Dobáljon paradicsomot vagy vécéülőkét, töltsön néhány napot a hedonizmus jegyében vagy rohangáljon feleségével a hátán egy akadálypályán. Ha bátorságát akarja bizonyítani, ugráljon csecsemők felett vagy egyen bikaherét. Összegyűjtöttük a legextrémebb fesztiválokat, Ön melyikre menne el? Szavazzon.

Ön melyik fesztiválra menne el?

Elsőként kezdenénk a Baby-Jumping (csecsemő-átugró) fesztivállal, mely talán az egyik legidétlenebb ötleten alapul. A feladat a négynapos rendezvény nevéből kiderül, a földre lerakott csecsemőket egy ördög jelmezbe öltözött felnőttnek kell átugrania, ráadásul gátfutásszerűen. A spanyol fesztivált 1620-ban rendezték meg először Castrillo de Murciában, és azóta töretlen népszerűségnek örvend, bár fogalmunk sincs, honnan szereznek minden évben ennyi csecsemőt.

Szintén nagy múltú és szintén kockázatos fesztivál a Cheese Rolling fesztivál, 200 év óta rendezik meg Nagy-Britanniában, Coopers Hillben. Ám ezúttal nem csecsemők kerülnek veszélybe, hanem maguk a versenyzők, akiknek egy meredek hegyoldalon kell legörgetniük egy 7 kilós sajtgurigát. Így nem csoda, hogy minden versenyen vannak sérülések vagy éppen csonttörések.

Nőknek iszap, férfiaknak sör

Ezek után sokkal hasznosabbnak tűnhet – legalábbis a nőknek mindenképpen - a Dél-Koreában megrendezett iszapfesztivál. Az össznépi sárdobálást először 1998-ban rendezték meg, és ma már milliókat vonz a rengeteg ásványi anyagot tartalmazó iszapkupac.

A férfiaknak pedig a finn feleségcipelő versenyt javasoljuk, ahol a győztes, miután egy akadályokkal tarkított pályán keresztülrohant imádott asszonyával a hátán, annyi sört kap, ahány kiló a kedves neje.

Hering paradicsommal vagy anélkül

Azoknak akik bírják az igazán nagy tömeget, két remek ajánlatunk is van. Az egyik a spanyolországi La Tomatina, ahol hógolyók helyett paradicsommal dobálhatunk meg boldog-boldogtalant. Míg a másik, szintén nagy tömegeket vonzó rendezvény Japánban van, és találóan a Mezetelen Fesztivál elnevezést kapta. A rendezvény eredetileg spirituális megtisztulást szolgálna, azonban a legtöbben mostanság csakis a látvány és az élmény miatt mennek.

Egy hét a hedonizmus jegyében

A Burning Man fesztivált Nevadában rendezik meg, és a szervezők szerint az önmegvalósítás és az önbizalom megszerzésének fellegvára. Nos, a képeket elnézve egy dolog biztos, a fesztivál vendégei nem szégyellősek, és imádják a tüzet. A rendezvényt 1986-ban találta ki néhány művész, filmkészítő és fotós. Eredetileg afféle közönségtalálkozónak, és a művészek közötti együttműködés erősítésének szánták, mára azonban leginkább a hedonizmus a jelszó.

Alternatív olimpia

A Redneck Games egy alternatíva azoknak, akik unják az olimpiai sportágakat, és valami sokkal modernebbre és izgalmasabbra vágynak. A játékok az elnevezésüket az 1996-os atlantai olimpia után kapták, amikor a szervezőket leginkább egy „rakás vörösnyakúként" emlegették. Ezek után kitalálták a fesztivált, és olyan sportágakban lehet nevezni, mint a vécéülőke-hajítás vagy a sokat mondó hónalj-szerenád.

Csendes elszántság

Komolyabb eltökéltséget igényel a walesi csatornaúszás, ahol idétlen jelmezekben kell teljesíteni a 60 láb hosszúságú távot egy elsőre nem túl higiénikus patakban. Ugyanúgy komoly és mély elszántság kell ahhoz is, hogy az ember bikaheréből falatozzon, pláne úgy, hogy ezet egy verseny keretében kell megtenni. A rendezvényt Montana államban rendezik meg, és a szervezők úgy döntöttek a nem mindenapi küzdelemre csakis 21 éven felüliek nevezhetnek. A fesztiválra érkezőknek egyébként érdemes tartalék fehérneműt is vinnie, mivel a Bugyimentes Szerda nevű akció keretein belül ingyen italt kap, aki alsó nélkül megy a pulthoz.