Szeptemberben kerül a bíróság elé annak a belfasti házaspárnak az ügye, akik egészségügyi okok miatt csak mesterséges megtermékenyítéssel tudtak gyermeket vállalni, és tévedésből egy másik rasszból származó illető spermájával termékenyítették meg az asszony petesejtjeit. Lányukon ugyan nem látszik, hogy nem a férj az apa, de tízéves kisfiukat gyakran csúfolják szüleinél sötétebb bőrszíne miatt. A vallásos házaspár eleinte senkinek nem akart beszélni arról, hogy hogyan fogantak gyermekeik, de a kórház tévedése miatt rengeteg alkalommal kerültek kínos helyzetbe. A pár szerint leginkább kisfiuk sínyli meg a történteket, és egyelőre nem tudja, hogy miért különbözik szüleitől.

Egy észak-írországi házaspár beperelte a belfasti Royal Victoria Kórház üzemeltetőjét, ugyanis nem a megfelelő donor spermáját használták fel, amikor megtermékenyítették az asszony petesejtjeit. Bár a pár első gyermekénél nem tűnt fel a tévedés, a második gyermekük bőrszíne jóval sötétebb a szüleiénél, és emiatt folyamatos atrocitások érik őt és családját. A kórház bocsánatkérő leveléből kiderült, hogy a megtermékenyítés során nem egy europid donor spermáját használták fel, hanem egy olyan illetőét, akinek felmenői között fehér- és színes bőrű ősök is vannak, vagyis a születendő gyermekek lehetnek fehér- és színes bőrűek is. Ez a magyarázat arra, hogy a 10 éves kisfiú 13 éves nővérének világosabb a bőre, bár ugyanaz a biológiai apjuk. A kórház 2003-ban egy bocsánatkérő levelet írt az érintett feleknek, amiben az állt, hogy europid szülők esetében elvileg mindig ebbe a rasszba tartozó férfiak spermájával termékenyítik meg a petesejtet.

Kínos kérdések

A kórház egyúttal beismerte, hogy a Williams házaspár (Daily Mail megváltoztatta a családtagok nevét – a szerk.) nincs egyedül, tévedésből más nők petesejtjét is ezzel a spermával termékenyítették meg. Természetesen a levél szerzője, Dr. David Boyle arról is biztosította az érintett feleket, mindent megtettek annak érdekében, hogy ez ne forduljon elő még egyszer. A pár úgy döntött, hogy a levél ellenére bíróság elé viszi az ügyet, ugyanis a tévedés miatt számtalan kellemetlenség érte őket. „Nagyon rosszul esik, amikor az emberek azt firtatják, vajon félreléptem-e, vagy kétkedve néznek és visszakérdeznek, amikor Keith kijelenti, hogy Michael a fia" – nyilatkozta az asszony, aki hozzátette, férje számára sokkal nehezebb feldolgozni ezt a helyzetet, mert attól tart, hogy a gyermekei elutasítják őt, ha kiderül az igazság. Az első bírósági meghallgatásra szeptemberben kerül majd sor. Mivel hasonló jellegű per még nem volt az Egyesült Királyságban, így egyelőre nem tudni, hogy milyen mértékű lesz a kártérítés, ha a bíróság a házaspár javára dönt.

Bocsánatot kértek

A szülők szerint gyermekük egyre jobban össze van zavarodva, mivel az iskolában többször is csúfolták már bőrszíne miatt, de szülei egyelőre nem magyarázták el neki, hogy miért sötétebb az ő bőre. „Mindig is úgy terveztük, hogy elmondjuk nekik az igazságot, amint felnőttek, vagy elég idősek lesznek. Sajnos a történtek miatt egy nagyon érzékeny időszakban kell megtudniuk, hogyan is fogantak. Ez nagyon ijesztő" – tette hozzá az asszony. „Michael mindig azt kérdezi, hogy miért sötétebb a bőre, mint az enyém. Hogyan lehet elmagyarázni egy gyereknek, hogy ők másképp fogantak, ráadásul az orvosok hibáztak. A kórházban valaki a mi jövőnkről döntött, elkövetett egy hibát és nekünk kell együtt élni ennek a következményeivel. Mindketten nagyon dühösek és elkeseredettek vagyunk. A kórház elnézést kért, de ezek csak üres szavak, számunkra nem jelent semmit" – folytatta Catherine Williams.

A férfival azután tudatták, hogy nemzésképtelen, miután egyéb probléma miatt ellátogatott egy szakemberhez. Egy vizsgálat során kiderült, hogy heréje egy ciszta miatt duzzadt meg, és emiatt nemzőképtelen. Mivel az orvosok szerint a műtét sem segített volna, ezért a pár úgy döntött, hogy más módon alapítanak majd családot. A házaspár az örökbefogadást is fontolóra vette, de mivel úgy gondolták, hogy ez túl időigényes és az asszony szerette volna maga kihordani a gyermeküket, ezért ezt a megoldást elvetették. Orvosuk tanácsára ellátogattak egy belfasti kórházban található meddőségi központba.

Nem szégyelli, de magánügy

Újabb vizsgálatok során kiderült, hogy az asszony policisztás ovárium szindrómában szenved, így petesejtjeit in vitro kellett megtermékenyíteni egy donor spermájával. A római katolikus házaspár úgy döntött, hogy vallási és etikai megfontolásból a családtagoknak és a barátoknak nem mondják el, hogy mire készülnek. „Nem szégyellem, hogy nemzőképtelen vagyok, de ez magánügy. Tisztában voltunk azzal, hogy mindent töviről hegyire el kell magyarázni, ha elmondjuk, hogy egy másik férfi spermájával termékenyítették meg a nejem petesejtjeit. Erre nem voltunk hajlandók" – nyilatkozta Keith Williams, aki örült annak, hogy így maga választhatja meg, hogy mikor meséli el gyermekeinek fogantatásuk történetét, ha egyáltalán elmeséli.

