Tízéves kislány mellét távolították el a rák miatt

2009.06.09. 20:32 Módosítva: 2009.06.09. 20:32
Amerika legfiatalabb emlőrákosa a tízéves Hannah Powell, akinek a diagnosztizálás után rögtön eltávolították a bal mellét. A betegségre való hajlamát minden bizonnyal édesanyjától örökölte, aki korábban szintén átesett a beavatkozáson. A gyerekre még több kemoterápia vár, haját ezért még azelőtt leborotválták, mielőtt a kezelés hatására amúgy is elveszítené. A család több tagja ugyanígy tett, szolidaritásból.

Egy tízéves auslami kislány a legfiatalabb mellrákos az Amerika Egyesült Államokban. Hannah Powellnél áprilisban diagnosztizálták a betegséget, miután arra panaszkodott, hogy viszket a bal oldala - írta az abcnews. Az édesanyja, Carrie Auslam volt az, aki a panaszt okozó területet tapogatva duzzanatot fedezett fel, az orvosok viszont a szövettani vizsgálat eredményéig biztosak voltak abban, hogy ez nem lehet mellrák. Annak ellenére ugyanis, hogy Amerikában évente mintegy 180 ezer új beteget regisztrálnak, előfordulás esélye a gyermekeknél minimális, kevesebb mint 0,1 százalék.

Mindössze három percig sírt

A reményekkel szemben Powellnél mégis rosszindulatú daganatot diagnosztizáltak és azonnali emlőeltávolítást javasoltak a szakemberek. A betegségre való hajlamot valószínűleg édesanyjától örökölte, aki korábban szintén átesett egy ilyen beavatkozáson. A rossz hír ismertetése után a kislánynak kétségbeesésében potyogtak a könnyei, de alig három perc alatt összeszedte magát, és megszületett a döntés, hogy nem adja fel a küzdelmet.

A műtétre május 7-én került sor, de ezzel a megpróbáltatásoknak még mindig nincsen vége. A gyermeket ugyanis kemoterápiával is kezelik, hogy minimalizálják a rák továbbterjedésének vagy kiújulásának lehetőségét. Családja szerint a kislány dícséretrereméltóan viseli a megpróbáltatásokat, az eset óta pedig a rák elleni harc fiatal példaképe lett.

"Mindig igyekszem a dolgok jó oldalát nézni" – mesélte az ABC Jó reggel Amerika című műsorában Hannah Powell, aki felnőttek között gyógyul, mert nincs olyan gyermekgyógyászati létesítmény, ahol mellrákot kezelnének. "Gyerek szeretnék lenni, de néha felnőttnek érzem magam, amikor a kórházban vagyok" – magyarázta a kislány, és kitért a kemoterápia mellékhatásaira is, ami miatt folyamatos hányingert érez, és legszívesebben egész nap az ágyban maradna.

A szülők rettegtek az iskolatársak reakcióitól

A riportfilmben többek között bemutatták, hogy még mielőtt a kezelések hatására veszítené el a hosszú haját, inkább leborotválták neki. Szolidaritásból a család több tagja, édesapja, nagybátyja és öccse is így tett.

A közeli hozzátartozók viszont attól tartottak, hogy a kislány környezetében nem mindenki lesz ilyen elfogadó. A család OurSweetLittlePea nevű internetes oldalán - ahol a rák elleni harcukat dokumentálják - kiderül, hogy leginkább a kislány iskolatársainak viselkedésétől féltek. "A feleségem és én kicsit aggódtunk, hogy hogyan kezeli majd őt a többi gyerek" – írta a blogon a családfő, éppen ezért úgy döntöttek, hogy az igazgató engedélyével bemennek az iskolába, és elmesélik, mi is történt a kislánnyal. "Mindannyian tudjuk, hogy a gyerekek milyen kegyetlenek tudnak lenni néha, és nem akartuk, hogy Hannah-t csúfolják, vagy kiközösítsék." Legnagyobb meglepetésükre viszont az egész osztály csendesen hallgatta a beszámolót, néhányuknak még a szeme is könnyes lett, és együttérzésükről tettek tanúságot. A család az online naplóban meghatódottan mondott köszönetet nekik az együttműködésért.

Nem ő a legfiatalabb

Az egész világot nézve egyébként nem Hannah Powell a legfiatalabb mellrákos gyermek. Egy kínai kislány, Zaozao mindössze négyéves volt, amikor 2003-ban ezzel a betegséggel diagnosztizáltak.