A 15 éves Jyoti Amge pár év múlva jó eséllyel a világ legkisebb nője lesz: orvosai szerint jelenlegi, 58 centis magasságánál nem fog nagyobbra nőni. A mindössze ötkilós lányka cseppet sem bánja adottságait, sőt büszke magára és híres bollywoodi színésznő szeretne lenni.

Jyoti Amge 15 éves indiai iskoláslány, tehát fog még nőni, de nem valószínű, hogy behozza lemaradását: testmagasságának közel duplája választja el egy átlagos kamaszlány testmagasságától. Az 58 centis és 5 kiló súlyú apró lány egy ritka genetikai rendellenességből kifolyólag maradt ilyen apró, de ezen belül is kirívó eset: még a törpenövésű nők átlagos, 123 centis testmagasságának a felét se éri el. Sőt, már két és féléves unokaöccse is túlnőtte. Ezzel pedig az Indiai Rekordok Könyve szerint jelenleg ő A Világ Legkisebb Lánykája

Orvosai szerint Jyoti Amge egy genetikai rendellenesség, a primordiális törpeség miatt ennyire apró, és anyja, a 45 éves Ranjana szerint egy specialista azt mondta nekik, soha nem is fog nagyobbra nőni, mint jelenlegi, 58 centiméteres magassága. Ezzel tehát pár év múlva, amikor már felnőttnek számít, a Világ Legkisebb Nője címet is megkaphatja.

A kislány azonban cseppet sem bánja ezt: „Büszke vagyok rá, hogy én vagyok a legkisebb tinédzser. Imádom a rám irányuló figyelmet. Nem aggaszt és egy percig sem bánom, hogy ilyen picike vagyok” – idézi őt a Telegraph.

A szüleivel és testvéreivel az indiai Nagpurban élő kislánynál hároméves korában vették észre, hogy más, mint testvérei. Akkor még ő is nőni szeretett volna: „Azt gondoltam, hogy mindenki más nagyobb nálam, úgyhogy én is nagyobb leszek majd”. Míg azonban testvérei és barátai gyorsan fölénőttek, ő ugyanolyan picike maradt: „Amikor először mentem iskolába, mindenki akkora volt, hogy sokáig féltem tőlük. Nem is nagyon jártam emberek közé. De most már rendben vagyok, megszoktam, és szeretek másokkal beszélgetni”.

A kislány a nangpuri Bhartiya Vidyalay Niketan középiskolába jár, ahol bababútor-méretű iskolapadot kapott, így a többiekkel együtt tud tanulni: „Ugyanolyan diák vagyok, mint a többiek. És olyan, mint a többi ember. Eszem, álmodom, ugyanúgy, mint bárki más, semmiben nem különbözünk”.

Az apró termetű tinilányt ennek ellenére valóságos celebritásként kezelik szülővárosában, a vallásosabbak pedig istennőként tisztelik. Pedig a jövőről szőtt elképzelései egész emberiek, átlagos kortársaihoz hasonlóak: bollywoodi sztárságról álmodozik: "Egy akkora városban szeretnék majd dolgozni, mint Mumbai, filmekben játszani, és sokat utazgatni, eljutni Londonba és Amerikába is". Első szerepén mindenesetre már túlvan: Mika Singh indiai bhangra-rapsztár egyik videóklipjében debütált, akivel a Daily Mail szerint hamarosan közös cd-jük is megjelenik..