A 38 éves asszony két hete hozta világra gyermekét. A 29. hétre született csecsemő kritikus állapotban van, az influenzát azonban nem kapta el. A hatóságok közlése szerint Jacqui Fleming halálában - a szüléstől legyengült szervezetén kívül - más betegség is közrejátszott. Lapértesülések szerint az asszony már többször is agyvérzést kapott.

Egy újdonsült kismama az első brit áldozata a H1N1-es típus influenzavírusnak, írja a Daily Mail. A 38 éves Jacqui Fleming a skóciai Paisley-ben található Royal Alexandra kórházban hunyt el. Az asszony június 1-én adott életet gyermekének, az egészségügyi hatóságok közleménye szerint az asszony terhességének 29. hetében hozta világra gyermekét.

A nő szüléstől legyengült szervezete valószínűleg nem tudta leküzdeni a vírust. Ráadásul a hatóságok közleménye szerint fertőzése előtt már más betegségben is szenvedett, és egy hónapja kórházban volt, írja a Telegraph. A lap értesülései szerint Flemingnek többször kapott már stroke-ot, és több rohama is volt. A skót hatóságok további részleteket később közölnek .

A csecsemő, aki nem fertőződött meg az influenzavírussal, a koraszülés miatt még kritikus állapotban van. A brit lap értesülései szerint az asszonynak újszülött gyermekén kívül még van egy tizenéves fia, és egy általános iskolás fia.

A 38 éves Fleming halála kapcsán a brit Nemzeti Egészségügyi Szolgálat ismét felhívta a figyelmet, az influenza további kockázatokat jelent a várandós nők számára, különösen a terhesség utolsó szakaszában.

Hugh Pennington professzor szerint a már meglévő egészségügyi problémák is jelentős kockázati tényezőnek számítanak. „Ha a tüdőd már fele akkora kapacitással dolgozik, amikor megtámadja a vírus, elveszi a másik felét, és a szakadék szélén fogsz egyensúlyozni" - nyilatkozta az aberdeeni egyetem professzora.

Az asszony volt a vírus első halálos áldozata az amerikai kontinensen kívül. Fleming pár nappal azután vesztette életét, hogy az Egészségügyi Világszervezet csütörtökön világjárványnak minősítette a korábban sertésinfluenzának nevezett H1N1-es járványt.