatkozta Chen, aki megköszönte barátnőjének, hogy a történtek ellenére is kitartott mellette a nehéz időkben. „Neki köszönhetően megismertem az igaz szerelmet. Az igaz szerelem ereje óriási. Úgy vélem, hogy egy új ember lett belőlem" – tette hozzá a férfi.

Yeung és a színész 2004 óta ismerik egymást, és 2006-ban vállalták fel, hogy egy párt alkotnak. A szexbotrány után a színész megkérte barátnője kezét, hogy jobb belátásra bírja a lány rokonát, a Sun Yee On triád főnökét, de akkor se a lány, se a család nem sietett elfogadni a felajánlást. Igaz, a jelek szerint a megcsalt barátnő végül nem hagyta el, Chen pedig azóta is életben van, úgyhogy a lánykérési gesztus teljesen talán mégsem volt hiábavaló.