Elkezdődött az a tíz napos tárgyalássorozat, melyben azt próbálják kideríteni, hogyan halt meg Nicolas Sarkozy francia elnök barátja, a bankár Edouard Stern. A férfi négy évvel ezelőtti halálakor még Franciaország 38. leggazdagabb embere volt, és inkább erről volt ismert, mint arról, hogy szex közben szívesen hord latexruhát és bírja a szado-mazo játékokat. Sternt tizennégy évvel fiatalabb szeretője szex közben ölte meg, a kérdés most csak az, hogy vajon hirtelen felindulásból, vagy előre megfontoltan, a férfi egymillió dollárjáért gyilkolt?

Négy évvel ezelőtt nagy port vert fel Franciaországban, amikor genfi luxusapartmanjában alkalmazottai megtalálták a bankár Edouard Stern holttestét. Franciaország 38. leggazdagabb emberének holttestében négy lövedéket találtak: kettőt a fejében, kettőt a teste egyéb pontjain. A történet érdekessége azonban inkább abban rejlik, hogy az 50 éves Sternre testszínű, szado-mazó játékokhoz használt latexruhában bukkantak rá, a történetben pedig később felbukkan még fiatal szerető, szado-mazo szexfüggőség, egymillió dollár, és a későbbi államfő, Nicholas Sarkozy neve is.

Stern szeretője beismerte a gyilkosságot

A nyomozás során először az orosz maffiát gyanították a háttérben, a szívós üzletember hírében álló Stern ugyanis akkoriban sokat üzletelt Kelet-Európában. A potenciális gyanúsítottak listája azonban hamar egy főre szűkült. A rendőrség 2004. március 15-én, a gyilkosság után tizenöt nappal svájci otthonában letartóztatta Stern szeretőjét, az egyébként férjes asszony Cécile Brossardot, pár nappal később pedig a Genfi-tóban a gyilkos fegyverre is ráleltek. A nő nem sokkal később beismerte, ő ölte meg gazdag bankár szeretőjét. A napokban indult tíznapos, negyven tanút felvonultató tárgyalássorozat alatt a bíróság most azt próbálja tisztázni, miért.

Brossard ügyvédei szerint a most negyvenéves asszony hirtelen felindulásból ölte meg a férfit, míg a Stern család képviselői azt állítják, Brossard előre megfontolt gyilkosságot követett el.

Edouard Stern, aki a politikai és üzleti elittel is jó viszonyban volt – az akkor még csak jövendőbeli köztársasági elnököt, Nicholas Sarkozyt is barátai közt tudhatta – , nagyjából 600 millió eurós vagyont halmozott fel pályafutása alatt.

1977-ben, 22 évesen, egyszerű ügyintézőként kezdett dolgozni a családi vállalkozásban, a Bank Sternben, ahol hamar vezetői pozícióba került, és 1985-ben eladta a céget. Az immár befolyásos üzletember 1983-ban nősült meg, a Lazard bank tulajdonosának, Michel David-Weillnek a lányát, Beatrice David-Weillt vette el, akitől később három gyereke született. Stern jól választott párt magának: a korábbi családi cégeladás után nem sokkal csatlakozott apósa bankjához, a Lazardhoz, amit ő örökölt volna, ha 1997-ben nem dönt úgy, hogy lelép. A hírek szerint a befektetési bankár nem véletlenül jött el a Lazardtól, állítólag nemcsak a partnerekkel, de apósával is komoly összetűzésbe keveredett. Stern ezután megalapította saját befektetési cégét, az Investment Real Returns Capitalt Genfben.

A védelem szerint hirtelen felindulásból ölt

Stern, aki közben elvált nejétől, 2001-ben, egy párizsi állófogadáson, közös ismerősükön keresztül ismerkedett meg a nála 14 évvel fiatalabb, bohém művészlélekként jellemzett Cécile Brossarddal, akivel – bár a nő férjnél volt és a későbbiekben sem vált el - szeretők lettek. Kapcsolatuk állítólag nagyon hullámzó és szélsőséges volt – írja a swissinfo. Brossard ügyvédje, Pascal Maurer állítja, a gyilkosság „Stern manipulációja és a zaklatásai miatt történt, Brossard lépésről lépésre haladt a depresszió felé, míg végül teljesen befordult."

A védelem szerint tehát ha valaki is okolható a gyilkosságért, az csakis maga Edouard Stern lehetett, főleg, hogy a halálát megelőző néhány hónapban házassági ígéreteken kívül semmivel sem szolgált a nőnek. Persze ez sem lenne igazán frappáns történet, ha nem lenne benne pénz, főleg, hogy alanya egy igencsak tehetős üzletember. Stern állítólag 1 millió dollárt utalt át barátnőjének, ám hirtelen zárolta a pénzt anélkül, hogy ezt megindokolta volna – állítja a védelem, amely szerint Brossard idegösszeomlást kapott, amikor rájött, pasija csak játszadozott vele a kapcsolatuk alatt, és esze ágában sincs elvenni őt. Maurer szerint az idegösszeomlásra a gyilkosság éjszakáján, 2005. február 28-án került sor, amikor Stern szex közben állítólag azt mondta nőnek: „Egymillió dollár túl sok egy szajháért". Brossard ezután lőtt.

Csak a pénz kellett neki

A Stern család ügyvédei természetesen másképp látják a dolgot, szerintük az asszony – aki az elmúlt négy évet a genfi Champ Dollon börtönben, valamint pszichiátrián töltötte – előre megfontoltan követte el a gyilkosságot. A család ügyvédje, Marc Bonnant úgy véli, Brossard egy manipulatív nőszemély, aki csak felizgatta a férfi fantáziáját, és szado-mazo szexuális játékainak függőjévé tette. Bonnant szerint Stern azért fizette az egymilliót szeretőjének, mert a nő azt mondta, hogy ez az egymillió tulajdonképpen csak egy jelképes összeg, „szerelmük megpecsételése", és ha összeházasodnak, úgyis visszaadja neki. A család szerint azonban amikor Stern mégse vette el, a nő nem akarta visszaadni a pénzt, ezért Stern bedühödött és zárolta a számlát. „Amikor a bank értesítette, hogy nem nyúlhat a pénzhez, [Brossard] Genfbe ment, és bosszúból megölte. Ha ez tényleg hirtelen felindulásnak számít, akkor mit sem érnek a törvények" – tette hozzá az ügyvéd.

Amennyiben a bíróság mégis hirtelen felindulással magyarázza a gyilkosságot, akkor enyhítő körülménynek számíthat a depresszió vagy az érzelmi instabilitás, mely Brossardot is jellemzi, és ebben az esetben megúszhatja tíz év börtönnel. Amennyiben azonban bebizonyosodik az előre megfontolt gyilkosság vádja, húsz évet is kaphat.