Öt hónap letöltendő szabadságvesztésre ítélte a fővárosi bíróság azt a férfit, aki karácsony napján kihajította kutyáját emeleti lakásuk ablakán. Az idős ír szetter életét a környékbeliek beavatkozása mentette meg.

Több szemtanú is látta, amikor egy Budapest 13. kerületében élő férfi az idős, Maya névre hallgató ír szetterét kidobta az ablakon, majd lement ellenőrizni, hogy elpusztult-e az állat. Amikor látta, hogy még életben van, áthúzta a magatehetetlen kutyát a közeli parkba, hogy ott fagyjon halálra. Mayát végül az egyik szomszéd vitte el az ügyeletre.

Az állatorvosi vizsgálat nem csak a vérző sebet, sérült ínszalagokat és a sürgős műtétre szoruló nyílt törést állapította meg a megdöbbentően elhanyagolt kutyán, de korábbi bántalmazásra utaló traumás nyomokat (pl. feltételezett medencetörést) is diagnosztizáltak nála. Maya ezután mégis visszakerült gazdáihoz, akik azonban nyíltan megtagadták, hogy elvégeztessék a szükséges műtéteket, és egyéb kezeléseket.

A kutya sorsáért aggódó környékbeliek ekkor értesítették a Noé Állatotthon Alapítványt, mely felajánlotta, hogy saját költségére megműtteti a szerencsétlenül járt idős ebet. Amikor azonban gazdái továbbra is megtagadták a - számukra immár pénzbe sem kerülő - műtét elvégeztetését, az állatvédők a rendőrség segítségét kérték és a hatóság közbenjárásával gondozásukba vették az állatot

Az alapítvány állatkínzás miatt tett feljelentést a gazdák ellen, a kutyát pedig megműttette; Maya lábán 7 vasrúddal kellett rögzíteni a csontot.

A rendőrségi nyomozás lezárása után a tárgyalást május 28-ára tűzték ki. Bár az elkövető végig tagadta tettét, a bíróság 5 hónap letöltendő szabadságvesztést szabott ki rá, az előzetesen lefoglalt Mayát pedig elkobozta és a Noé Állatotthon Alapítványnak ítélte.

Az ítélethozatal során enyhítő körülménynek minősült, hogy a férfinak gyermekei vannak, akik eltartásához hozzájárul, súlyosbító körülményként esett viszont latba, hogy korábban már kapott felfüggesztett szabadságvesztést, illetve "hogy tettét Karácsony szent napján követte el".

A kutya - közel 600 más állattal együtt - azóta is a Noé Állatotthon Alapítvány gondozásában van. Lábműtétei sikerültek, és ma már szinte tökéletesen egészséges - jelenleg már csak egy olyan örökbefogadóra vár, akinél kiheverheti korábbi hányattatásait.