Az asszony hozzátette, nagyon félt attól, hogy valami rosszul sülhet el, ezért megkérdezte a kórház személyzetét, van-e esély arra, hogy esetleg színes bőrű babája szülessen, ugyanis mindenképpen szeretnék titokban tartani, hogy mesterséges megtermékenyítéssel fogantak gyermekei. „Azt mondták, hogy ez kizárt, és biztosítottak afelől, hogy olyan donort választanak, akinek a bőr-, a haj-, és szemszíne megegyezik a férjemével". Keith Williams állítólag kétezer dollárt fizetett a kórháznak, hogy semmiképpen ne derüljön ki, hogy milyen célból jártak ott. A férj elmondta, óriási volt az öröm, amikor kiderült, hogy a felesége gyermeket vár, és mindenki úgy tudta, hogy a kicsi az övé. Amikor Susan kétéves lett, a klinika megkérdezte a házaspárt, hogy mi legyen a többi megtermékenyített petesejt sorsa.

És még sokan mások

Bár Keith Williams nem volt biztos a dolgában, felesége mindenképpen szeretett volna egy másik gyermeket, így újból nekivágtak. Michael 1998-ban látta meg a napvilágot, és közvetlenül a szülés után látszott, hogy valami nincs rendben, ugyanis a kicsi bőre sötétebb volt, mint a nővérének, és egy mongolfolt volt a hátán, ami általában az afrikai és ázsiai származású újszülötteknél fordul elő. A kisfiú hároméves volt, amikor szüleitől egy személyes találkozót kért a kórház. Az asszonnyal Dr. David Boyle tudatta a rossz hírt. A házaspárt biztosították afelől, hogy az illető már nem dolgozik a kórházban, kaptak néhány könyvet, de a felajánlott tanácsadásra nem voltak hajlandóak elmenni. A férj szerint egy másik család értesítette a kórházat a hibáról, ők pedig felhívták az összes érintett felet. Keith Williams szerint számuk körülbelül nyolcra tehető. Bár a házaspár hét éve küzd némi igazságtételért, a 2003-as bocsánatkérő levél óta nem igazán történt előrelépés.

Bár egyértelmű, hogy kisebbik gyermeküknek nem Keith Williams az édesapja, az asszony csak egy testvérének, a férfi pedig édesanyjának és egyik fivérének árulta el a titkot. A nagymama meglehetősen megértő volt, viszont Williams testvére úgy gondolja, ez a pár büntetetése azért, mert vállalták ezt az eljárást. Keith Williams és neje természetesen imádja két gyermekét, és úgy gondolják, a két kicsit viseli majd meg leginkább a szörnyű tévedés és annak következményei. „Még mindig nem tudom, hogyan mondjuk el nekik, és hogyan reagálnak majd. Talán mérgesek lesznek, talán ellöknek maguktól, de legalább tudni fogják, hogyan küzdöttem értük. Amennyiben kapunk kártérítést, az természetesen őket illeti majd meg" – nyilatkozta a férj. A két gyermek anyja hozzátette, nagyon rosszul esik neki, hogy fiát úton-útfélen bántják a szüleinél sötétebb bőrszíne miatt.

Le kellett mondaniuk a második gyerekről

Pár nappal a Daily Mail cikke után egy újabb esetre derült fény. Egy walesi házaspár mesterséges megtermékenyítéssel született kisfiuk mellé szerettek volna még egy gyermeket, ám álmuk nem vált valóra, ugyanis kiderült, hogy a korábbi próbálkozásuk után megmaradt egyetlen embriót véletlenül egy másik asszonyba ültették be. A Cardiff városában található egyetemi kórház emberei először csak annyit árultak el nekik, hogy nem tudják beültetni az embriót, majd másnap közölték velük, hogy milyen tévedés történt. Az illetékesek állítólag egy órával azután vették észre, hogy felcserélték az embriókat, miután beültették a másik asszonyba. Ő ezután kapott egy esemény utáni tablettát. A hatóságok természetesen vizsgálatot indítottak az ügyben. Mint kiderült, nem mindig tartották be a biztonsági óvintézkedéseket, és a személyzetet túlhajtották.

Az illetékes hatóság két korábbi eset miatt már figyelmeztette a kórházat, hogy változtassanak az előírásokon. Elvileg a mesterséges megtermékenyítés minden egyes fázisában két ember is ellenőrzi, hogy az adott embrió melyik pácienshez tartozik. A Mail on Sunday információi szerint ebben az esetben egy gyakornok végezte el a szükséges vizsgálatokat, és nem minden esetben iratta alá kollégájával a szükséges papírokat. Az orvosok ugyan felajánlottak egy újabb kezelést, de a házaspár nemet mondott, ugyanis állításuk szerint már nem bíznak a kórház dolgozóiban. Az NHS mindenesetre elnézést kért tőlük, és állítólag egy öt számjegyű – egyes források szerint huszonöt ezer fontnyi – kártérítést fizetett. Arra nem derült fényt, hogy a gyakornok kapott-e figyelmeztetést, vagy kirúgták-e.

Forrás: Daily Mail